ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκος Φάσουρας: Η μέρα που «έφυγε» ο γίγαντας του Περιστερίου

Εννέα χρόνια από την μεγάλη απώλεια
Νίκος Φάσουρας: Η μέρα που «έφυγε» ο γίγαντας του Περιστερίου

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (16/10) από τη μέρα, που ο Νίκος Φάσουρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών.

Ο Νίκος Φάσουρας γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1968 και συνέδεσε το όνομά του με την ομάδα του Περιστερίου, με την οποία αγωνίστηκε για 12 συνεχόμενα χρόνια, ενώ υπήρξε και προπονητής των τμημάτων υποδομής της.

Επρόκειτο για ένα από τα καλύτερα παιδιά που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ, όπως συμφωνούν συμπαίκτες και προπονητές του.

Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ύστερα από πολύμηνη μάχη, με τη συγκεκριμένη είδηση να σκορπά τη θλίψη σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο και, φυσικά, την οικογένειά του.

Νίκος Φάσουρας: Πάλεψε μέχρι το τέλος

Η κηδεία του έλαβε χώρα κάτω από αδιάκοπη βροχή, με τη σύζυγό του Λίζη, τις κόρες του Τζένη και Αργυρώ, και τους γονείς του να μην μπορούν να πιστέψουν πως ο γίγαντας του Περιστερίου έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Ταξιαρχών, με την πομπή να περνάει από το δεύτερο «σπίτι» του, το «Ανδρέας Παπανδρέου», πριν καταλήξει στον Άγιο Βασίλειο.

«Το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος είναι ότι πρέπει να παλεύεις έως το τέλος», έγραψε τον επίλογο, με τρεμάμενη φωνή, ο αδελφός του.

Περιστέρι για πάντα

Η μπασκετική του καριέρα ξεκίνησε το 1984 από το Περιστέρι, τη φανέλα του οποίου -με το νούμερο 13 στην πλάτη- φόρεσε έως και το 1996.

Στη συνέχεια πήγε στο Μαρούσι και τον Άλιμο, για να επιστρέψει στα δυτικά προάστια την περίοδο 2004-2005, με την προϋπόθεση πως θα αγωνιζόταν μόνο εάν κρινόταν απαραίτητο.

Κάτι, που δεν χρειάστηκε κι έτσι, αθόρυβα, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Αγωνιζόταν ως σέντερ κι είχε ύψος 2,11μ. Έπαιξε σε 98 παιχνίδια στα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2.

Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας

Ο Νίκος Φάσουρας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας στις 16 Απριλίου του 1987, στην Ελευσίνα.Έκτοτε, συμμετείχε σε 29 παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, τα εννέα εκ των οποίων ήταν με την Εθνική Ανδρών.

Η τελευταία παρουσία του με το εθνόσημο στο στήθος ήταν το 1991, σε φιλικό αγώνα με τη Βουλγαρία, στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά πέτυχε 91 πόντους, με την καλύτερη εμφάνισή του να γίνεται στις 23/11/1990, όταν σημείωσε 9 πόντους στη νίκη της ελληνικής ομάδας επί της Βουλγαρίας, για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα.

Νίκος Φάσουρας: Η προπονητική στη ζωή του

Προπονητής για πρώτη φορά έγινε το 2002. Εργάστηκε αρχικά στον Αρίωνα Αμαρουσίου κι εν συνεχεία αποτέλεσε μέλος του ανδρικού τμήματος του Περιστερίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, όμως, το πέρασε δίπλα στα παιδιά. Υπήρξε τεχνικός στα τμήματα υποδομής των Κουκουβάουνων και του ΑΣΟΧ Φοίβος, καθώς και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΣΚΑ.

Αποτέλεσε, επίσης, συνεργάτη του Γιώργου Κολτσίδα στη γυναικεία ομάδα του Περιστερίου, προπονητής στις Νεάνιδες, ενώ ήταν μέλος του ΣΕΠΚ.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νίκος Φάσουρας: Η μέρα που «έφυγε» ο γίγαντας του Περιστερίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.