Παπανικολάου- Ολυμπιακός

Μετά από μια χρονιά που μόνο… θετική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί , η επιστροφή του Ολυμπιακού σε «μεγάλα σαλόνια» μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ό,τι καλύτερο

Όταν ο Ολυμπιακός κήρυξε τον ανένδοτο απέναντι στην ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ, την ΚΕΔ που ονόμασε «σύστημα και κατεστημένο», είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα ανταποκρίνονταν στη συνέχεια τόσο οι υπόλοιπες ομάδες της Basket League όσο φυσικά και οι ίδιοι οι Πειραιώτες.

Στην πρώτη περίπτωση, η Basket League έχασε ένα πολύ ισχυρό brand αν κι επί της ουσίας δεν είχε και καμιά… λάμψη να ρισκάρει! Όσο για τις οικονομικές απώλειες; Δεν ήταν και τόσο μεγαλύτερες απ’ αυτές που είχε ο Ολυμπιακός, συνεπεία της απόφασης που πήρε η διοίκηση. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι έχασαν και οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο «πείραμα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένο αν βλέπαμε και συμπαράσταση, πραγματική και όχι με λόγια, σχόλια και άναρθρες κραυγές, του κόσμου. Αν βλέπαμε π.χ. τον Ολυμπιακό να κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Euroleague, τη μοναδική διοργάνωση όπου συμμετείχε με την κανονική του ομάδα. Δεν το είδαμε…

Αν βλέπαμε, επίσης, συμπαράσταση στην ομάδα που ονομάστηκε «αναπτυξιακή» με την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο. Επίσης δεν την είδαμε! Και σε ό,τι αφορά στη δομή της ομάδας, με μια παράξενη «μίξη» βετεράνων ή γυρολόγων της Α2 με κάποιους νεαρούς σε ηλικία παίκτες, υπάρχουν αρκετά θέματα να θίξουμε που δεν είναι επί της παρούσης.

Ας μη μακρηγορούμε διότι δεν είναι πρόθεσή μας να… κατηγορήσουμε ή να καταδικάσουμε τον Ολυμπιακό. Σημασία έχει ότι αποδείχθηκε πως η συμμετοχή των Πειραιωτών στην Basket League τη σεζόν 2020-2021 είναι μονόδρομος.

Για πολλούς από τους λόγους που θα αναφέρουμε και θα αναλύσουμε. Καθώς αγγίζουν το αγωνιστικό, το οικονομικό, το επικοινωνιακό επίπεδο.

Πως ανεβαίνει, όμως, ο Ολυμπιακός; Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί με την επιστολή των ομάδων της Α2 στην Ομοσπονδία, ζητείται η απευθείας άνοδος του Χαρίλαου Τρικούπη και απ’ εκεί και πέρα να υπάρξει συζήτηση με τις υπόλοιπες ομάδες προκειμένου να ανιχνευτούν η επιθυμία και οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί η δεύτερη θέση. Είναι λογικό ότι αν φτάσουμε εκεί, ο Ολυμπιακός θα είναι το ακλόνητο φαβορί… Αρκεί να μην υπάρξει άρνηση που- κατά την ταπεινή μας άποψη- δεν πρόκειται να κάνει καλό στον Ολυμπιακό… Ούτε κι έχει νόημα καθώς μπορούμε να παραθέσουμε μια σειρά από επιχειρήματα, πάντα με σεβασμό στην ιστορία του Ολυμπιακού και σε όποια απόφαση πάρουν τελικά.

