ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Ακαδημίες Μπάσκετ δεν είναι εισπρακτικές εταιρείες

Το Sportime τολμά και αγγίζει ένα σοβαρό όσο κι ευαίσθητο θέμα. Αυτό των Ακαδημιών Μπάσκετ που οι περισσότερες λειτουργούν καθαρά εισπρακτικά
Οι Ακαδημίες Μπάσκετ δεν είναι εισπρακτικές εταιρείες

Οσοι διαβάζεται το Sportime γνωρίζετε καλά ότι αγγίζουμε πολύ σοβαρά ζητήματα, που όμως δεν απασχολούν (αν και θα έπρεπε) το ευρύ σύνολο. Ειδικά όσους ασχολούνται με το μπάσκετ ή επιθυμούν να δουν τα παιδιά τους σ’ αυτό το άθλημα και οδηγούνται στις Ακαδημίες Μπάσκετ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και γίνεται πολλή κουβέντα σχετικά με τις αυτές, γενικότερα με την δουλειά στην υποδομή και διάφορα άλλα συναφή. Μεγάλες καμπάνιες, με χορηγούμενα post στα social media (όπου πέρα από κάθε λογική δημοσιεύονται και… θρίαμβοι σε αγώνες μεταξύ δεκάχρονων παιδιών) και διάφορες άλλες δράσεις.

Οι γονείς να προσέχουν

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά αλλά πρωτίστως οι γονείς είναι ένα απλό πράγμα: Όπως ακριβώς αναζητούν το καλύτερο σχολείο για τα παιδιά τους, όπως γενικώς θέλουν το καλύτερο, έτσι πρέπει να κάνουν με τις Ακαδημίες. Να ανακαλύπτουν το κατάλληλο περιβάλλον, από κάθε άποψη και στο μπάσκετ. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να ρωτούν τους ειδικούς.

Γιατί υπάρχει τόση έξαρση πιά με τις Ακαδημίες μπάσκετ τα τελευταία χρόνια; Πέρα από την απάντηση «δύσκολες εποχές οικονομικά άρα πρέπει να παράγουμε» υπάρχει και μια ακόμα: Οι Ακαδημίες φέρνουν «ζεστό χρήμα» στις ομάδες (κάθε μήνα πληρώνουν οι γονείς) που είναι το ζητούμενο αυτή την εποχή.

ΠΡΏΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν επιλέξετε μια Ακαδημία για το παιδί σας έχετε ψάξει το θέμα κι έχετε συμβουλευτεί ειδικούς; Μάλλον είναι το καλύτερο που πρέπει να κάνετε καθώς το θέμα είναι σοβαρό.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η ανταποδοτικότητα για τα χρήματα που δίνετε; Ποιες είναι οι παροχές από πλευράς της ομάδας; Κι εδώ θέτουμε τα εξής υποερωτήματα:

1)Οι προπονητές είναι εξειδικευμένοι για τις μικρές ηλικίες; Γιατί ΟΝΤΩΣ πρέπει να είναι εξειδικευμένοι. Ο ΣΕΠΚ, για παράδειγμα, έχει ασχοληθεί με το ευαίσθητο θέμα «προπονητές Ακαδημιών»;

2)Τα παιδιά έχουν ασφάλεια για περίπτωση τραυματισμού; Υπάρχει πάντα γιατρός στο γήπεδο;

3)Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό για να υποστηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία; Για παιδιά μιλάμε… Δεν πρέπει να υποστηρίζεται το πρόγραμμα από παιδοψυχολόγους, διατροφολόγους, γυμναστές;

4)Τα χρήματα πως… επιστρέφονται στους γονείς; Με καταρτισμένο προσωπικό στις Ακαδημίες ή με το να συντηρούνται οι ανδρικές ομάδες με τα χρήματα για τους μικρούς; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που ασφαλώς πρέπει να απαντηθεί. Αλλά κι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί.

Το συμπέρασμα για τις Ακαδημίες Μπάσκετ

Που καταλήγουμε λοιπόν; Η Ακαδημία μπάσκετ δεν είναι ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΡΓΟ… ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ.

Πάμε και παρακάτω όμως, σε μερικές ερωτήσεις ακόμα…

ΤΡΙΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως συμπεριφέρεστε εσείς στις υποχρεώσεις των παιδιών σας; Γι’ αυτό ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του…

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνείτε με την δημοσίευση αποτελεσμάτων των αγώναν μεταξύ δεκάχρονων (π.χ) στην ιστοσελίδα του συλλόγου ή στη σελίδα του στα Social Media ; Γιατί αν ναι τότε σας ενημερώνουμε ότι δεν ενδείκνυται…

Δεν είναι όλοι Αντετοκούνμπο

ΠΕΜΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε έτοιμοι να καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν είναι απαραίτητα… Αντετοκούνμπο; Και να μην ασχολείστε με λόγια, με ατζέντηδες και να δημιουργείτε ένα τοξικό περιβάλλον στο παιδί σε ένα διάστημα που πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρεται για άλλες αρχές: Συνεργασία, κοινωνικοποίηση… Να μάθει να είναι καλός συμπαίκτης…

Θα επανέλθουμε γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι Ακαδημίες Μπάσκετ δεν είναι εισπρακτικές εταιρείες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College