Super League: Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει ότι η πρόθεση της ΕΠΟ του Μπαλτάκου να αυξήσει τους Έλληνες διαιτητές, προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει ότι η πρόθεση της ΕΠΟ του Μπαλτάκου να αυξήσει τους Έλληνες διαιτητές στα παιχνίδια της Super League, προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά.

Ο «ουρανοκατέβατος» Τάκης Μπαλτάκός στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, το ‘ πε και δυστυχώς άρχισε να το κάνει. Ξαφνικά στα 70 του τον έπιασε πρεμούρα (όπως και τη φίλη ΑΕΚ) με τους  Έλληνες διαιτητές και ο ορισμός μόνο ημεδαπών ρέφερι την 1η αγωνιστική της Super League ήρθε να επιβεβαιώσει το παραπάνω.

Εντάξει δεν υπάρχει κάποιο ντέρμπι στην πρεμιέρα, όπως πόσο σίγουροι είμαστε οτι θα σφυρίζουν ξένοι στα μεγάλα παιχνίδια. Ειδικά από τη στιγμή που ο Άρης τους «έχει μπει για τα καλά στη μύτη» και που φέτος είναι ικανός, όχι μόνο να διατηρήσει τα κεκτημένα (3η θέση), αλλά να κυνηγήσει και κάτι παραπάνω;.

Ακόμη όμως και ο ορισμός Ελλήνων διαιτητών στα «μικρά» παιχνίδια είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία στον Άρη. Ο ορισμός του Τζοβάρα την 1η αγωνιστική με τον Λεβαδειακό  προκαλεί δικαιολογημένα εκνευρισμό, καθώς  ο Άρης είχε εξοργιστεί για τη διαιτησία του σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό.

Κι αυτό γιατί ο Τζοβάρας σφύριζε σαν… κλασικός Έλληνας διαιτητής, που δεν θέλει να… κακοκαρδίσει τον δυνατό.

Super League – Άρης: Οι Έλληνες διαιτητές έχουν αποδείξει οτι δεν είναι ικανοί

Πώς να το κάνουμε οι Ελληνες διαιτητές έχουν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί τα προηγούμενα, αλλά και τα τελευταία χρόνια γύρω από την ελληνική διαιτησία.

Και θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν λέω οτι απαραίτητα υπάρχει δόλος κάθε φορά σε κάποιο «στραβό» σφύριγμα. Απλά ο Έλληνας διαιτητής και χαμηλού επιπέδου είναι και θα «ζυγίσει» μέσα του ποιες ομάδες παίζουν αντίπαλες. Έτσι τις επίμαχες φάσεις θα τις δώσει κατά 80% υπέρ του «μεγάλου» ή του εκάστοτε ισχυρού εκείνη τη στιγμή.

Και δεν τους αδικώ, όταν ένα ολόκληρο σύστημα θα «πέσει» πάνω τους την άλλη μέρα αν δεν κερδίσει ο ισχυρός. Οταν όλοι οι ισχυροί του ποδοσφαίρου μας έχουν τόσες άκρες σε ΜΜΕ, παράγοντες και πολιτικούς τι να κάνει ο «κακομοίρης» ο διαιτητής. Να σφυρίξει υπέρ του αδύναμου;

Ακόμη κι αν το σφύριγμά του είναι σωστό, θα υπάρξει τέτοια αντίδραση εναντίον του από όλο το σύστημα, που εκτός από την ηρεμία του μπορεί να χάσει και την ανέλιξή του στη διαιτησία. Αν αδικήσει όμως για παράδειγμα τον Άρη πόσοι θα ασχοληθούν; Δύο – τρία ΜΜΕ του Άρη, δύο-τρεις ουδέτεροι που κι αυτοί θα κάνουν αναφορά για να ευνοήσουν άλλη μεγάλη ομάδα (κι όχι γιατί ενδιαφέρονται για τον Άρη και την ισονομία γενικότερα) κι… εγώ!

Για όλα τα παραπάνω δίνω έλα «ελαφρυντικό» στον Έλληνα διαιτητή, αλλά δεν τον δικαιολογώ. Γι αυτό και δεν καταλαβαίνω την πρεμούρα του Μπαλτάκου ξαφνικά με τους Έλληνες διαιτητές. Ειδικά από τη στιγμή που την ίδια πρεμούρα έχουν και οι «εξυγιαντές».

Η λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την αξιοπιστία στη διαιτησία μία. Ξένοι, ελίτ διαιτητές και μάλιστα Βορειοευρωπαίοι. Οχι από κάτι Βαλκάνια, από Πορτογαλίες και πρώην ανατολικά μπλοκ. Όπως για παράδειγμα ο Λευκορώσος Κουλμπάκοφ που μέσα σε 15 μέρες σφύριξε το Άρης – ΑΕΚ και το ΠΑΟΚ – Άρης και… κατάφερε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και των δύο αναμετρήσεων εις βάρος του «Θεού του πολέμου».

Ο νέος αρχιδιαιτητή, Στέφεν Μπένετo oποίος όπως αποκαλυψε το Sportime, δεσμεύθηκε να μειώσει τους ξένους διαιτητές. όμως ας ελπίσουμε τουλάχιστον στα ντέρμπι να ορίζονται και πάλι ξένοι, όπως ακούγεται. Σε όλα όμως τα ντέρμπι, ακόμη και τα ντέρμπι του Άρη με τον Ολυμπιακό και να μην βλέπουμε Μανούχους, Φωτιάδες, Τζοβάρες για να μην έχουμε πάλι τα ίδια!

Αθλητικές ειδήσεις

Θα πάθετε πλάκα με την σύζυγο του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ

Αυτό θέλει ο Καρυπίδης!

Φοβερά σχόλια στο Twitter για την Κατερίνα Στεφανίδη