ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός- Μπαρτσελόνα 82-85: Κι όμως, μπορούσε!

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σα λιοντάρι απέναντι στην υπερδύναμη Μπαρτσελόνα και άγγιξε την υπέρβαση
Παναθηναϊκός- Μπαρτσελόνα 82-85: Κι όμως, μπορούσε!

Το ονειρεμένο πρώτο ημίχρονο που είχε ο Παναθηναϊκός αλλά και το πείσμα στα τελευταία λεπτά τον έφεραν πολύ κοντά σε θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα.

Όμως  η υπέρβαση την οποία επιδίωξε ο Παναθηναϊκός έμεινε μισή. Οι Καταλανοί επικράτησαν 85-82 στο ΟΑΚΑ και παρέμειναν στην πρώτη θέση (οι «πράσινοι» είναι 17οι με 4-12) αφού στο δεύτερο μέρος άλλαξαν όλο το ρυθμό του αγώνα.

Πάντως οι «πράσινοι» έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια, αν ήταν περισσότερο εύστοχοι αλλά και προσεκτικοί στα ριμπάουντ (πήραν πολλά επιθετικά οι φιλοξενούμενοι) θα μπορούσαν να έχουν πάρει κάτι σπουδαίο.

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε ως το τέλος για να ανατρέψει την κατάσταση (διαμαρτύρεται ορθώς και για ένα φάουλ του Λαπροβίτολα στον Νέντοβιτς) και σίγουρα κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τους «πράσινους». Απλά μένει το παράπονο διότι ο αγώνας δε χάθηκε στο τέλος αλλά στο 15λεπτο του δευτέρου μέρους.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Το δεύτερο ημίχρονο ήταν καθοριστικό καθώς η Μπαρτσελόνα «έδεσε» την άμυνά της και παράλληλα βρήκε περισσότερες λύσεις στην επίθεση. Τα επιθετικά ριμπάουντ της έδωσαν πόντους και αυτοπεποίθηση ενώ η προσωπικότητα έπαιξε ρόλο στα κρίσιμα σημεία. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε και έκανε μια σπουδαία προσπάθεια αλλά η ποιοτική διαφορά με την Μπαρτσελόνα αποδείχθηκε καταλυτική.

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ: Η Μπαρτσελόνα δεν έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα απέναντι στη ζώνη του Παναθηναϊκού στην αρχή (2-10 στο 2’ με 4/4 σουτ). Οι Καταλανοί είχαν καλή δημιουργία και καλό περιφερειακό σουτ και προηγήθηκαν 18-10 έχοντας τον Λαπροβίτολα στους 11 πόντους. Η είσοδος του Νέντοβιτς, η πίεση του Πέρι στη μπάλα αλλά και η καλύτερη αμυντική προσαρμογή του Παναθηναϊκού στην άμυνα, άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Η αξιοποίηση του Παπαγιάννη προσέφερε ακόμα περισσότερες λύσεις. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 26-26 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με την Μπαρτσελόνα να έχει 5/8 τρίποντα αλλά και 9 ασίστ, αλλά η άμυνά του λειτούργησε πολύ καλά στη δεύτερη περίοδο.

Οι αλλαγές από ζώνη σε μαν του μαν μπέρδεψαν την Μπαρτσελόνα. Ο Μίροτιτς ήταν καλά κλεισμένος αφού πάντα όταν γύριζε προς το καλάθι έβρισκε μπροστά του τον Παπαγιάννη.

Ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει το κέντρο της ρακέτας και είχε αποπροσανατολίσει την Μπαρτσελόνα. Στα μισά της δεύτερης περιόδου το σκορ είχε πάει στο 43-35 και στο 17’30’’ στο 48-35 με την άμυνα να λειτουργεί άριστα και να δίνει ποιότητα και ισορροπία στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει πάρει ακόμα και κάτι παραπάνω από το 49-41 του ημιχρόνου (ο Παπαπέτρου είχε 12 πόντους και ο Νέντοβιτς 10) αλλά είχε κάνει σπουδαία δουλειά.

