ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η λύση είναι μόνο μία: Κλειστή λίγκα!

Η λέξη «κλειστή λίγκα» έχει ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά πλέον μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μοιάζει με μονόδρομος. Είναι αστείο, τουλάχιστον, στα τέλη Ιουλίου να μην έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ομάδων που θα παίξει στην κορυφαία λίγκα της χώρας. Με ομάδες που αρνούνται να συμμετάσχουν για...
Η λύση είναι μόνο μία: Κλειστή λίγκα!

Η λέξη «κλειστή λίγκα» έχει ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά πλέον μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μοιάζει με μονόδρομος.

Είναι αστείο, τουλάχιστον, στα τέλη Ιουλίου να μην έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ομάδων που θα παίξει στην κορυφαία λίγκα της χώρας. Με ομάδες που αρνούνται να συμμετάσχουν για τον «Α» ή τον «Β» λόγο. Ομάδες που μέχρι και τον Ιούνιο αγωνίζονταν μέσα στο γήπεδο για να κατακτήσουν την άνοδο.

Δείτε τι έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό. Τον Κολοσσό να υποβιβάζεται αλλά… να μην υποβιβάζεται. Το Λαύριο να μην του επιτρέπουν να ορίσει τη μοίρα του στο γήπεδο, να γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε Α1 και Α2 και τελικά παρότι μαθηματικά είχε υποβιβαστεί να συνεχίζει στην κατηγορία. Τον Χολαργό να αποχωρεί από το πρωτάθλημα. Το ίδιο και την Κύμη. Την Καστοριά που έπαιξε τελικούς ανόδου να διαλύεται και πηγαίνει στα τοπικά. Την Καρδίτσα που επίσης διεκδίκησε την άνοδο, να αδυνατεί να την υποστηρίξει και να την αρνείται.

Και να ήταν μόνο αυτά; Τον ΠΑΟΚ να ανακοινώνει χρηματοδότες και μετά να φεύγουν. Τον Άρη να παλεύει με τα ban. Τον Ιωνικό να μην μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα του γηπέδου. Τον Πανιώνιο να παλεύει με τους δικούς του δαίμονες.

Και βέβαια τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να βαρά ο καθένας το ταμπούρλο του και να απαιτεί από τους υπόλοιπους να χορέψουν στον δικό του ρυθμό. Αναμφίβολα κάπιος έχει δίκιο και κάποιος άδικο. Αλλά υπάρχουν αρμόδιοι να το βρουν αυτό.

Το πρωτάθλημα της Basket League μοιάζει χτυπημένο από παντού. Και το χειρότερο είναι πως αυτά τα χτυπήματα τα έχουν καταφέρει τα ίδια τα μέλη του. Οι ομάδες.

Δεν είναι δείγμα τα.. success stories

Με βάσει τα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και βέβαια με τους κανονισμούς που διέπουν το επαγγελματικό μπάσκετ, είναι εξαιρετικά δύσκολο ομάδα που θα ανέβει από την Α2, να σταδιοδρομήσει στην Basket League. Το ελληνικό μπάσκετ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που κάθε νέα προσπάθεια θα «σκάσει» πριν δημιουργηθεί.

Στην κλήρωση του πρωταθλήματος, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, χρησιμοποίησε μία λέξη -είτε σκοπίμως είτε όχι- που είναι όλο το μυστικό. Είναι η λέξη «σύμπραξη». Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι ομάδες της… τρίτης ή τέταρτης ταχύτητας να αντεπεξέλθουν. Σίγουρα το παράδειγμα του Προμηθέα ή ακόμα και του Περιστερίου είναι τα.. success story του μπάσκετ, αλλά για να συμβούν θέλουν και δουλειά και μέσα. Και δυστυχώς οι περισσότερες ομάδες για πολλούς λόγους δεν τα έχουν.

Μονόδρομος η κλειστή λίγκα

Σύμπραξη λοιπόν. Και κλειστή λίγκα. Ας ξεχωρίσουν τις 14 ή 16 ομάδες που έχουν τις δυνατότητες (γήπεδο, οικονομική σταθερότητα, συγκεκριμένο πλάνο, εμπορική ταυτότητα, διείσδυση σε τοπικές κοινωνίες κτλ) και ας δημιουργηθεί ένα πρωτάθλημα με υγιείς ομάδες. Και με υγιή πλάνα. Δίχως να υπάρχει ο υποβιβασμός και ότι συνεπάγεται η προσπάθεια για την αποφυγή του. Και κάθε 3 χρόνια να υπάρχει επανεξέταση αλλά και εξέταση νέων αιτήσεων συμμετοχής.

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τις πιο κάτω κατηγορίες. Και η Α2 θα γίνει πιο δυνατή και θα αποκτήσει ταυτότητα. Κάτι που δεν έχει αυτή τη στιγμή και πολύ δύσκολα θα βρει με τις τόσες αλλαγές κάθε καλοκαίρι.

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η λύση είναι μόνο μία: Κλειστή λίγκα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.