Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως lockdown σημαίνει: «κλειστές επιχειρήσεις, ανεργία, λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση» και το κάνει!

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που θα ανακοινώσει το δεύτερο lockdown θα είναι ανακόλουθος.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που θα ανακοινώσει το δεύτερο lockdown θα είναι ανακόλουθος προς τους Ελληνες πολίτες.

Δεν χρειάζεται πλέον να μιλήσει η μία ή άλλη πλευρά. Δεν χρειάζεται να μιλήσουν οι υπερασπιστές της μάσκας ή οι αρνητές της μάσκας. Δεν είναι θέμα νεολαίας, ανθρώπων μεγαλύτερων σε ηλικία, μικρών παιδιών. Δεν έχει να κάνει με το ποιος κλάδος πλήττεται πιο πολύ. Εστίαση, θέατρα και πολιτισμός, αθλητισμός, μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν το λέω εγώ, εσύ, ο παραδίπλα. Πλέον υπάρχει το διάγγελμα του Πρωθυπουργό στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Θυμηθείτε. «Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.

Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.

Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία».

Από τη στιγμή που ο πρώτος πολίτης της χώρας, αυτός που έχει την εποπτεία για τα πάντα και πλήρη εικόνα της κατάστασης είχε περιγράψει με τέτοιο τρόπο τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown και τις πιθανές συνέπειες ενός δεύτερου, το πράττει, χρειάζεται να συζητήσουμε κάτι;

Καλύπτει κανέναν η απάντηση πως ενώ ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει ένα lockdown πως δεν έχει άλλη επιλογή; Να βρει!

Η ανεργία θα φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ξανά. Η κοινωνική εξαθλίωση θα είναι καθημερινότητα. Ο ιδιωτικός τομέας θα υποστεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η ύφεση θα φτάσει σε νούμερα που δεν θα έχουμε δει ούτε την περίοδο της κρίσης! Ολοκληρωτική καταστροφή!