ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αΐτο Ρενέσες: Τιμή στο μεγάλο δάσκαλο του μπάσκετ

Ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα στη Γερμανία με την Άλμπα μετά το 3-1 επί της Μπάγερν Μονάχου. Και οι παίκτες του φρόντισαν να τον τιμήσουν όπως του αξίζει.
Αΐτο Ρενέσες: Τιμή στο μεγάλο δάσκαλο του μπάσκετ

Ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα στη Γερμανία με την Άλμπα μετά το 3-1 επί της Μπάγερν Μονάχου. Και οι παίκτες του φρόντισαν να τον τιμήσουν όπως του αξίζει.

Πως ακριβώς; Μα με τον κόουτς Ρενέσες να απονέμει προσωπικά τα μετάλλια στους παίκτες του. Στα 75 του χρόνια συνεχίζει να κάνει αυτά που γνωρίζει καλύτερα: Να παίρνει τίτλους αλλά και να παράγει ή να εκτοξεύει την καριέρα παικτών.

Για την ακρίβεια ήταν ο 220ς τίτλος στη μεγάλη καριέρα ενός από τους τελευταίους «δασκάλους» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Που θα έχει το σεβασμό όλων για τη δουλειά του που εξακολουθεί να κάνει με συνέπεια.

Θυμάστε όμως την ιστορία;

Στην Ελλάδα (όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι) συνηθίζαμε να τον φωνάζουμε…loser τον Αΐτο Ρενέσες, επειδή έχανε τα φάιναλ φορ. Άδικο… Πολύ άδικο γιατί δεν ήταν ο μόνος που έχανε φάιναλ φορ.

Εκείνο που δεν έβλεπαν οι περισσότεροι, παρά μόνο οι μυημένοι ήταν ότι ο Ρενέσες, όπου πήγαινε, άφηνε έργο. Εκανε παραγωγή. Τολμούσε. Δεν δίσταζε… Και χάρισε στην Ισπανία, στο ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο μπάσκετ μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες τους.

Ο Ρενέσες αρχηγός της Μπαρτσελόνα

Γεννήθηκε το 1946 στην Μαδρίτη. Επαιξε ως point guard στην Εστουδιάντες από το 1963 ως το 1968 και από τότε ως το 1973 στην Μπαρτσελόνα. Σε ηλικία 37 ετών εγκατέλειψε την ενεργό δράση και ασχολήθηκε αμέσως με την προπονητική.

Στην ταπεινή Σίρκολ

Εγκαταστάθηκε στην Καταλονία όπου ανέλαβε την Σίρκολ Κατόλικο με την οποία έκανε εκπληκτική πορεία τόσο στην ACB όσο και στο Κύπελλο Ισπανίας. Μέχρι το 1983 που έμεινε εκεί ο Ρενέσες, η ταπεινή Σιρκόλ (που πλέον αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα ως Καταλούνια) έφτασε και στην 4η θέση της βαθμολογίας αλλά και τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Επίσης το 1979 έφτασε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς. Ταυτόχρονα, το 1978, παρουσίασε έναν 16χρονο φόργουορντ που έμελλε να είναι ο καλύτερος φόργουορντ στην Ισπανία κι ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το όνομά του; Αντρές Χιμένεθ!

Η ώρα της Μπανταλόνα

Ηταν ξεκάθαρο ότι ο Ρενέσες θα πήγαινε ψηλότερα και η Μπανταλόνα του έδωσε την μεγάλη ευκαιρία το καλοκαίρι του 1983. Ο Αΐτο αμέσως έκανε την ομάδα πρωταγωνίστρια καθώς ήταν 3η την πρώτη του χρονιά και 2η την επόμενη! Ταυτόχρονα πήρε μαζί του τον παίκτη που είχε κάνει πρωταγωνιστή, ενώ ήταν 16 ετών, στην Σίρκολ. Φυσικά αναφερόμαστε στον Αντρές Χιμένεθ…

Στην Μπαρτσελόνα

Το καλοκαίρι, έφτασε η στιγμή να ανέβει σκαλοπάτι και να αναλάβει την Μπαρτσελόνα. Εκεί έμεινε ουσιαστικά μέχρι το 2001, έχοντας αναλάβει ενδιάμεσα την θέση του GM αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου της ομάδας για κάποια χρόνια. Στην Μπαρτσελόνα κατέκτησε 9 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ισπανίας αλλά δεν έδωσε στην ομάδα αυτό που ήθελε: Την Ευρωλίγκα. Μάλιστα στο διάστημα 1990-1992 όταν είχε αναλάβει GM είχε… άσχημους καβγάδες με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και ως αποτέλεσμα αυτών ήταν η απομάκρυνση του Σέρβου από τον πάγκο των Καταλανών. Ηταν μια σχέση… εκρηκτική.

