ΜΠΑΣΚΕΤ

Σκέψεις και απορίες μετά το «Όχι» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική

Δεδομένα ο Γιάννης αγαπάει την Εθνική και την Ελλάδα, οι χειρισμοί του όμως φέτος εξέθεσαν τον ίδιο και «πλήγωσαν τη Γαλανόλευκη».
Σκέψεις και απορίες μετά το «Όχι» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική

Ήρθε και επίσημα το «Όχι» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική ομάδα για το Παγκόσμο, κάτι που λίγο ως πολύ γνωρίζαμε οτι θα συμβεί.

Η αγάπη και η προσφορά του «Greek Freak» προς την Ελλάδα και η διάθεση του να παίξει στη «Γαλανόλευκη» δεν αμφισβητούνται, ωστόσο κάποιοι χειρισμοί του στο επικοινωνιακό κομμάτι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι το φετινό καλοκαίρι.

Πρώτον.  Δεν χρειαζόταν ο Γιάννης να αφήσει το θέμα να «σέρνεται» τόσο καιρό από τη στιγμή που το ενδεχόμενο να μην ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αυτό το καλοκαίρι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές. Μπορούσε εξ αρχής να πει οτι δεν θα έρθει λόγω του τραυματισμού του ή έστω ότι πολύ δύσκολα θα έρθει. Έτσι ο Δημήτρης Ιτούδης και οι συνεργάτες του θα έκαναν πιο εύκολα τα πλάνα τους.

Δεύτερον. Το τελευταίο παιχνίδι των Μπακς για τη σεζόν που τελείωσε στο NBA, δόθηκε στις 26 Απριλίου. Δηλαδή τρεις ολόκληρους μήνες πριν την πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής ομάδας και τέσσερις πριν το πρώτο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν προλάβαινε να αποθεραπευτεί ο Αντετοκούνμπο; Γιατροί δεν είμαστε όμως  το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο.

Επίσης μια ερώτηση. Αν στις 26 Αυγούστου δεν ξεκινούσε το Μουντομπάσκετ αλλά παιχνίδια των Μπακς σε προχωρημένο στάδιο των πλέι οφ ο Γιάννης θα έλειπε; Η πιθανότερη απάντηση είναι όχι, θα έπαιζε. Σεβαστό για έναν αστέρα εκατομμυρίων του δικού βεληνεκούς να βάζει προτεραιότητες. Γι αυτό ακριβώς λέμε να ξεκαθάριζε νωρίτερα τη θέση του απέναντι στην Εθνική.

Σκέψεις και απορίες μετά το «Όχι» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική

Τρίτον. Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να πιέσει λίγο τον εαυτό του τώρα που είναι ακόμη νέος ώστε να βοηθήσει την Εθνική, πώς θα το κάνει όταν περάσει τα 30; Η λογική λέει οτι το πόδι του και γενικά ο οργανισμός του θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που είναι ένας παίκτης που κοντράρεται πολύ με τους αντιπάλους πηγαίνοντας συνεχώς μέσα στο καλάθι.

Συνεπώς οι συνεχείς δηλώσεις ότι θέλει να είναι κάθε χρόνο στην Εθνική ή οτι θα παίζει μέχρι τα 40 του, δεν χρειάζονται από την στιγμή που εκ των πραγμάτων αυτό δεν εφικτό. Είτε λόγω του ποδιού του, είτε γιατί δεν έχει την πυγμή να επιβάλλει στους Μπακς και τους χορηγούς του ότι κάθε χρόνο θα ενισχύει τη γαλανόλευκη (εν αντιθέσει με τους Γκασόλ, Νοβίτσκι και Πάρκερ που την είχαν). Αναμφίβολα ο Γιάννης το λέει και το εννοεί μέσα από την καρδιά του οτι θέλει να προσφέρει στην Εθνική, όμως τα δεδομένα που αναλύουμε αποδεικνύεται οτι δεν του το επιτρέπουν.

Τέταρτον.  Φέτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησε αποστάσεις από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Άλλες χρονιές έκανε τις θεραπείες του στην προετοιμασία της Εθνικής, έδινε το «παρών» σε εκδηλώσεις, σε παιχνίδια. Αυτό το καλοκαίρι τίποτα. Ούτε καν στο μεγάλο φιλικό με τη Σλοβενία ότου Ντόντσιτς, που θα έπρεπε να είναι εκεί (έστω με πολιτικά ρούχα) για να τιμήσει τον μεγάλο Νίκο Γκάλη  με τον οποίο έχει γνωρίσει από κοντά. Αρκέστηκε σε μια «κρύα» ανάρτηση στα social media…

Μακάρι τα επόμενα πολλά χρόνια, ο Γιάννης να είναι όσο πιο υγιής μπορεί ώστε να αγωνιστεί στις περισσότερες (τουλάχιστον) διοργανώσεις της Εθνικής. Ποιος δεν το θέλει. Μαζί του οι πιθανότητες για μια διάκριση αυξάνονται κατά πολύ, έστω κι αν πλέον το υλικό που υπάρχει μειώνει πολύ τις πιθανότητες για κάποιο μετάλλιο.

