Το τρελό σενάριο που αφήνει τον Παναθηναϊκό 11ο στη Euroleague
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μπλέξει σοβαρά στη μάχη της κατάταξης αν δεν πάρει τουλάχιστον ένα διπλό πριν από το φινάλε.
Ο Παναθηναϊκόςμπαίνει στην τελική ευθεία της regular season γνωρίζοντας ότι δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι απαιτητικό και υπάρχει ένα σενάριο, ακραίο μεν αλλά υπαρκτό, που μπορεί να τον ρίξει ακόμη και στην 11η θέση της κατάταξης, ακόμα κι αν κλείσει τη σεζόν με 21 νίκες.
Το βασικό σημείο είναι ξεκάθαρο
Αν οι πράσινοι χάσουν και τα δύο παιχνίδια της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία, τότε η νίκη απέναντι στην Αναντολού Εφές την τελευταία αγωνιστική ίσως να μην αρκεί. Με άλλα λόγια, το 21-17 δεν εγγυάται από μόνο του θέση συνέχειας αν τα υπόλοιπα αποτελέσματα στραβώσουν.
Για να αποφύγει τέτοιου είδους μπλεξίματα, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε ένα διπλό στα δύο δύσκολα εκτός έδρας ματς που έχει μπροστά του. Μόνο έτσι θα κρατήσει στα χέρια του τον έλεγχο της κατάστασης και θα πάει στο φινάλε χωρίς να εξαρτάται τόσο έντονα από συνδυασμούς άλλων ομάδων.
Το συγκεκριμένο σενάριο βασίζεται στο να βρεθούν δέκα ομάδες πάνω ή έστω οριακά μπροστά του. Δηλαδή είτε δέκα σύνολα να φτάσουν στις 22 ή περισσότερες νίκες είτε εννέα να περάσουν αυτό το όριο και μία ακόμα να ισοβαθμήσει μαζί του στις 21, έχοντας όμως το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία.
Οι τρεις από αυτές υπάρχουν ήδη
Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ήδη φτάσει στις 22 νίκες και δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση. Από εκεί και πέρα, το σενάριο αρχίζει να χτίζεται πάνω σε ομάδες που βρίσκονται λίγο πιο κάτω αλλά έχουν δρόμο μπροστά τους.
Η Ζάλγκιρις, η Βαλένθια και η Χάποελ είναι τρεις περιπτώσεις που μπορούν να ανέβουν πάνω από τις 21 νίκες, εφόσον πάρουν τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Ειδικά για να βγει αυτό το ακραίο σενάριο, η Βαλένθια θα πρέπει να νικήσει και τον Παναθηναϊκό, ενώ η Χάποελ να βρει μία μεγάλη νίκη στα ματς που της απομένουν.
Από εκεί και πέρα μπαίνουν στην εξίσωση και ομάδες που ξεκινούν χαμηλότερα αλλά έχουν μαθηματικό δρόμο. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα, θέλει δύο νίκες στα παιχνίδια που της απομένουν, με μία από αυτές να είναι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει περιθώριο να φτάσει επίσης σε επίπεδο που να βάλει πίεση, ενώ βολεύεται και με σενάριο ισοβαθμίας, αφού έχει το πάνω χέρι απέναντι στους πράσινους.
Η Μονακόχρειάζεται απόλυτο μέχρι τέλους, αλλά έχει όλα τα παιχνίδια που απομένουν στην έδρα της, κάτι που κρατά το ενδεχόμενο ανοιχτό. Στο ίδιο πλαίσιο μπαίνει και η Μακάμπι, που θέλει ένα μεγάλο σερί νικών, έχοντας όμως μπροστά της αντιπάλους που δεν κυνηγούν όλοι το ίδιο έντονα στόχους.
Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα
Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να πάει στο τελευταίο ματς με τη λογική ότι μια νίκη θα του λύσει αυτόματα το πρόβλημα.. Για να έχει πραγματικά την τύχη στα χέρια του, χρειάζεται να πάρει τουλάχιστον ένα από τα δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που προηγούνται. Αλλιώς όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, υπάρχει δρόμος που μπορεί να τον αφήσει ακόμη και εκτός δεκάδας.
