Το να διαμαρτύρονται οι Τσέχοι για τη διαιτησία είναι κάτι που αγγίζει το όριο της γραφικότητας και αυτό το ξέρουν όλοι.

Όταν έχεις συνηθίσει στα πέντε φάουλ να σου σφυρίζουν το ένα δε δικαιούσαι να μιλάς για τη διαιτησία. Ειδικά η Τσεχία που «καλόμαθε» στα επιθετικά φάουλ σε βάρος του Γιάννη όπως φαίνεται

Το να διαμαρτύρονται οι Τσέχοι για τη διαιτησία είναι κάτι που αγγίζει το όριο της γραφικότητας και αυτό το ξέρουν όλοι.

Εντάξει, είναι καλή ομάδα οι Τσέχοι και τους αξίζει σεβασμός για την πολύ καλή πορεία που έχουν τα τελευταία χρόνια. Το ότι εδώ και καιρό «μουρμουρίζουν» όλοι οι αντίπαλοί τους για τις διαιτησίες που έχουν (ελέω της παρουσίας του Καμίλ Νόβακ ως Εκτελεστικού Διευθυντή στην FIBA) επίσης δεν είναι ψέματα.

Κι όπως φαίνεται είχαν καλομάθει σε κάποιες καταστάσεις όπως για παράδειγμα τα επιθετικά φάουλ του Γιάννη στο Παγκόσμιο του 2019. Από έναν διαιτητή, τον Βόιτσεχ Λίτσκα ο οποίος τιμωρήθηκε μετά τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του στον αγώνα της Γερμανίας με την Λιθουανία.

Παρόλ’ αυτά οι Τσέχοι δια του προπονητή τους, Ρόνεν Γκίνζμπουργκ εξέφρασαν παράπονα για τη διαιτησία και για το «σεβασμό» στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τις δηλώσεις τις έκανε σε ΜΜΕ της πατρίδας του.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι διαιτητές της FIBA δεν είναι καλοί και καμία φορά δείχνουν υπερβολικό σεβασμό στους μεγάλους σταρ. Ο Βέσελι έπρεπε να έχει κερδίσει ένα ή δύο επιθετικά φάουλ από τον Γιάννη.

Το πρόβλημα επίσης ήταν ότι η Ελλάδα επιχείρησε 29 βολές, έναντι 9 δικών μας. Στην τέταρτη περίοδο, όταν η Ελλάδα έπαιξε επιθετικά στην άμυνα, δεν είχε καν φάουλ ή μόνο ένα φάουλ για πολλή ώρα.

Για αυτό δέχθηκα τεχνική ποινή, ήθελα να το τονίσω αυτό. Δεν θα πω ότι χάσαμε λόγω αυτών των λαθών, αλλά αν παίζαμε μα άλλο αντίπαλο τέτοια σφυρίγματα θα τα είχαμε πάρει εμείς. Όπως και άλλα φάουλ»

Να θυμίσουμε στον κόουτς της Τσεχίας ότι και ο Λίτσκα διαιτητής της FIBA είναι όπως και τόσοι άλλοι! Και είναι κρίμα με τέτοιες δηλώσεις να μειώνει την προσπάθεια της ομάδας του και των παικτών του.

Πολύ δε περισσότερο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και θυμηθούμε τις διαιτησίες που είχαν οι Τσέχοι. Που πάντα παίζουν στο όριο του φάουλ, με την ανοχή των διαιτητών στο «λογική» ότι θα κάνουν 5 φάουλ για να σφυριχτεί το ένα!

Ειδικά η στιγμή της αποβολής του Άουντα με 5 φάουλ προσέφερε ειρωνικά χαμόγελα γιατί θα πρέπει να είχε κάνει τουλάχιστον 12.