ΠΡΩΤΟΝ: Δεν φεύγεις από το πρόβλημα

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στο ελληνικό μπάσκετ, στην ΕΟΚ, στον ΕΣΑΚΕ, στην ΚΕΔ, στη διαιτησία, προφανώς και η απάντηση δεν είναι να… σηκωθεί και να φύγει απ’ εκεί. Αλλά να μείνει και να επιδιώξει να τα λύσει. Κι αυτό δεν γίνεται με… αποχώρηση αλλά με συγκεκριμένη στρατηγική, με ανάπτυξη διαλόγου κι επιχειρημάτων που θα οδηγήσουν στη σύναψη συμμαχιών. Το περσινό 1-13 σε βάρος του δεν είναι απαραίτητα… συμμαχία εναντίον του! Αλλά ότι δεν έπεισε κανέναν, ούτε δεδομένους «αντιπάλους» του Παναθηναϊκού, άρα κάτι έγινε λάθος!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Περισσότερα έσοδα

Κακά τα ψέματα, οι εποχές δεν είναι εύκολες. Οικονομικά, μετά απ’ αυτό που περνάμε (κι ακόμα δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει) η κατάσταση θα μοιάζει με… ανήφορο! Και μάλιστα μεγάλο. Ο Ολυμπιακός όπως και κάθε ομάδα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να χάνει χρήματα. Διότι χάνει χρήματα και μάλιστα πολλά όταν «πετάει στα σκουπίδια» ένα δυνατό τηλεοπτικό συμβόλαιο για την Basket League. Πλέον δεν μπορεί να υπάρχει κάτι που να θεωρείται… πολυτέλεια, ακόμα και στο «βωμό» μιας επανάστασης που όπως αποδείχθηκε έγινε με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο.

ΤΡΙΤΟΝ: Τα αγωνιστικά οφέλη

Ο Ολυμπιακός είδε κι έπαθε μέχρι να καταλάβει, στα αχαρτογράφητα νερά που έπλεε την περασμένη χρονιά, πόσο κακό κάνει στους αθλητές το να παίζουν έναν αγώνα την εβδομάδα, στην Euroleague, όταν ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες ομάδες είχαν υποχρεώσεις και στις εγχώριες Λίγκες. Κακά τα ψέματα, ούτε… αναπτυξιακή ομάδα είδαμε καθώς αυτή που παρουσιάστηκε απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί έτσι. Σε τελική ανάλυση, τον Νικολαϊδη με τις συμμετοχές που του έδωσε ο Μπαρτζώκας τον είδαν όλοι και όχι στην Α2 Κατηγορία. Αυτό που έγινε την σεζόν 2019-2020 δεν ωφέλησε καθόλου τον Ολυμπιακό.

 

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Διότι… εκεί ανήκει, απλά

Ας το κάνουμε ακόμα πιο ρεαλιστικό καθώς δεν είναι ανάγκη να παρουσιάσεις επιχειρήματα με οικονομικά, αγωνιστικά και επικοινωνιακά οφέλη. Ο Ολυμπιακός όπως και κάθε ομάδα της δυναμικής του οφείλει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο στις εγχώριες υποχρεώσεις του. Αυτό επιτάσσει και η ιστορία και το μέγεθός του… Το να εμφανίζεται μια κανονική ομάδα στην Euroleague και μια… άλλη (με «μίξη» βετεράνων και νέων, χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα) στην Α2, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην ομάδα. Ούτε και μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλάνα της και δεν εννοούμε μόνο τα αγωνιστικά.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Για να δείξει ισχύ και όχι αδυναμία

Ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που έφυγε και παρουσίασε ως… νίκη, έδειξε περισσότερο αδυναμία παρά δύναμη. Μια μεγάλη ομάδα δεν λέει ποτέ «φεύγω επειδή με ανάγκασε η κατάσταση». Λέει «μένω και θα αλλάξω την κατάσταση». Αυτό είναι δύναμη, αυτό δείχνει ισχύ και όχι αδυναμία. Το θέμα δεν είναι να παραπονιέσαι ότι «υπάρχει πρόβλημα» αλλά να ξεκαθαρίζεις προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει μεν πρόβλημα, όμως έχω τη λύση». Δεν υπάρχει καλύτερη χρονική συγκυρία, μέσα στη δυσκολία του πρωταθλήματος να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός ως η ομάδα που μπορεί να αλλάξει πράγματα και με τη συμμετοχή του να προσφέρει περισσότερα στο χορηγικό κομμάτι αλλά και των τηλεοπτικών (σε περίπτωση κεντρικοποίησης).