Απαιτεί θάρρος. Και επιμονή. Το πρώτο βήμα, ωστόσο, είναι η παραδοχή. Ο Κέβιν Λαβ έδειξε τον δρόμο. Και αρκετοί συνάδελφοί του στο ΝΒΑ ακολούθησαν τα βήματά του. Τo ESPN δημοσίευσε το πρώτο κομμάτι (από τα συνολικά πέντε) για την προσπάθεια της επιδιόρθωσης του ψυχολογικού κομματιού στο ΝΒΑ. Η απαρχή της έρευνας στηρίζεται στα λόγια του...

Απαιτεί θάρρος. Και επιμονή. Το πρώτο βήμα, ωστόσο, είναι η παραδοχή. Ο Κέβιν Λαβ έδειξε τον δρόμο. Και αρκετοί συνάδελφοί του στο ΝΒΑ ακολούθησαν τα βήματά του.

Τo ESPN δημοσίευσε το πρώτο κομμάτι (από τα συνολικά πέντε) για την προσπάθεια της επιδιόρθωσης του ψυχολογικού κομματιού στο ΝΒΑ.

Η απαρχή της έρευνας στηρίζεται στα λόγια του φόργουορντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Κέβιν Λαβ. Ένα απλό «ναι» στην αρχή. Περισσότερα λόγια στη συνέχεια. Και έπειτα η αποκάλυψη πως ζει με άγχος και επιθέσεις πανικού στην ιστοσελίδα The Players Tribune.

«Αισθάνομαι άγχος, αλλά προέρχομαι και από μία οικογένεια με ιστορικό κατάθλιψης. Είναι δύσκολο να μιλήσω γι’ αυτό. Είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσω. Επρεπε να πω στον εαυτό μου “αυτά τα πράγματα θα σε επηρεάζουν σε όλη τη ζωή σου, πως θα τα αντιμετωπίσεις;”», ήταν τα λόγια του Λαβ στο ESPN.

Το σημείο… μηδέν για τον Λαβ ήταν μία αναμέτρηση με την Ατλάντα, τον περασμένο Νοέμβριο. Το περιστατικό ήταν γνωστό. Μόνο που ο άλλοτε φόργουροντ της Μινεσότα έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Η καρδιά χτυπούσε τόσο δυνατά που νόμιζα ότι θα βγει από το στήθος μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσα να καθαρίσω τον λαιμό μου, βάζοντας το χέρι μου στο στόμα μου. Ημουν τρομοκρατημένος, νόμιζα ότι πάθαινα καρδιακή προσβολή. Πίστευα πως θα πεθάνω εκείνη τη στιγμή», εξήγησε ο Λαβ, τον οποίο βρήκε ξαπλωμένο στο δάπεδο ο προπονητής των Καβς, Στιβ Σπάιρο.

«Προσπαθούσε να με ηρεμήσει , αλλά δεν ήξερε τι να κάνει», συμπλήρωσε ο Λαβ. Τελικά διεκομίσθει σε κοντινό νοσοκομείο. Και όλες οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι αρνητικό. Κανείς δεν γνώριζε (τότε) τι συνέβαινε. Παρά μόνο ο Λαβ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 40% των αθλητών πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή, αλλά μόνο το 5% αναζητεί βοήθεια! Ένας προπονητής από μία ομάδα της Ανατολής αποκάλυψε, ανώνυμα, πως «έχω τρεις παίκτες στην ομάδα μου (σ.σ.: με ψυχολογικά προβλήματα), οι δύο λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Κάποιες ημέρες είναι εντάξει, Άλλες όχι»!

Ο general manager των Σέλτικς, Ντάνι Εϊντζ έδωσε μία διαφορετική οπτική: «Μπορούμε να τους προσφέρουμε κάθε πιθανή υπηρεσία. Αλλά αν δεν την χρησιμοποιήσουν, τότε δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε».