Τα μαθηματικά, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι μέσα στη ζωή μας. Αλλοι τα πάμε καλά με αυτά, άλλοι όχι. Οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι. Ούτε (την πλήρη) αλήθεια λένε, ούτε ψέματα. Το ερώτημα είναι πόσο μαθηματική σκέψη θες να βάλεις στη ζωή σου.

Διότι αν ζεις με αυτή, τότε δεν μπορείς να πιστεύεις σε συμπτώσεις. Δύο ντέρμπι (ένα μέσα, ένα έξω), δύο νίκες. Σε κανένα από αυτό ο ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε γκολ. Σε κανένα από αυτά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλύτερος. Μήτε από την ΑΕΚ, μήτε από τον Ολυμπιακό. Κέρδισε. Πήρε νίκη κόντρα στους δύο βασικούς αντιπάλους του για τον τίτλο.

Θα μπορούσαμε να του δώσουμε από τώρα το ξεκάθαρο προβάδισμα για την κούπα. Το -2 όμως που κουβαλά από την περυσινή σεζόν, μετατρέπει αυτές τις δύο νίκες, σε νίκη και ισοπαλία. Επομένως, δεν μπορεί ακόμα να κριθεί. Υπέρ του. Πάλι καλή συγκομιδή όμως, είναι. Ψυχολογικά δε, οι πολλαπλές επιτυχίες και το απόλυτο των νικών μετράει πολύ περισσότερο από τους βαθμούς που μπαίνουν στο σακούλι.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να κοιτάζει τις τελικές προσπάθειες και να απορεί. Δικαίως. Δεν γίνεται να έχεις 5-6 κλασικές, ευκαιρίες που λες… μπήκε –είναι γκολ, και αντί να βλέπει έναν δικό του παίκτη να σκοράρει στην αντίπαλη εστία, να το πράττει στη δική του. Να έχει δοκάρι, να έχει χαμένα τετ-α-τετ, να έχει χαμένα γκολ με αποκρούσεις εξ’ επαφής.

Παρότι η εικόνα της ομάδας του Λουτσέσκου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή στο ματς, ο Ρουμάνος τεχνικός δεν πρέπει να προβληματίζεται. Μια απλοϊκή σκέψη στο κεφάλι του μπορεί να είναι το ότι η ομάδα του θα συνεχίζει να κερδίζει, από τη στιγμή που μπορεί να παίξει καλύτερα.

Βέβαια, δεν είναι όλα σύμπτωση. Δεν μπορούν όλα να αποδοθούν στον παράγοντα τύχη. Την ΑΕΚ την κέρδισε επειδή είχε στην επίθεση έναν παίκτη που τελειώνει τις φάσεις. Ο Πρίγιοβιτς τα έβαζε, οι παίκτες της «Ενωσης» όχι. Δεν τα έβαλε και ο Χασάν. Όμως, στο παιχνίδι του Φαλήρου, ήταν άλλη η αιτία. Υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που χάθηκε το ματς. Την ώρα που ο Πασχαλάκης έχει αρνηθεί δύο φορές το γκολ στον Χασάν και μία στον Καμαρά, ο Γιαννιώτης χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του, πανικοβάλλοντας τον Βούκοβιτς που κάνει (χοντρό) λάθος. Στην άλλη πλευρά, ο Βαρέλα… καθάριζε τα πάντα.

Ναι, ο Ολυμπιακός έδειξε ανώτερος, έβγαλε περισσότερες φάσεις, αδικείται από το τελικό σκορ. Ναι, έχει κάθε δικαίωμα να τα βάζει με την τύχη του και τη δυστοκία του στην επίθεση. Ας ξέρουμε όμως, πως ο ΠΑΟΚ είχε, έχει και βρίσκει παίκτες με mentality νίκης στα ντέρμπι. Η τύχη, άλλωστε, διαχρονικά πηγαίνει με τους ικανούς…