Η συμμετοχή του Τάιλερ Ντόρσεϊ σε προπονήσεις των Ντάλας Μάβερικς ασφαλώς έβαλε νέα δεδομένα στη σχέση του με τον Ολυμπιακό.

Το NBA αποτελεί το μεγάλο στόχο του Τάιλερ Ντόρσεϊ και δεν το έκρυψε ποτέ αλλά πέρα από τους αγωνιστικούς λόγους υπάρχει κι ακόμα ένας σοβαρός. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η συμμετοχή του Τάιλερ Ντόρσεϊ σε προπονήσεις των Ντάλας Μάβερικς ασφαλώς έβαλε νέα δεδομένα στη σχέση του με τον Ολυμπιακό.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ντόρσεϊ έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο επιστροφής στο NBA. Δεν το έκρυψε ποτέ και το γνωρίζουν όλοι. Βεβαίως αν συμβεί κάτι τέτοιο (ή ακόμα κι αν αποδεχτεί την πρόταση της Φενέρμπαχτσε) ο Ολυμπιακός θα αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του κι αυτό θα γίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αν υπάρξει και θέμα αποχώρησης του Σάσα Βεζένκοφ προς τους Σακραμέντο Κινγκς.

Όπως είχαμε ξαναγράψει οι δύο περιπτώσεις είναι κομβικές για τον Ολυμπιακό. Και θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Ο Ντόρσεϊ μέσα από τους Μάβερικς πιθανότατα να βρει την προοπτική να επιστρέψει στο NBA. Με βάση τους κανονισμούς και με τη διετή προϋπηρεσία του μπορεί να πάρει συμβόλαιο κοντά στα 1,8 εκατομμύρια δολάρια αλλά στην τσέπη του (αν αφαιρέσουμε την εφορία) θα μπουν περίπου 900 χιλιάδες. Βεβαίως και από τον Ολυμπιακό αλλά και από την Φενέρμπαχτσε έχει καλύτερες προτάσεις.

Όμως αν παίξει για 3η σεζόν στο NBA ο Τάιλερ Ντόρσεϊ κερδίζει κάτι σημαντικό. Κι αυτό είναι η σύνταξη!

Οι μισθοί για τους συνταξιούχους παίκτες του NBA είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με τους συναθλητές τους στο NFL ή το NHL.

Το πρόγραμμα συνταξιοδότησης στο NBA άρχισε το 1965. Το ποσό του επιδόματος συνταξιοδότησης είναι απόλυτα εξαρτημένο από τον αριθμό των σεζόν που έχει αγωνιστεί ένας αθλητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Κατοχυρώνεται πλήρως μετά από τρία χρόνια συμμετοχής (αυτά θα φτάσει ο Ντόρσεϊ αν επιστρέψει στο NBA) ενώ το μέγιστο ποσό καταλήγει στο ταμείο των συνταξιοδοτημένων παικτών μετά από δέκα σεζόν συμμετοχής.

Για παράδειγμα ένας παίκτης που παίρνει τη σύνταξή του στα 62 του χρόνια θα λάβει πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Το ελάχιστο ποσό της σύνταξης είναι στα 56 χιλιάδες δολάρια. Δεν τα λες και λίγα.

Υπολογίζεται, μετά από έρευνα του RBC ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι στα 28 χρόνια για τους παίκτες του NBA. Κι αντίστοιχα 29,5 για το MLB, 28,2 για το NHL και 27,6 για το NFL.

Προσέξτε όμως και μια άλλη παράμετρο: Εφόσον ένας αθλητής επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο για να πάρει το πτυχίο του, εκτός της σύνταξης λαμβάνει κι επιπλέον 33 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Ο Ντόρσεϊ δεν ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο Όρεγκον (αποχώρησε μετά τη δεύτερη χρονιά αφού έγινε ντραφτ από τους Ατλάντα Χοκς) κι αυτό σημαίνει τα εξής:

Αν ο Ντόρσεϊ παίξει στο NBA τη σεζόν 2022-2023 τότε θα φτάσει την 3η σεζόν στο NBA που του κατοχυρώνει το δικαίωμα σύνταξης όταν σταματήσει την καριέρα του. Αν μείνει στην 3η σεζόν και ταυτόχρονα επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο τότε στα 45 του χρόνια (τότε αρχίζει το δικαίωμα καταβολής) θα έχει 56+33 χιλιάδες, συνολικά 89 χιλιάδες δολάρια.

Βεβαίως αν συνεχίσει να παίζει και προσθέτει χρονιές στο NBA τότε μπορεί (κι εφόσον συμπληρώσει δεκαετία) να ξεπεράσει- όπως προαναφέραμε- το ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων ετησίως.