ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ερμηνεία του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ

Το «καθετοποιημένο σύστημα» από την καθοδήγηση του Δημήτρη Ιτούδη και οι άξονες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος αφήνουν αισιοδοξία για ακόμα καλύτερες ημέρες
Η ερμηνεία του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ

Στα θέματα υποδομών και αναπτυξιακού προγράμματος έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και μελετώντας τα νέα δεδομένα στην ΕΟΚ θα προχωρήσουμε σε ανάλυση.

Η ΕΟΚ παρουσίασε το νέο ανανεωμένο πλάνο του αναπτυξιακού της προγράμματος, που μοιάζει αρκετά με το ισπανικό σύστημα. Είναι ένα «καθετοποιημένο» σύστημα, από τις μικρές ηλικίες ως τις Εθνικές Ομάδες και υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Ιτούδη, του Ομοσπονδιακού προπονητή.

Η χαρά του αθλήματος (άλλωστε μιλάμε για παιδιά και δεν πρέπει να το ξεχνάμε) συνδυαστικά με τη σωστή εκμάθηση των βασικών του αθλήματος (ιδιαίτερα σημαντικό), τη συμμετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, το να έχουν διεθνείς παραστάσεις από μικρές ηλικίες και να ανοίγουν ορίζοντες, η εύρεση ψηλών σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, μαζί με τη βελτίωση του σουτ, τη σωστή εκγύμναση και τη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε ηλικία, είναι οι άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί το πλάνο.

Η ΕΟΚ πλέον δίνει μεγάλη έμφαση στα κλιμάκια καθώς από φέτος θα αυξηθούν οι προπονήσεις. Θα υπάρξει ενεργοποίηση στα κλιμάκια για όλες τις ηλικίες, για παιδιά γεννημένα το 2007, το 2008 και το 2009 αλλά και για παιδιά του 2005 και του 2006. Όσο πιο μικρές θα είναι οι ηλικίες τόσο περισσότερα θα είναι τα κλιμάκια ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή των παιδιών.

Επίσης η εκμετάλλευση σε τριήμερα κι αργίες για προπονήσεις, η αναβίωση του τουρνουά «Πέτρος Καπαγέρωφ» των Χριστουγέννων και η συμμετοχή στο τουρνουά του Μανχάιμ (όπως παλαιότερα) είναι δεδομένα.

Η εκγύμναση είναι ένα σημαντικό στοιχείο και μάλιστα από πέρυσι ενεργοποιήθηκε με τον Γιώργο Βαβέτση να δημιουργεί μια βάση δεδομένων με εργομετρικά για την Εθνική Παίδων, σε δεξαμενή 40 παιδιών. Το ίδιο θα γίνει και σε μικρότερες ηλικίες.

«Γενικότερα θέλουμε να επαναφέρουμε τη διασκέδαση και τη χαρά του μπάσκετ στα παιδιά. Φυσικά θέλουμε να μάθουν σωστά τα βασικά, αλλά να έχουν και το ελεύθερο στο λάθος και στο κακό σουτ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθουν καλύτερα το άθλημα και θα εξελιχθούν» λέει ο Κώστας Τσαρτσαρής που μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο έχουν αναλάβει το αναπτυξιακό πλάνο της ΕΟΚ.

Μια πολύ σωστή προσέγγιση με δεδομένο ότι τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τα βασικά του μπάσκετ, να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα όχι μόνο στα πόδια αλλά και στη σκέψη.

Η «μανία» για τη νίκη που υπάρχει στην Ελλάδα και δε βοηθά καθόλου στην εξέλιξη (αφού δεν υπάρχει υπομονή) οδήγησε σε καθετοποίηση κανονισμών, στο να βγει το τελικό σκορ σε κάποιες ηλικίες.

Ενεργοποιήθηκε το mini basket και το fun basket για παιδιά 4-6 ετών με παρουσία αθλητικού παιδοψυχολόγου.

Για τα παιδιά των 13 ετών θα υπάρχει το πρόγραμμα «Γαλανόλευκα Αστέρια», ένα πανελλήνιο τουρνουά που θα παίζουν οι αθλητές με φανέλες της Εθνικής ομάδας (θα τις προμηθεύσει η ΕΟΚ). Αυτό αποσκοπεί στο να φύγει το «οπαδικό» και να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί με την Εθνική ομάδα που ενώνει όλους τους Έλληνες.

Τα tryouts των ανοιχτών προπονήσεων για παιδιά γεννημένα το 2008 και το 2009 άρχισαν από φέτος ώστε να διαπιστωθεί μια γενικότερη κατάσταση και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα κλιμάκια.

