ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Ένας γίγαντας από τα Μέγαρα

Το Sportime σας παρουσιάζει την ιστορία του Γιώργου Παπαγιάννη, το γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό, πως βρέθηκε στον Παναθηναϊκό και στο ΝΒΑ αλλά και την απίστευτη κίνησή του μετά τις καταστροφές στην Μάνδρα και στην Νέα Πέραμο
Ένας γίγαντας από τα Μέγαρα

Είναι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών καθώς η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό θεωρείται δεδομένη, ο επαναπατρισμός του σίγουρος και η επιδίωξη της επιτυχίας και της καταξίωσης μέσω της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης, που επελέγη στο νούμερο 13 του ντραφτ το 2016 (το υψηλότερο που έχει βρεθεί ποτέ Ελληνας μπασκετμπολίστας) από τους Σακραμέντο Κινγκς, αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να ΠΑΙΞΕΙ επιτέλους παρά να… βολοδέρνει στο ΝΒΑ και να αντιμετωπίζει καταστάσεις που ελάχιστα ωφέλησαν αλλά και θα ωφελούσαν στο μέλλον την καριέρα του.

Δύο χρόνια μετά την επιλογή του στο ντραφτ, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε ό,τι αφορά στο ΝΒΑ αλλά ο Παπαγιάννης είναι το ίδιο αποφασισμένος να πετύχει. Οι ικανότητες, το ταλέντο του, η προοπτική του, το κορμί του δεν συναντώνται εύκολα. Με το ΝΒΑ το «γλυκό» δεν… έδεσε ακριβώς επειδή ακόμα ήταν πολύ νωρίς για τον Γιώργο που δεν πήγε εκεί ως «κυρίαρχος» ή καταξιωμένος στην Ευρώπη, αλλά ως ένα νέο παιδί, με προοπτική. Όσοι γνωρίζουν τον Παπαγιάννη στοιχηματίζουν για την εξέλιξή του. Όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά επειδή γνωρίζουν το πείσμα του.

«Ζήλεψε» από τον πατέρα του

Ο πατέρας του Γιώργου, Κανέλλος, αγωνιζόταν στην Δάφνη Δαφνίου όταν ο μικρός άρχισε να καταλαβαίνει το μπάσκετ. Πάντως παρακολουθώντας τον πατέρα του, κόλλησε το μικρόβιο του μπάσκετ κι αμέσως άρχισε να δοκιμάζει την τύχη του στα καλάθια της ομάδας της περιοχής του, των Μεγάρων (τώρα ονομάζεται Νεανική Εστία Μεγαρίδας).
Μέσα σε ένα καλοκαίρι πήρε… 12 πόντους

Η φύση ήταν γενναιόδωρη καθώς μέσα σε ένα καλοκαίρι ο μικρός Γιώργος ψήλωσε κατά 12 ολόκληρους πόντους, είχε γίνει… κανονικός γίγαντας. Τότε λοιπόν αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Η μετακίνηση από τα Μέγαρα στον Πειραιά δεν ήταν κάτι εύκολο! Πέρα από την μακρινή απόσταση και τον χρόνο που χρειαζόταν, ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό. Όταν ζητήθηκε από τον Ολυμπιακό να υπάρχει κάλυψη τουλάχιστον στα… οδοιπορικά, η απάντηση δεν ήταν θετική. Ο Παπαγιάννης πήγε στο Περιστέρι…

Ο Πεδουλάκης είδε τον Γκασόλ!!!

Το καλοκαίρι του 2011, σε ηλικία 14 ετών και με ύψος ήδη στα 2.12 μέτρα, ο Αργύρης Πεδουλάκης πάντα διορατικός σε πιτσιρικάδες, άρχισε να μιλάει για τον Παπαγιάννη. Εβλεπε μπροστά του τον επόμενο μεγάλο σέντερ της Εθνικής ομάδας και τον ψηλό που μπορούσε να αλλάξει την ιστορία. «Εχει ένα κορμί, σαν του Γκασόλ» έλεγε ο Αρτζι δεξιά κι αριστερά, συνιστώντας όμως ηρεμία προκειμένου να μην… τρελάνουν το παιδί. Ο Παπαγιάννης δούλευε σαν τρελός και ψήλωνε κιόλας, άλλωστε πλέον έχει φτάσει στα 2,20 μέτρα με παπούτσια. Κυρίως όμως δεν είναι ένα «ντυμένο ξύλο» αλλά ξέρει μπάσκετ.
Το ρεκόρ του 2012 απέναντι στο… πεπρωμένο του!

Ο Πεδουλάκης δεν τον έβαλε απλώς σε πρόγραμμα αλλά του έδωσε και ρόλο και μάλιστα στις 5 Ιανουαρίου 2012 έκανε το ντεμπούτο του στην Basket League σε ηλικία 14 ετών και 6 μηνών! Ηταν ο νεότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Basket League μέχρι να του «σπάσει» το ρεκόρ φέτος ο Μαντζούκας του Προμηθέα. Μάλιστα η παρθενική εμφάνιση του Γιώργου Παπαγιάννη στην μεγάλη κατηγορία έγινε με αντίπαλο τον… Παναθηναϊκό! Το πεπρωμένο του δηλαδή.

