ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Take no prisoners (Vid)

Ο Ολυμπιακός ήταν ανελέητα επιθετικός και ασυμβίβαστος στην επιδίωξη των στόχων του. Από το 14' και μετά η Ζαλγκίρις σταμάτησε να τον ανησυχεί αφού έπαιζε όπως ακριβώς έχει συνηθίσει τους πάντες φέτος.
Ολυμπιακός: Take no prisoners (Vid)

Ο Ολυμπιακός ταιριάζει απόλυτα στη φράση που χρησιμοποιήσαμε στον τίτλο η οποία δε μεταφράζεται απλώς στο «μην πάρεις αιχμαλώτους» αλλά σε κάτι άλλο.

Η ερμηνεία του ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που είχε ο Ολυμπιακός: Ανελέητα επιθετικός και ασυμβίβαστος στην επιδίωξη των στόχων του. Αυτό ήταν οι Πειραιώτες με την Ζαλγκίρις παρά το κακό τους ξεκίνημα. Στην πορεία έστρωσαν κι έπαιξαν αυτό που έχουν συνηθίσει φέτος τον κόσμο τους.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε 9 παίκτες στο πρώτο δεκάλεπτο (12-23). Ο Ολυμπιακός δεν έβγαζε τη γνωστή του ενέργεια, δεν είχε καλή αμυντική παρουσία και ταυτόχρονα παρουσίαζε διστακτικότητα στην επίθεση. Και όταν στο 15′ πέρασε στον αγώνα ο Ζαν Σαρλ οι Πειραιώτες είχαν παρουσιάσει ήδη 11 παίκτες.

Η άμυνα θωρακίστηκε πολύ με τον Γάλλο στη θέση 5 (και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι ο Χασάν Μάρτιν είναι ο αδύναμος κρίκος του φετινού Ολυμπιακού). Ο Σλούκας είχε πάρει μπροστά επιθετικά, ο Λαρεντζάκης (άλλαξε πάλι τη ροή του αγώνα) και ο ΜακΚίσικ έβγαζαν ενέργεια, η Ζαλγκίρις δε μπορούσε να ακολουθήσει.

Από τη στιγμή που η πεντάδα… τσεκαρίστηκε (Σλούκας- Λαρεντζάκης- ΜακΚίσικ- Πρίντεζης- Ζαν Σαρλ) ο αγώνας άλλαξε μορφή. Στο τελευταίο εξάλεπτο του ημιχρόνο του επιμέρους σκορ ήταν 19-10 για τον Ολυμπιακό που είχε: 5/7 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 0/2 βολές, 4-3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος και 1 τάπα. Στο ίδιο διάστημα η Ζαλγκίρις είχε 4/5 βολές, 2/6 τρίποντα, 0/2 δίποντα, 5-1 ριμπάουντ, 3 λάθη, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο.

Όμως αυτό που θα παρουσίαζε στη συνέχεια ο Ολυμπιακός και συγκεκριμένα στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν το καλύτερο.

Εκεί ήταν και το σημείο που τελείωσε οριστικά ο αγώνας. Και μάλιστα με την αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού (Γουόκαπ- Ντόρσεϊ- Παπανικολάου- Βεζένκοφ και Φαλ) που δεν είχε καλή απόδοση στην αρχή του αγώνα. Η Ζαλγκίρις έκανε 2’32” να πετύχει το πρώτο της καλάθι στο τρίτο δεκάλεπτο. Και ο Ολυμπιακός χρειάστηκε… επτά λεπτά για να αστοχήσει στο πρώτο του τρίποντο αφού άρχισε την περίοδο με 5/5!!! Το σκορ είχε πάει στο 55-47 και όλοι καταλάβαιναν ότι οι Πειραιώτες δεν ανησυχούσαν.

Η τρίτη περίοδος ήταν η απόλυτη αιχμαλωσία για τους Λιθουανούς. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε’ αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός είχε 41 στην αξιολόγηση ενώ η Ζαλγκίρις -3!!! Κάτι που δείχνει πολλά.

Η πρώτη πεντάδα ακολούθησε τη… δεύτερη και τρίτη σε ενέργεια και άμυνα. Ο Ολυμπιακός δε θα μπορούσε πια να ανησυχεί. Στην τρίτη περίοδο το επιμέρους σκορ ήταν 27-10. Ο Ολυμπιακός είχε 6/8 βολές, 3/8 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 8-2 ριμπάουντ, μόλις ένα λάθος για 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 τάπες. Η Ζαλγκίρις αντίστοιχα είχε 0/2 βολές, 5/10 δίποντα, 0/4 τρίποντα (έναντι 6/13 στο πρώτο μέρος), 3-1 ριμπάουντ, 3 λάθη και 4 ασίστ.

Στο τέλος του αγώνα ο Ολυμπιακός είχε 14/28 τρίποντα (και 8/12 στο δεύτερο ημίχρονο) ενώ είναι σημαντικό ένα επιμέρους στατιστικό.

Στην κατηγορία bench points (δηλαδή πόντοι από τον πάγκο) οι starters είχαν 39 και οι υπόλοιποι 44. Στο πρώτο μέρος το αντίστοιχο σκορ ήταν 8-38!

Αν αναλογιστούμε ότι και στους τέσσερις αγώνες οι starters ήταν ίδιοι (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ) τότε ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μια αξιοζήλευτη ισορροπία.

Κατά μέσο όρο οι πόντοι από τους starters είναι 41 και από τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο 36,5. Αυτό προφανώς και δείχνει την ισορροπία και το βαθμό συγκέντρωσης που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοση.

Και κάτι τελευταίο: Η αναγνώριση από πλευράς κόσμου της ενέργειας που βγάζει σε κάθε αγώνα ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν να φωνάξουν για πρώτη φορά ρυθμικά το όνομά του. Αλλά το ίδιο έκαναν και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα που είναι πολύ πιο σημαντικό. Καθώς αυτή η εικόνα είναι δικό του έργο.

Δείτε και τα highlights

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Take no prisoners (Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College