Ο Ιωνικός επιστρέφει στο κλειστό του Πλάτωνα στην Νίκαια. Εκεί όπου θα ξαναγίνει αγώνας μεγάλης κατηγορίας μετά το 1987. Ιστορική στιγμή

Για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1986-1987 (την πρώτη της Α1) θα γίνει αγώνας για τη μεγάλη κατηγορία στο κλειστό του «Πλάτωνα» στην Νίκαια. Το Σάββατο (14/11) ο Ιωνικός θα υποδεχθεί τον Ηρακλή και η «αύρα» του ιστορικού κλειστού σίγουρα θα είναι έντονη. Έστω κι αν δεν θα υπάρχει κόσμος.

Η Νίκαια είναι μπασκετομάνα περιοχή. Ο Ιωνικός είναι το καμάρι της. Όπως και παλαιότερα η ΧΑΝ. Από τον Ιωνικό έχουν ξεπεταχτεί μεγάλοι παίκτες, υπήρξε άλλωστε «κυψέλη» του μπάσκετ. Και ο «Πλάτωνας» ήταν το ορμητήριο όλων. Προπονητών και παικτών.

Και βέβαια ήταν μια από τις έδρες που έτρεμαν όλοι οι αντίπαλοι. Πολύ δυνατή έδρα. Μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ιωνικό.

Στις 24 Ιανουαρίου του 1981 γράφτηκε η κορυφαία μονομαχία που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος: Ιωνικός- Άρης 113-114. Ο 22χρονος Παναγιώτης Γιαννάκης, Νικαιώτης βέβαια, είχε πετύχει 73 πόντους κόντρα στον Άρη, όπου θα μετακόμιζε σε λίγα χρόνια. Και ο 24χρονος Νίκος Γκάλης, στις πρώτες του παραστάσεις στην Ελλάδα είχε πετύχει 62!

Στον «Πλάτωνα» δεν έπεφτε καρφίτσα τότε. Ο αγώνας δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση. Και είναι τυχεροί όσοι τον παρακολούθησαν.

Βεβαίως ο Παναγιώτης Γιαννάκης λίγα χρόνια μετά πήρε μεταγραφή στον Άρη. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι στα πρώτα χρόνια, δεν έπαιξε ποτέ αντίπαλος του Ιωνικού. Δεν το άντεχε.

Ιωνικός

Στον «Πλάτωνα»  μεγάλωσε ο Ιωνικός…

Εκεί ξεπετάχτηκαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Κώστας Αλεξανδρίδης κι αργότερα ο Νίκος Οικονόμου. Κι άλλοι παίκτες, που στελέχωσαν τις Εθνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα. Ο Ιωνικός ήταν εκείνα τα χρόνια, μια ομάδα που τροφοδοτούσε τις Εθνικές. Και μέσα από τα «σπλάχνα» της στελεχωνόταν η ανδρική ομάδα.

(Πόσο όμορφο θα ήταν να επαναληφθεί αυτό; Και να ξαναγίνει ο «Πλάτωνας» το… μαιευτήριο ταλέντων;)

Ο Ιωνικός ήταν πάντα εκεί, στην Α1, να κάνει δύσκολη τη ζωή των μεγάλων ομάδων. Και το κάστρο του «Πλάτωνα» ήταν το μεγάλο του όπλο. Μαζί με την τεχνογνωσία και το μεράκι για το μπάσκετ.

Ο Ιωνικός και τα δύσκολα χρόνια

Ο Ιωνικός πέρασε δύσκολα… Έπεσε κατηγορίες, βρέθηκε και στα τοπικά. Η αγάπη για το μπάσκετ δε χάθηκε. Το κλειστό του «Πλάτωνα» ήταν πάντα το καταφύγιο.

Το κακό είναι ότι λόγω του COVID δε θα έχει τον κόσμο του. Θα μας πείτε ότι ισχύει το ίδιο και για τις άλλες ομάδες. Θα συμφωνήσουμε, αλλά με την υποσημείωση ότι όσοι (μπασκετικοί) ξέρουν, αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι, ειδικά για τον Ιωνικό, στο συγκεκριμένο γήπεδο, ο κόσμος.

Αν και η αύρα του «Πλάτωνα» από μόνη της μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ιωνικό. Έστω και χωρίς κόσμο.

Το συγκεκριμένο γήπεδο για τους… παραδοσιακούς μπασκετικούς είναι από τα γήπεδα-μνημεία της Αττικής. Που έμειναν λιγότερα μετά την κατεδάφιση του ιστορικού κλειστού του Πανιωνίου. Είναι από τα γήπεδα που κάθε μπασκετικός έχει στο μυαλό του, απ’ εκείνα τα παλιά χρόνια. Που ήταν ασπρόμαυρα στην τηλεόραση αλλά… έγχρωμα στο μυαλό μας.

Ο Ιωνικός παραμένει στο… ιστορικό του σπίτι λοιπόν, μόνο που τώρα είναι ανακαινισμένο. Χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου της περιοχής, του Βαγγέλη Τσάπα και όσων τρέχουν την ομάδα από αγάπη και… τρέλα.

Επαναλαμβάνουμε: Οι μπασκετικοί ξέρουν… Ιωνικός χωρίς τρέλα και συναίσθημα δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει ποτέ.

Κι αυτό μπορείτε να το δείτε στο επόμενο βίντεο