×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Το NBA έχει στα συμβόλαια όρους για πανδημία και πόλεμο!


    Νίκος Μπουρλάκης

Το NBA έχει στα συμβόλαια όρους για πανδημία και πόλεμο!


Η αλήθεια είναι ότι το NBA έδωσε μαθήματα προς όλους για το πως κινείται ένας σοβαρός οργανισμός σε περιπτώσεις όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Με το πρώτο κρούσμα, ο Άνταμ Σίλβερ κινήθηκε άμεσα και διέταξε την διακοπή του πρωταθλήματος. Κι αργότερα με γράμμα του προς τον κόσμο εξήγησε την κατάσταση.

Απ΄εκεί και πέρα είναι σημαντικό να αναφέρουμε το πόσο… μπροστά βρίσκονται στο NBA. Θα γίνουμε περισσότερο σαφείς: Στα συμβόλαια των παικτών υπάρχει ειδικός όρος για το τι γίνεται σε ακραίες περιπτώσεις. Όπως σε πόλεμο… Ή σε πανδημία!

Η σχετική ανάλυση που έκανε το ESPN είναι άκρως αποκαλυπτική. Και σίγουρα μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε.

Τι έγραψε λοιπόν το αμερικάνικο δίκτυο;

«Σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,  άρθρο ΧΧΧΙΧ, παράγραφος 5, οι παίκτες χάνουν το 1/92.6 του μισθού τους, για κάθε αγώνα που δεν διεξάγεται, συνέπεια ανωτέρας βίας. Εκεί περιλαμβάνονται γεγονότα και συνθήκες που κάνουν αδύνατη την τέλεση αγώνων -και την τήρηση των συμφωνηθέντων στην Σ.Σ.Ε.

Αυτά είναι τα εξής: «Οι πόλεμοι ή γεγονότα που είναι σαν πόλεμοι (είτε είναι δεδομένα, είτε υπάρχει έντονο ρίσκο, είτε είναι συμβατικά και στα οποία περιλαμβάνονται χημικοί, βιολογικοί πόλεμοι ή πολεμικές παρεμβάσεις). Τα σαμποτάζ. Η τρομοκρατία. Η απειλή σαμποτάζ ή τρομοκρατίας. Οι εκρήξεις, οι επιδημίες, οι φυσικές καταστροφές (φωτιές, καταιγίδες, σεισμοί, τυφώνες). Και οι ενέργειες ή και διαταγές της κυβέρνησης (πολιτικής ή στρατιωτικής) υπό την προϋπόθεση ότι κανέναν από τα προαναφερθέντα συμβάντα ή συνθήκες είναι εντός του εύλογου ελέγχου του ΝΒΑ ή ομάδας του ΝΒΑ».

Ζημιά 500 εκ. στο NBA αν τελειώσει χωρίς θεατές!

Το οικονομικό κόστος είναι ένας μεγάλος λόγος που υπάρχει η προσδοκία, σύμφωνα με πηγές, ότι η τρέχουσα σεζόν θα συνεχιστεί αργότερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η σεζόν 2020-21 ξεκινά αργότερα από το αναμενόμενο.

Οποιαδήποτε μείωση εσόδων  θα επηρεάσει άμεσα το ανώτατο όριο μισθών και το φόρο πολυτελείας για την επόμενη σεζόν. Ένα σενάριο του να γίνουν οι αγώνες χωρίς θεατές ως το τέλος της σεζόν, θα μπορούσε να κοστίσει το πρωτάθλημα περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και πριν από τα πλέι-οφ.

Είναι ήδη δεδομένη η μείωση του salary cap από 116 εκατομμύρια σε 115 εκατομμύρια δολάρια το 2020-21. Ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης μείωσης των εσόδων από την Κίνα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο.


Τελευταία Νέα