Οι φιλοξενούμενοι από τα 5/8 τρίποντα του πρώτου δεκαλέπτου έπεσαν στα 1/6 στο δεύτερο και συνολικά στους 15 (από 26) πόντους με 4/17 σουτ. Αλλά και 4 λάθη για μόλις 2 ασίστ (έναντι τριών λαθών και 9 ασίστ στην πρώτη περίοδο). Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την άριστη λειτουργία της «πράσινης» άμυνας. Οι 49 πόντοι με τον Μέικον να έχει μόλις… έναν δείχνουν ότι στην επίθεση υπήρχε επίσης πολύ καλή (ως άριστη) λειτουργία.

Οι φιλοξενούμενοι με ένα γρήγορο 7-0 μείωσαν σε 52-48 και λίγο μετά σε 54-53 αφού είχε αποσυντονιστεί σε άμυνα κι επίθεση.H Μπαρτσελόνα είχε βρει ρυθμό, πλέον, ενώ και τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρνε δημιουργούσαν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Με 1’25’’ για το τέλος της 3ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο -6 με την Μπαρτσελόνα να έχει ήδη 13 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Τους 11 στο τρίτο δεκάλεπτο.

Στο διάστημα αυτό τα ριμπάουντ ήταν 14-4 για την Μπαρτσελόνα (είχε 6 επιθετικά έναντι 2 αμυντικών του Παναθηναϊκού) αλλά και 7/9 δίποντα απέναντι στα 0/6 τρίποντα των «πράσινων». Ο αγώνας είχε γυρίσει «ανάποδα» αλλά ο Παναθηναϊκός παρέμενε στον αγώνα παρά το επιμέρους 15-27 της 3ης περιόδου.

Οι Καταλανοί όμως είχαν βρει τον τρόπο και ξέφυγαν 74-66 στο 33’ και παρότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλή επιθετική λειτουργία παρέμενε μέσα στον αγώνα. (68-74 στο 37’). Με 1’39’’ για το τέλος το έμμεσο τρίποντο του Μίροτιτς (70-79) έδωσε σημαντικό προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα.

Με 51’’ για το τέλος και μετά από 22 αγωνιστικά λεπτά (!) και 0/11 τρίποντα στο διάστημα αυτό, ο Νέντοβιτς ευστόχησε έξω από τη γραμμή των 6,75 μέτρων. Η πίεση του Παναθηναϊκού έφερε αποτελέσματα.

Οι 2/3 βολές του Οκάρο Γουάιτ έφεραν τον Παναθηναϊκό ακόμα πιο κοντά (77-81 με 30,4’’ για το τέλος)… Ο Νέντοβιτς έκλεψε τη μπάλα και μείωσε ακόμα περισσότερο (79-81) και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ορθώς διαμαρτύρεται για φάουλ του Λαπροβίτολα στον Νέντοβιτς που δε δόθηκε κι ενώ οι Καταλανοί πάλευαν για την επαναφορά.

Δύο βολές του Μίροτιτς και απίστευτο τρίποντο του Νέντοβιτς έφεραν το σκορ στο 82-83 με 4,7’’ για το τέλος. Οι δύο βολές του Κούριτς έβαλαν το τέλος αφού το σουτ του Νέντοβιτς δεν βρήκε στόχο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Η Μπαρτσελόνα είχε 15 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε 14 από τα λάθη των αντιπάλων. Οι «πράσινοι» είχαν 49 πόντους στο ημίχρονο, στα πρώτα 18 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και 14 στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα. Ο Ντάριλ Μέικον των 15,6 πόντων έμεινε στους 4 με 1/8 σουτ ενώ είχε -8 στην αξιολόγηση. Ο Παναθηναϊκός είχε 11 ασίστ και η Μπαρτσελόνα αντίστοιχα 21.

Ο MVP: Η προσωπικότητα του Νίκολα Μίροτιτς αποδείχθηκε καθοριστική.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-26, 49-41,64-68, 82-85

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πρίφτης): Πέρι 3, Μέικον 4, Παπαγιάννης 11, Παπαπέτρου 16, Κασελάκης, Γουάιτ 9, Νέντοβιτς 18, Έβανς 8, Μαντζούκας, Σαντ Ρος 13

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 12, Έξουμ 4, Σανλί 5, Σμιτς 8, Οριόλα, Λαπροβίτολα 18, Κούριτς 9, Γιοκουμπάιτις 9, Μίροτιτς 20, Καϊσέδο

Τα στατιστικά του Παναθηναϊκού

Τα στατιστικά της Μπαρτσελόνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός- Μπαρτσελόνα 82-85: Κι όμως, μπορούσε!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College