Το NBA ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Βραβείου Κοινωνικής Δικαιοσύνης Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ» προκειμένου να τιμήσει το θρυλικό σέντερ που άφησε το στίγμα του όχι μόνο για τα τεράστια επιτεύγματά του στο γήπεδο.

Με το βραβείο αυτό το NBA θα τιμά κάθε χρόνο έναν παίκτη που θα αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Καθώς επίσης για την προάσπιση των αξιών που επι δεκαετίες εκπροσωπεί το NBA: Της ισότητας και του σεβασμού.

Ο Καρίμ σε όλη του τη ζωή αγωνίζεται για αυτές ακριβώς τις αξίες. Το έκανε ως αθλητής το συνεχίζει ακόμα. Κι έχουν περάσει 32 χρόνια μετά τον τελευταίο του αγώνα στο NBA. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Τζαμπάρ είναι η πληρέστερη μορφή που έχει αγωνιστεί ποτέ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Τόσο από πλευράς αγωνιστικής αξίας όσο και από ακτιβισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Όπως έγινε γνωστό οι τριάντα ομάδες της Λίγκας θα προτείνουν από έναν παίκτη. Η επιτροπή θα αποφασίζει για το νικητή στον οποίο θα δίνονται 100 χιλιάδες δολάρια τα οποία θα τα κάνει δωρεά εκείνος, όπου επιθυμεί. Επίσης ακόμα τέσσερις φιναλίστ θα λάβουν από 25 χιλιάδες δολάρια για τον ίδιο σκοπό.

«Είναι σπουδαίο ότι το ΝΒΑ θέλει να προωθήσει την κοινωνική ενσυναίσθηση και νιώθω κολακευμένος που πιστεύουν ότι το βραβείο πρέπει να πάρει το όνομά μου. Ξέρω ότι έχω ένα ιστορικό ακτιβισμού και χαίρομαι πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα» ήταν το σχόλιο του μεγάλου Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σχετικά με το γεγονός.

Ο Καρίμ έκανε μποϊκοτάζ στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του 1968. Αρνήθηκε την ένταξή του στην ομάδα εξαιτίας της δολοφονίας των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ.

Σε όλη του τη ζωή παλεύει κι αγωνίζεται για κοινωνική ισότητα και καταδικάζει κάθε έκφραση μίσους.