Η πρόταση από Ρεάλ και οι ΗΠΑ

Το καλοκαίρι του 2013 ο Παπαγιάννης παίρνει την μεγάλη απόφαση… Το Περιστέρι ουσιαστικά ήταν υπό διάλυση, λεφτά δεν υπήρχαν ούτε και διάθεση. Οι προπονήσεις που περίμενε δεν έγιναν ποτέ, χρήματα δεν έπαιρνε (καθώς… δεν υπήρχαν) και η μετακόμιση έγινε μονόδρομος. Μαζί και η… ξενιτειά. Του ήρθε μια πρόταση από την Ρεάλ Μαδρίτης αλλά κι από τις ΗΠΑ, το Westtown High School στην Πενσιλβάνια όπου θα συνδύαζε το σχολείο του και το μπάσκετ. Τελικά επέλεξε την Αμερική…

Η ώρα του Παναθηναϊκού

Το καλοκαίρι του 2014 κι ενώ ο Παπαγιάννης έκανε μεγάλες εμφανίσεις στις μικρές Εθνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός κινήθηκε για την απόκτησή του, ακολουθώντας μάλιστα την συμβουλή του Αργύρη Πεδουλάκη, ανεξάρτητα αν είχε αποχωρήσει από την ομάδα λίγους μήνες νωρίτερα. Εδώ συνέχισε και τις σπουδές του και τελείωσε το σχολείο, κατέκτησε τους πρώτους του τίτλους σε συλλογικό επίπεδο (2 Κύπελλα) αλλά πήρε απλώς κάποιες συμμετοχές τόσο στην Basket League όσο και στην Ευρωλίγκα. Το 2016, με την επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό είχε πιο ενεργό συμμετοχή, έγινε βασικός ακόμα και στην σειρά των τελικών ενώ ήδη ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας.
Το όνειρο του ΝΒΑ

Το καλοκαίρι του 2016 ο Γιώργος Παπαγιάννης επελέγη από τους Σακραμέντο Κινγκς στο νούμερο 13 του ντραφτ, έχοντας πλάι του τον Πέτζα Στογιάκοβιτς και τον Βλάντε Ντίβατς αλλά και την Ελληνίδα διοικητικό, Ματίνα Κολοκοτρώνη που βρίσκονταν στην ομάδα ώστε να κάνουν την ζωή του πιο εύκολη. Εκανε χρήση του όρου ΝΒΑ- out που υπήρχε στο συμβόλαιό του κατά την δεύτερη χρονιά του όταν και είχε προγραμματίσει να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Ο Παναθηναϊκός ωφελήθηκε κατά 500 χιλιάδες δολάρια ενώ ο Παπαγιάννης υπέγραψε συμβόλαιο που προέβλεπε περί τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος τετραετίας.

Στους Κινγκς ο Παπαγιάννης ανεβοκατέβαινε στην G LEAGUE και στο ΝΒΑ και προς το τέλος της τελευταίας σεζόν μετακόμισε στο Πόρτλαντ. Κι εκεί όμως οι συνθήκες δεν ήταν καλύτερες.

Τα αναφέρουμε επιγραμματικά ακριβώς δεν έχει νόημα να σταθούμε σε μεμονωμένα περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν ότι ούτε οι Κινγκς ή οι Μπλέιζερς τον πίστεψαν αλλά ούτε και ο ίδιος ο Παπαγιάννης, ακόμα τουλάχιστον, δεν ήταν έτοιμος για το ΝΒΑ.
Η επιστροφή στην Ευρώπη, αφού πρώτα μίλησε με δικούς του ανθρώπους, αποδείχθηκε μονόδρομος. Το ΝΒΑ δεν θα σβήσει, είναι ακόμα εκεί. Και πάντα στο μυαλό του Παπαγιάννη ώστε να πάει, αν πάει, πολύ πιο έτοιμος.

Είναι ο Γιώργος από τα Μέγαρα, απλά…

Ο Παπαγιάννης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου και όσοι τον γνωρίζουν μπορούν να βεβαιώσουν για τον άριστο χαρακτήρα του, την ευγένειά του αλλά και την προσήλωση στον στόχο του. Δουλεύει σαν τρελός, αγαπάει το μπάσκετ παθολογικά αλλά είναι πολύ συναισθηματικό παιδί και πολλές φορές παίρνει πράγματα… κατάκαρδα! Όπως έχει συμβεί τώρα με το ΝΒΑ.

Οι δικοί του άνθρωποι ήταν κοντά για να του εξηγήσουν ότι ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία του. Ο ίδιος ξέρει ότι τώρα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ, δεν αντέχει και 3η σεζόν εκτός ρυθμού. Γι αυτό και δεν σκέφτηκε ούτε την προοπτική της G LEAGUE (όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει κέρδος) αλλά ούτε και μια πρόταση που είχε από το ΝΒΑ και συγκεκριμένα από τους Σίξερς.

Ο Παπαγιάννης είναι πολύ απλό παιδί… «Είμαι ο Γιώργος από τα Μέγαρα» λέει απλά. Αγαπάει την οικογένειά του και τους φίλους του. Είναι ευγενέστατος και σέβεται, όπως φάνηκε άλλωστε κι από την συγκινητική του ανάρτηση μετά τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου…

Αγαπάει πολύ την πόλη του και μάλιστα φρόντισε- υπό απόλυτη μυστικότητα- να ενισχύσει οικονομικά οικογένειες στην Νέα Πέραμο που είχαν πληγεί τον χειμώνα από την θεομηνία… Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη του αλλά και σε όλους τους συμπαίκτες και προπονητές του.

Ο Γιώργος από τα Μέγαρα επιστρέφει στην Ελλάδα, θα υπογράψει και πάλι στον Παναθηναϊκό για να αποδείξει ότι στα όνειρα δεν υπάρχει ούτε εμπόδιο, όσο ψηλό κι αν είναι, αλλά ούτε και όριο.

Η Euroleague για το δίδυμο «φωτιά» Καλάθη – Λάνγκφορντ (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ένας γίγαντας από τα Μέγαρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College