Η μεγάλη… μάχη Ρενέσες- Μάλκοβιτς

Ο Μπόζα κατηγορούσε τον Αϊτο ότι του… έσκαβε τον λάκο και του πριόνιζε την καρέκλα. Ο Αΐτο κατηγορούσε τον Μπόζα για… διαπλοκή. Το 1996, συναντήθηκαν στον τελικό της Ευρωλίγκας (όπου νίκησε ο Παναθηναϊκός με την φάση του Βράνκοβιτς) και ποτέ δεν αντάλλαξαν ούτε… ματιά! Οταν όλο το επιτελείο της Μπαρτσελόνα φώναζε για ηθικούς νικητές ο Μπόζα τους καλούσε να δώσουν στους παίκτες τους το πριμ κατάκτησης!

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στον υπογράφοντα ο Αΐτο Ρενέσες, στην Αθλητική Ηχώ, το 1996 είχε αναφέρει τα εξής:  «Ο Μάλκοβιτς είναι εγωιστής, ευθυνόφοβος και μονίμως ρίχνει φταίξιμο στους άλλους». Ο Μπόζα απαντώντας σε συνέντευξη- στο ίδιο Μέσο-  είχε πει τα εξής:  «Αυτά που είπε είναι ο ίδιος. Και ξέχασε να πει ότι είναι και τεμπέλης».

Τον Γκασόλ και τον Ναβάρο

Πέρα από τους τίτλους πάντως, ο Ρενέσες στην Μπαρτσελόνα χάρισε μερικούς από τους μεγαλύτερους Ισπανούς παίκτες όλων των εποχών. Κατά την προσφιλή του συνήθεια έδωσε χώρο σε νέα παιδιά και σε ηλικία 17 ετών έπαιξαν στην μεγάλη ομάδα ο Πάου Γκασόλ και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Κι επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν εκείνος ο προπονητής που πήρε τον Ευθύμη Ρεντζιά στην Μπαρτσελόνα όταν ο Τρικαλικός άσος θεωρείτο ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του στην Ευρώπη.

Τον Ρούντι και τον Ρούμπιο

Το 2003 επέστρεψε στην Μπανταλόνα. Κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας, το FIBA Eurochallenge, το EuroCup (που τότε ονομαζόταν ULEB CUP) και μάλιστα η ομάδα ξανάπαιξε στην Ευρωλίγκα την περίοδο 2006-2007. Τι άλλο έκανε στην Μπανταλόνα; Εδωσε ηγετικό ρόλο στον 15χρονο Ρίκι Ρούμπιο και στον 18χρονο Ρούντι Φερνάντεθ. Είπαμε… Οπου πήγε, πάντα κάτι άφησε πίσω του.

Μάλαγα, Σεβίλλη και Γκραν Κανάρια

Από το 2008 ως το 2011 οδήγησε την Μάλαγα σε αξιοπρεπή πορεία στην Ευρωλίγκα, σε μια 3η θέση στο πρωτάθλημα και σε έναν τελικό Κυπέλλου. Από το 2012 ως το 2014 εργάστηκε στην Σεβίλη (ονομαζόταν τότε Κάχα Σαν Φερνάντο) χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο και από το 2014 ως το 2016 στην Γκραν Κανάρια. Η ομάδα έμεινε σταθερά στα πλέι οφ, έπαιξε έναν τελικό Κυπέλλου και έναν ημιτελικό EuroCup.

Αΐτο Ρενέσες: Και η ώρα της Γερμανίας

Σε ηλικία 71 ετών, ο Αΐτο κλήθηκε για πρώτη φορά να εργαστεί εκτός Ισπανίας, καθώς τον κάλεσε η Αλμπα Βερολίνου. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν παρουσίασε μεγάλο έργο στην Αλμπα με αποτέλεσμα να αναδειχθεί κορυφαίος προπονητής του Γερμανικού πρωταθλήματος.

Το 2020 αναδείχθηκε νταμπλούχος Γερμανίας! Το 2021 κι αφού πρώτα ανέδειξε κι άλλα… λαβράκια πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αΐτο Ρενέσες: Τιμή στο μεγάλο δάσκαλο του μπάσκετ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College