EDITORIAL

Κριτική προπονητών: Μπορούμε να κρίνουμε τους κόουτς; – Επιτρέπεται να κάνουμε τη δουλειά μας;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει εκ νέου για την κριτική στους προπονητές. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να τονίζουν τα σωστά και τα λάθη.
Κριτική προπονητών: Μπορούμε να κρίνουμε τους κόουτς; – Επιτρέπεται να κάνουμε τη δουλειά μας;

Κριτική προπονητών. Ένα μεγάλο ζήτημα. Από αυτά που δεν κλείνουν ποτέ. Αλήθεια όμως, υπάρχει κατάλληλη στιγμή να ασκηθεί κριτική σε έναν τεχνικό; Ξέρει ο δημοσιογράφος καλύτερα από τον κόουτς;

Ο Λουίς Ενρίκε, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας, είπε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου πως: «αφήστε με να ξέρω ποιοι παίκτες είναι καλύτεροι καλύτερα από εσάς» για τις κλήσεις του πριν τα παιχνίδια στο Uefa Nations League. Δικαιώθηκε πανηγυρικά με το αποτέλεσμα κόντρα στην Ιταλία και το ποδόσφαιρο που έπαιξε κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα βέβαια είχε ηττηθεί από τη Σουηδία με ανατροπή στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Κριτική προπονητών – Το ΠΟΚ

Στα δικά μας, ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε όλα τα εύσημα για τη νίκη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο Γιουρόπα Λιγκ (αν και η τοποθέτηση του Μπα ως δεξί μπακ ήταν μέγιστο σφάλμα) και λίγες μέρες αργότερα έμεινε στο 0-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Του χρεώθηκε πως έκανε το ίδιο λάθος με την πρεμιέρα κόντρα στον Ατρόμητο όταν και χρησιμοποίησε από το ξεκίνημα Ελ Αραμπί και Τικίνιο στην ίδια ενδεκάδα. Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε κανένα από αυτά τα δύο παιχνίδια.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άκουσε τα εξ’ αμάξης για την παρουσία που είχε ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια με Άρη και Πας Γιάννινα. Κυρίως για την επιθετική… ανυπαρξία του «τριφυλλιού». Στα επόμενα δύο παιχνίδια, με τον Καρλίτος στη θέση του Βιγιαφάνιες και γενικώς μια πιο επιθετική φιλοσοφία έκανε… σκόνη τον Βόλο και πήρε βαθμό στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό. Πήρε credit και για τις δύο παρουσίες της ομάδας του ο Σέρβος κόουτς.

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έχει ακούσει τα περισσότερα ως τώρα Δικαίως. Καλούς παίκτες στο ρόστερ, άσχημα αποτελέσματα. Γίνεται να είναι κακός τη μία και καλός την άλλη; Γίνεται και παραγίνεται. Άλλη εικόνα είχε η ομάδα του στο Αγρίνιο, άλλη στην Τούμπα. Στηρίζεται στην ΑΕΚ βέβαια.

Κριτική προπονητών – Η Θεσσαλονίκη

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου χωρίς κάποιο προφανή λόγο δεν είχε τον Πασχαλάκη στην αρχική ενδεκάδα στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ και το πλήρωσε. Διάλεξε μάλιστα ανάμεσα στα ματς με Σλόβαν και ΟΦΗ αυτό με τους Κρητικούς. Αν δεν κέρδιζε στην Κρήτη, θα ήταν… φάουλ. Τώρα έχει στο ενεργητικό του νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και τρία διπλά στην επαρχία (Αγρίνιο, Κρήτη, Τρίπολη). Πρώτος μάγκας.

Τέλος ο Άκης Μάντζιος στον Άρη έχει καταφέρει να κερδίσει στο Περιστέρι τον Ατρόμητο και τον Παναιτωλικό εντός, αλλά έχασε από Ιωνικό εκτός έχοντας και ισοπαλία με τον Απόλλωνα στη Θεσσαλονίκη. Δύο ομάδες δηλαδή που θα παλέψουν για να παραμείνουν στην κατηγορία. Κι από την άλλη, κέρδισαν δύο που έχουν βλέψεις play off στη Super League. Δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να ανοίγει κλειστές άμυνες. Άρα, δικαίως κριτικάρεται. Δείχνει να ξέρει πώς να «φτιάξει» τους παίκτες του για τα μεγάλα ματς, δικαίως αποθεώνεται.

Η ξεχωριστή περίπτωση Φαν’τ Σχιπ…

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ έχει διπλό ρόλο στην κριτική. Αρχικά μπορεί να κριθεί για το αν στην αποστολή έχουν συμπεριληφθεί οι καλύτεροι που έχουμε στη διάθεσή μας σαν χώρα. Εν συνεχεία κρίνεται για το πώς μπορεί να έχει πάει προπονητικά στη διαχείριση ενός παιχνιδιού. Επίσης, απίθανη περίπτωση ο Ολλανδός τεχνικός. Ισοπαλία στην Ισπανία και νίκη επί της Σουηδίας και αδυναμία η Εθνική μας ομάδα να κερδίσει τη Γεωργία και το Κόσσοβο.

Μπορούν να κριτικάρουν οι δημοσιογράφοι τους προπονητές;

Αλίμονο. Και μόνο που ο κόσμος αναρωτιέται και του φαίνεται… πρωτόγνωρο αυτό, μοιάζει ανήκουστο. Στην Αγγλία οι προπονητές «τορπιλίζονται» από ερωτήσεις και μάλιστα αρκετά άβολες από τους ρεπόρτερ στις συνεντεύξεις Τύπου. Οι οπαδοί περιμένουν να διαβάσουν μια κριτική που θα απεικονίζει την πραγματικότητα. Φανταστείτε ο Γκουαρντιόλα επειδή είναι ο… Γκουαρντιόλα να μην δεχόταν κριτική για το γεγονός πως δεν απέκτησε επιθετικό! Ή ακόμα ακόμα να μην του ασκηθεί κριτική ακόμα και τακτικά επειδή είναι… μετρ στο είδος! Αντιστοίχως στον Κλοπ, ο οποίος επέλεξε να μην αντικαταστήσει τον Βαϊνάλντουμ στη μεσαία γραμμή.

Οι προπονητές έχουν καλές και κακές μέρες. Πολλές φορές ανεξαρτήτως από τα αποτελέσματα. Και ναι μπορούν να είναι καλοί (στη δουλειά τους) τη μία μέρα και κακοί την επόμενη. Όπως ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απολυθούν με μια αναποδιά, ή να παραμείνουν αντίστοιχα με ένα καλό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν δημοσιογραφικοί οργανισμοί αρκετά ανεξάρτητοι στη χώρα μας που έχουν κάθε δικαίωμα, διότι δεν κρύβεται κάποιος δόλος από πίσω, που μπορούν να κρίνουν τη μία μέρα και τις πολλές. Το Sportime των μηδενικών εξαρτήσεων και της πλήρης ελευθερίας γνώμης και έκφρασης είναι σίγουρα ένας από αυτούς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κριτική προπονητών: Μπορούμε να κρίνουμε τους κόουτς; – Επιτρέπεται να κάνουμε τη δουλειά μας;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.