Ο χρόνος που μένει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είναι λίγος

To Brexit δεν θα τελειώσει στις 29 Μαρτίου του 2019. Τότε είναι η ημερομηνία που η Βρετανία θα φύγει επίσημα από την Ε.Ε. όμως κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρώπη μετά από αυτή την ημερομηνία. Πόσο κοντά θα παραμείνουν Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή την ώρα.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το καθεστώς που θα διέπει τις οικονομικές σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης, για τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας αλλά και για την συνοριακή σχέση με την Ιρλανδία, όμως επί της ουσίας μιλάμε για ένα “τυφλό brexit” αφού κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.

Ο χρόνος που μένει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είναι λίγος ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν για την ώρα συσσωρευτεί κάτω από το χαλί. Το τέλος του 2020 σηματοδοτεί το τελείωμα της μεταβατικής μεταbrexit περιόδου που αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα.

Αυτή η μεταβατική περίοδος έχει σχεδιαστεί για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση της χώρας αλλά και τις βρετανικές εταιρείες ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα. Όμως ο πολύτιμος αυτός χρόνο “σπαταλιέται” σε συζητήσεις προετοιμασίας, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για κάποιο ντραφτ νομικού σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Όσο και να επιθυμούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το Brexit, αυτό, όπως σημειώνεται από αρκετούς Βρετανούς ειδικούς, θα αποτελέσει περισσότερο μία μακρά διαδικασία παρά ένα συγκεκριμένο γεγονός. Θεωρητικά είναι αδύνατο να διαγράψεις μια πορεία ένταξης της Βρετανίας στην Ε.Ε. που διάρκεσε 40 χρόνια σε μόλις 40 μήνες.