Οσον αφορά τη φετινή προσπάθεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τα πράγματα χωρίς τον Γιάννη γίνονται πολύ δύσκολα για τον Ιτούδη και τους παίκτες του. Τουλάχιστον βλέπουμε μια ομάδα με παίκτες που αυτό που έχουν το δίνουν και γουστάρουν γενικότερα. Εκ των πραγμάτων επίσης θα πάμε σε ένα σύνολο που θα παίζει ομαδικά και που για να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά στη διοργάνωση θα πρέπει να είναι πραγματική ΟΜΑΔΑ. Στα ως τώρα φιλικά το έχουμε δει αυτό και ένα στοιχείο θετικό.

Από την άλλη η έλλειψη ηγετών/σκόρερ στο φετινό ρόστερ, σε συνδυασμό με διαχρονική απουσία 1-2 ικανών σουτέρ, κάνουν «μπαμ» και δύσκολα η «Γαλανόλευκη» θα μπορέσει φτάσει ψηλά. Μακάρι να μας διαψεύσει…

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Η στατιστική δείχνει γιατί… γκρινιάζουν παίκτες με Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός: Η στατιστική δείχνει γιατί… γκρινιάζουν παίκτες με Μπαρτζώκα

Έτσι... ξεκινά κάπως η γκρίνια.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της EuroLeague στις βολές – Τεράστιο +84 στο FT Gap

Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της EuroLeague στις βολές – Τεράστιο +84 στο FT Gap

Ο Ολυμπιακός έχει τη μεγαλύτερη διαφορά ελευθέρων βολών στη EuroLeague 2025 με +84, αποδεικνύοντας την κυριαρχία του στη ρακέτα και τη σκληρή του άμυνα.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Οι 20 ευρωπαϊκές ομάδες που «τρέφουν» το NBA – Πώς η Σερβία κυριαρχεί στην παραγωγή ταλέντων

Οι 20 ευρωπαϊκές ομάδες που «τρέφουν» το NBA – Πώς η Σερβία κυριαρχεί στην παραγωγή ταλέντων

Από τη Mega Basket και την Παρτίζαν ως τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, η Ευρώπη τροφοδοτεί το NBA με παίκτες και εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια. Δείτε ποιοι σύλλογοι κυριαρχούν.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Η εικόνα του Γκραντ το βασικό πρόβλημα της άμυνας!

Παναθηναϊκός: Η εικόνα του Γκραντ το βασικό πρόβλημα της άμυνας!

Ο κακός Γκραντ είναι από τους λόγους της αμυντικής εικόνας του Παναθηναϊκού!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Ο τρομερός Μιλουτίνοφ και ο ΜακΚίσικ που δε θα χαριστεί σε κανέναν!

Ολυμπιακός: Ο τρομερός Μιλουτίνοφ και ο ΜακΚίσικ που δε θα χαριστεί σε κανέναν!

Ο Ολυμπιακός ρίσκαρε ωστόσο στο τέλος βρήκε αυτό που χρειαζόταν!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Τουλάχιστον παίρνει τα θρίλερ

Ολυμπιακός: Τουλάχιστον παίρνει τα θρίλερ

Ο Ολυμπιακός για ακόμα ένα ματς στο ΣΕΦ πιέστηκε, είχε δυσκολίες σε απλά πράγματα αλλά και πάλι κέρδισε στο τέλος

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Καλό είναι για τον Ολυμπιακό που κέρδισε αλλά μπάσκετ πότε θα δούμε;

Καλό είναι για τον Ολυμπιακό που κέρδισε αλλά μπάσκετ πότε θα δούμε;

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πρώτο σκόρερ με 15 πόντους και τρία τρίποντα τον Γουόκαπ και άλλους 9 πόντους με ένα τρίποντο από τον Ντιλικίνα.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Βαθμολογία Euroleague: Ο Ολυμπιακός στην 4άδα, στην 8η θέση ο Παναθηναϊκός

Βαθμολογία Euroleague: Ο Ολυμπιακός στην 4άδα, στην 8η θέση ο Παναθηναϊκός

Βαθμολογία Euroleague: Ο Ολυμπιακός είναι στην πρώτη 4άδα ενώ ο Παναθηναϊκός με το 5-4 βρίσκεται στην 8η θέση

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός – Παρτίζαν 80-71: Στο τέλος έπαιξε άμυνα, γύρισε το ματς και νίκησε

Ολυμπιακός – Παρτίζαν 80-71: Στο τέλος έπαιξε άμυνα, γύρισε το ματς και νίκησε

Ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ στις αρχές της τελευταίας περιόδου αλλά σε εκείνο το σημείο έπαιξε άμυνα και νίκησε την Παρτίζαν

Μπάσκετ