ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ΕΟΚ βάζει αντικίνητρο για να σταματήσει τις «καραβιές» ξένων

Η ΕΟΚ αυξάνει το παράβολο συμμετοχής ξένων αθλητών στην Basket League βάζοντας αντικίνητρο για τις συνεχείς αλλαγές και τα «δοκιμασμένα τρικ». Δείτε πόσα θα πληρώνουν πλέον οι ομάδες
Με στόχο να μπει ένα τέλος στις αλλαγές ξένων προς εξοικονόμηση χρημάτων (παλιό κόλπο) η ΕΟΚ αποφάσισε να βάλει αντικίνητρα στις ομάδες.

Με στόχο να μπει ένα τέλος στις αλλαγές ξένων προς εξοικονόμηση χρημάτων (παλιό κόλπο) η ΕΟΚ αποφάσισε να βάλει αντικίνητρα στις ομάδες.

Η τελική πρόταση της ΕΟΚ προς τον ΕΣΑΚΕ για τα παράβολα συμμετοχής των ξένων παικτών, έχει ακριβώς αυτό το πνεύμα: Να σταματήσουν οι «καραβιές» ξένων, προκειμένου να εξοικονομούνται χρήματα σε βάρος της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος αλλά και της ποιότητάς του.

Μέχρι τώρα (δεν αναφερόμαστε φυσικά στις ομάδες του υψηλού επιπέδου) το κόλπο ήταν πολύ απλό και λυνόταν με ένα buy out στη διάρκεια της χρονιάς και την αντικατάσταση ενός ξένου παίκτη με έναν άλλο που θα ερχόταν με πληρωμή ανά μήνα και χαμηλό μισθό. Αυτό ουσιαστικά μείωνε την ποιότητα των ομάδων, άλλαζε τις ισορροπίες, δεν ήταν υπέρ της αξιοπιστίας της Basket League και είχε καταντήσει κωμικό.

Η ΕΟΚ λοιπόν στην πρότασή της προς τον ΕΣΑΚΕ ανέφερε τα εξής σχετικά με τα παράβολα ξένων αθλητών:

-Μέχρι τέσσερις ξένους, χίλια ευρώ.

-Ο πέμπτος στα 1500 ευρώ και ο έκτος στα 2.000 ευρώ.

-Ο έβδομος και ο όγδοος στα 3.000 ευρώ

-Ο ένατος και ο δέκατος στα 4.000 ευρώ

-Ο εντέκατος στα 5.000 και ο δωδέκατος στα 6.000 ευρώ

Το παράβολο συμμετοχής των Ελλήνων αθλητών στα 500 ευρώ ενώ οι αθλητές ως 20 ετών (Έλληνες και ξένοι) δε χρειάζονται παράβολο. Πέρυσι για τους ξένους ήταν 700 ευρώ και για τους Έλληνες 300.

Προσέξτε τώρα πως μεταφράζεται το παραπάνω. Ας πούμε ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που έχουν 7 ξένους θα πληρώσουν συνολικά από 10.500 ευρώ. Αν προχωρήσουν σε μια αλλαγή, θα πληρώσουν άλλες τρεις χιλιάδες (θα είναι ο όγδοος ξένος) ενώ αν κάνουν ακόμα μια, άλλες τέσσερις χιλιάδες. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως πάει πλέον η κατάσταση.

Κι αν για τους «αιωνίους» δεν είναι πρόβλημα το να δώσουν 4 ή 5 ή 6 χιλιάρικα παραπάνω, για την πλειοψηφία των ομάδων του πρωταθλήματος δεν ισχύει αυτό και το αντιλαμβάνεστε.

Προσέξτε λοιπόν τι θα είχαν πληρώσει πέρυσι οι ομάδες της Basket League για ξένους παίκτες αν ίσχυαν τα παραπάνω με τα παράβολα.

-Με δώδεκα ξένους θα είχαν πληρώσει συνολικά 32.500 ευρώ συνολικά ο Ηρακλής και το Λαύριο. Πέρυσι πλήρωσαν 8.400. Η διαφοράς είναι τεράστια

-Με έντεκα ξένους θα είχε πληρώσει συνολικά 26.500 ευρώ ο Ιωνικός Νίκαιας (πέρυσι 7.700)

-Με δέκα ξένους θα είχαν πληρώσει 21.500 ευρώ συνολικά ο Απόλλωνας Πάτρας, η Λάρισα, ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι και ο Προμηθέας Πάτρας (πέρυσι 7.000)

-Με εννέα ξένους θα είχε πληρώσει 17.500 ευρώ ο Παναθηναϊκός (πέρυσι 6.300)

-Με οχτώ ξένους θα είχαν πληρώσει 13.500 ευρώ συνολικά η ΑΕΚ και ο Άρης (πέρυσι 5.600)

-Με επτά ξένους συνολικά θα είχε πληρώσει 10.500 ευρώ ο Κολοσσός Ρόδου (πέρυσι 4.900)

-Με έξι ξένους θα είχε πληρώσει συνολικά 7.500 ευρώ ο Ολυμπιακός (πέρυσι 4.200)

Αν συνυπολογίσουμε ότι από τους 123 ξένους της περσινής σεζόν οι 52 αγωνίστηκαν maximum 10 αγώνες και οι 26 maximum πέντε, βάλτε τις τεράστιες διαφορές στο οικονομικό και θα καταλάβετε το αντικίνητρο που βάζει ο ΕΟΚ προκειμένου να σταματήσουν οι «καραβιές» και τα διάφορα άλλα «κόλπα» που πληγώνουν την ποιότητα και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

ΣΧΟΛΙΑ