ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC

Ερυθρός Αστέρας- Ολυμπιακός 81-76: Στη «φάκα» του Κάλινιτς

Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίδοτο στη «σκληράδα» του Ερυθρού Αστέρα ούτε στο παιχνίδι του Νίκολα Κάλινιτς και το σερί του διακόπηκε στο Βελιγράδι
Ερυθρός Αστέρας- Ολυμπιακός 81-76: Στη «φάκα» του Κάλινιτς

Σχεδόν επί ένα σαραντάλεπτο ο Ολυμπιακός  έπαιζε στο ρυθμό που βόλευε τον Ερυθρό Αστέρα και ηττήθηκε στο Βελιγράδι (81-76).

Ήταν η πρώτη ήττα που έκανε ο Ολυμπιακός μετά από τρεις νίκες. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Φαλ να δηλώνει «παρών» αλλά εμφανώς ανέτοιμος, δε βρήκαν απάντηση στην πίεση που έβγαλαν οι Σέρβοι που έπαιξαν στο όριο του φάουλ, με πολύ σκληρό παιχνίδι.

Παράλληλα δεν είχαν αντίδοτο στο εξαιρετικό post up παιχνίδι του Νίκολα Κάλινιτς o οποίος εκτέλεσε (ρεκόρ καριέρας οι 25 πόντοι) και δημιούργησε (6 ασίστ).

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 18 πόντους ενώ από 12 είχαν οι Σλούκας και Βεζένκοφ.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο οι Σέρβοι φάνηκαν περισσότερο έτοιμοι για να «κλειδώσουν» τη νίκη. Συνέχισαν να βγάζουν ενέργεια, ανέβασαν την πίεσή τους και βρήκαν λύσεις από περισσότερους παίκτες εκτός του Κάλινιτς (πχ Γουόλτερς).

Η αλήθεια είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό του (με εξαίρεση κάποια «σκόρπια» δίλεπτα) και ταυτόχρονα οι Σέρβοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Εκτός αν έχετε ξεχάσει ότι ήταν (πριν τον αγώνα) μια από τις χειρότερες ομάδες επιθετικά και η χειρότερη στα σουτ τριών πόντων. Η ανετοιμότητα του Φαλ ήταν σημαντικός παράγοντας καθώς ο Ολυμπιακός δεν είχε έκφραση μέσα από τη ρακέτα.

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ: Οι γηπεδούχοι άρχισαν με ευστοχία έξω από τα 6,75μ. ενώ βρήκαν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο από τα λάθη του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι ο Ερυθρός Αστέρας έφτασε στο 12-5 στο 5’ (έχοντας περίπου τους μισούς πόντους από λάθη της ελληνικής ομάδας και σκορ στο ανοιχτό γήπεδο).

Η είσοδος του Σλούκα συμμάζεψε την επίθεση του Ολυμπιακού. Ο διεθνής γκαρντ «άπλωσε» το παιχνίδι της ομάδας στη δεύτερη περίοδο, κρατώντας τους συμπαίκτες του «ζεστούς» κι ενεργούς. Από τα 4 λάθη της πρώτης περιόδου ο Ολυμπιακός έκανε μόνο ένα στη δεύτερη ενώ είχε και 6 ασίστ.

Με σερί 7-0 πέρασε με 35-34 στο 18’30’’ κι έκλεισε το ημίχρονο στο +2 (σκορ 38-36).

Παρεμπιπτόντως η ελληνική ομάδα είχε 9 παίκτες του με συμμετοχή στο σκορ αλλά έψαχνε το αντίδοτο στον Κάλινιτς (10 πόντοι και 4 ασίστ).

Οι Σέρβοι έβγαλαν περισσότερη ενέργεια και «σκληράδα» στην 3η περίοδο αλλά ο Ολυμπιακός  είχε λύσεις με τους Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ και προηγήθηκε 53-49 στο 27’.

Οι δυο τους είχαν τους 13 από τους 15 πόντους του Ολυμπιακού μέχρι εκείνο το σημείο. Οι κακές επιθετικές επιλογές της ελληνικής ομάδας και τα λάθη στο τελευταίο τρίλεπτο οδήγησαν τους γηπεδούχους σε σερί 7-0 και στο 56-53 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Η «μάχη» συνεχίστηκε στην τελευταία περίοδο με τους Σέρβους να ανεβάζουν την πίεσή τους ακόμα περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 62-60 στο 33’30’’ και προσπαθούσε να αντέξει στο πολύ σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων.

Καθώς οι Σέρβοι έκαναν την τελική τους αντεπίθεση (69-66), ο Σλούκας ήταν ο παίκτης που κρατούσε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι επιθετικά. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν στο 37’ όταν ο Ερυθρός Αστέρας προηγήθηκε 73-69.

Ο ΜακΚίσικ είχε 1/3 βολές (73-70) και ένα άστοχο τρίποντο που θα έδινε την ευκαιρία για ισοφάριση. Ο Νίκολα Κάλινιτς συνέχισε να κάνει ζημια με το παιχνίδι του στο post (75-70) ενώ το επιθετικό φάουλ του Ντόρσεϊ (1’25’’ πριν το τέλος) έδωσε σαφές προβάδισμα στους Σέρβους. Το τρίποντο του Λάζιτς με 1’02’’ για το τέλος (78-70) σήμανε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Παρότι ο Ολυμπιακός έκανε μια τελευταία προσπάθεια, τίποτα δεν άλλαξε.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ: Πριν τον αγώνα ο Ερυθρός Αστέρας είχε 70 πόντους (και πέτυχε 81) αλλά και 27,66% στα τρίποντα (κι ανέβηκε στο 40,9%). Οι Σέρβοι πήραν 14 πόντους στον αιφνιδιασμό και άλλους 16 από τα λάθη του Ολυμπιακού. Στο τελευταίο τρίλεπτο της 3ης περιόδου όταν γύρισε… τούμπα ο αγώνας, ο Ολυμπιακός είχε 0/3 τρίποντα, 3 λάθη, δύο τεχνικές ποινές (μία στον Λαρεντζάκη και μία στον πάγκο).

Οι Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ και Σλούκας πέτυχαν τους 25 από τους 38 πόντους του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός είχε την 3η καλύτερη φετινή επίδοσή του στα τρίποντα σε ποσοστό(45,8%) κι εύστοχα (11) αλλά δεν κατάφερε να νικήσει.

Για δεύτερη φορά φέτος ο Ερυθρός Αστέρας πετυχαίνει 81 πόντους (η καλύτερη επιθετική του επίδοση) κατά σύμπτωση πάλι κόντρα σε ελληνική ομάδα (είχε προηγηθεί ο Παναθηναϊκός)

Ο MVP: Ο Νίκολα Κάλινιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-15, 36-38, 56-53, 81-76

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Γουόλτερς 10, Νταβίντοβατς 11, Μίτροβιτς 12, Λάζιτς 6, Κάλινιτς 25, Ντόμπριτς, Χόλινς 3, Σιμόνοβιτς, Ιβάνοβιτς 10, Μάρκοβιτς, Κούζμιτς 4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας):  Γουόκαπ 3, Ντόρσεϊ 18, Λαρεντζάκης 3, Φαλ 3, Σλούκας 12, Μάρτιν 8, Βεζένκοφ 12, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 3, Ζαν Σαρλ 2, ΜακΚίσικ 8

Τα στατιστικά του Ερυθρού Αστέρα

Τα στατιστικά του Ολυμπιακού

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ερυθρός Αστέρας- Ολυμπιακός 81-76: Στη «φάκα» του Κάλινιτς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College