Σε ό,τι αφορά στους Παμπαίδες, έχουμε να κάνουμε με μια μεταβατική ηλικία όπου από το κομμάτι του «παιχνιδιού» μπαίνουν σε κάτι πιο οργανωμένο. Πλέον θα συμμετέχουν κανονικά σε πρωτάθλημα και τουρνουά, μα σκορ και βαθμολογία ενώ θα υπάρχουν και διοργανώσεις για τις ομάδες που θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα πρωτάθλημα και τις απαιτήσεις του, δίχως το άγχος και την πίεση του αποτελέσματος.

Οι Παίδες (15-16 ετών) είναι μια άλλη διαδικασία. Όσες ομάδες έχουν πληθώρα παιδιών μπορούν να κατεβάζουν και δεύτερο και τρίτο παιδικό, για περισσότερους αγώνες.

Από τα μέσα της περασμένης σεζόν η ΕΟΚ καλύπτει έσοδα κριτών και διαιτητών και θεωρείται ότι αυτό θα δώσει επιπλέον κίνητρο στις ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή και έτσι θα δίνουν περισσότερους αγώνες τα παιδιά

Επίσης επιστρέφει το Διαενωσιακό πρωτάθλημα, με πέντε Ενώσεις από το Νότο κι άλλες τόσες από τον Βορρά, αρχικά.

Για τους γεννημένους του 2008 δημιουργείται μια μικτή ομάδα ΕΣΚΑΕΣΚΑΝΑ που θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα κάθε Σάββατο και Κυριακή. Θα εξελιχθεί και σε άλλες Ενώσεις.

Σε κατηγορία Εφήβων διατηρείται ο θεσμός των Rising Stars που «απλώνεται» σε 12 ομάδες (από 8 που ήταν πέρυσι). Θα συμμετέχουν οκτώ σύλλογοι βάσει ranking και τρεις μικτές ομάδες από όλη την Ελλάδα για να μην μαζεύονται όλα τα παιδιά σε συγκεκριμένες ομάδες και ενισχυθεί η αποκέντρωση δίνοντας τη δυνατότητα σε αθλητές οπουδήποτε βρίσκονται να αποτελούν μέλη μιας ομάδας Rising Stars.

Επίσης κάθε αγωνιστική θα έρχεται να λάβει μέρος μια διαφορετική ομάδα από το εξωτερικό,

Κάθε ομάδα στο Rising Stars θα δώσει από 11 παιχνίδια, ενώ μετά θα υπάρχει και η συμμετοχή στο Final 8. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση θα υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα για όλα τα παιδιά εν όψει Εθνικών ομάδων και θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα τα παιδιά θα μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, γιατί παράλληλα με τους αγώνες θα δημιουργηθούν διάφορες κοινωνικές δράσεις. Θα δημιουργηθεί μέσω social media μια κοινότητα στην οποία θα μπορούν όλοι να επικοινωνούν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις

Η ΕΟΚ πέρυσι ενεργοποίησε το πρόγραμμα Big Greeks με σκοπό την ανεύρεση ψηλών, σε πρώτη φάση στην Αθήνα και μετά την επιτυχία που είχε θα συνεχιστεί σε άλλες Ενώσεις.

Παράλληλα ενεργοποιείται το Shooting Stars και με βάση κάποια χαρακτηριστικά θα επιλέγονται παιδιά που θα κάνουν προπονήσεις εβδομαδιαίες με εξειδικευμένους προπονητές. Μάλιστα υπάρχει οδηγία από την ΕΟΚ προς τους προπονητές να αφήσουν επιτέλους τα παιδιά να σουτάρουν χωρίς να πιέζουν να ακολουθήσουν το σύστημα.

Προφανώς και το τελευταίο είναι το πλέον ενθαρρυντικό.

Παράλληλα από την ΕΟΚ θα υπάρξει έντονη αναζήτηση Ελλήνων στο εξωτερικό κι αυτό θα γίνει μέσω της ανάπτυξης επικοινωνίας. Περίπου 8 εκατομμύρια συμπατριώτες μας ζουν στο εξωτερικό κι αυτό οδηγεί στη δημιουργία εκδηλώσεων ώστε να φτιαχτεί ο απαραίτητος μηχανισμός που θα φέρει τα ελληνόπουλα πιο κοντά.

Τέλος εντάσσεται και το πρωτάθλημα U21 ώστε να καλύψει το κενό που υπήρχε όταν τα παιδιά που ολοκλήρωναν το εφηβικό είχαν μια «νεκρή» διετία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο πλάνο που εντάσσει αρκετά νέα στοιχεία που μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα αλλά δυστυχώς είχαν «χαθεί» στην πάροδο των ετών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ερμηνεία του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College