ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλή δουλειά στο Βερολίνο

Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού είναι μια ομάδα «επιθετική», με αυτοματισμούς, με ταχύτητα στην κυκλοφορία και στη σκέψη, με τρομερή δημιουργία κι απαιτεί μεγάλη προσοχή
Ο Παναθηναϊκός έχει πολλή δουλειά στο Βερολίνο

Η αναμέτρηση που έχει ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα είναι απ’ αυτές που χαρακτηρίζονται ως «υψηλών απαιτήσεων».

Και δεν υπερβάλουμε. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην έχει κάποιο «μεγαθήριο» απέναντί του αλλά θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση μιας εξαιρετικής ομάδας, με ξεκάθαρο στυλ και φιλοσοφία, με «κορμό» που της επιτρέπει αυτοματισμούς.

Μια ομάδα που θα παίξει σε up tempo που θα κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα, που οι παίκτες της θα «εκτελέσουν» και τουλάχιστον στις πρώτες υποχρεώσεις της έχει εντυπωσιάσει στην Euroleague. Ο Ίσραελ Γκονζάλες συνεχίζει τη φιλοσοφία που έχτισε ο «δάσκαλος» Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες που πραγματικά άφησε κληρονομιά μια ομάδα που παίζει ελκυστικό μπάσκετ και που αναδεικνύει κάθε χρόνο κάποιους παίκτες.

Αυτό είναι μια διαφορετική κουβέντα, όμως. Ας πάμε στο «τώρα».

Μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές η Άλμπα είναι πρώτη στις ασίστ, με το εντυπωσιακό νούμερο των 26 ανά αγώνα, αλλά και στα συνολικά ριμπάουντ (43) όπως και στην αξιολόγηση (109 ενώ δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός με 107). Επίσης παρουσιάζει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με ένα μέσο όρο 90 πόντων ανά αγώνα.

Έχει πετύχει δύο μεγάλες νίκες, πρώτα στο Μιλάνο (80-74) και στη συνέχεια εντός έδρας επί της Παρτιζάν (με το εντυπωσιακό 100-84).

Σε αυτούς τους δύο αγώνες οι Γερμανοί είχαν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που φανερώνουν τον τρομερό ρυθμό που δίνουν, ειδικά όταν παίζουν στο Βερολίνο, τις αυτοματοποιημένες κινήσεις τους, τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, την εξαιρετική τους δημιουργία.

Ένα από τα βασικά τους στοιχεία είναι ότι προστατεύουν το καλάθι. Και στους δύο αγώνες είχαν σαφή υπεροχή στα ριμπάουντ (46-40 με την Αρμάνι και 40-24 με την Παρτιζάν).

Η τρομερή τους δημιουργία (26 ασίστ) εκφράζεται από πολλούς παίκτες. Κυρίως από τον ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Λουκ Σίκμα, έναν παίκτη της frontline που λειτουργεί ως play maker ο οποίος καταγράφει ως τώρα 10,5 πόντους- 6,5 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά αγώνα.

Ο Ταμίρ Μπλατ (κορυφαίος στη νίκη στο Μιλάνο) έχει 14,5 πόντους και 6,5 ασίστ και μαζί με τον Μάοντο Λο (πολύ δύσκολα θα παίξει πάντως κόντρα στον Παναθηναϊκό) έχουν τις 17,5 από τις 26 ασίστ της Άλμπα.

Οι Γερμανοί δε θα διστάσουν να εκτελέσουν όταν βρεθούν ελεύθεροι ακόμα κι αν έχουν αλλάξει μόνο μια πάσα ή από προσωπικές φάσεις ή και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Και μπορεί να είχαν 9/34 τρίποντα στο Μιλάνο αλλά «απάντησαν» με 15/35 κόντρα στην Παρτιζάν όπου επίσης κατέγραψαν μια τρομερή αναλογία ασίστ/λαθών και συγκεκριμένα 31/13. Στις δύο πρώτες αγωνιστικές έχουν 52 ασίστ για 31 λάθη κάτι που φυσικά είναι εξαιρετικός αριθμός (αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός έχει 30 για 25).

Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός έχει πολλή δουλειά να κάνει προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα με θετικό αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στις τελευταίες δύο επισκέψεις τους στο Βερολίνο (87-78 πέρυσι και 74-65 τον Φεβρουάριο του 2021) από μια ομάδα που δεν έχει αλλάξει και πολλά στο ρόστερ της. Αν το προσέξετε δεν έχει διαφορές.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός έχει πολλή δουλειά στο Βερολίνο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College