Στήλη στίβου στο Sportime αφιερωμένη στον Σωκράτη Γκιόλια!


Γεράσιμος Μανωλίδης

Στήλη στίβου στο Sportime αφιερωμένη στον Σωκράτη Γκιόλια!


Όταν στην ίδια πρόταση χρησιμοποιούνται η λέξη «στίβος» και το όνομα «Σωκράτης» μόνο ένας συνειρμός μπορεί να υπάρξει. Ο τρόπος με τον οποίο «επέβαλλε» στη συνείδηση του κόσμου τον στίβο. Αυτός ο τρόπος ήταν μοναδικός και αξεπέραστος. Δημιουργήθηκε, επί της ουσίας, μια σχολή. Ένα νέο επάγγελμα. Ο απαραίτητος συντάκτης στίβου. Όποιοι το έζησαν, το ξέρουν. Όποιοι ρώτησαν, το έμαθαν. Όποιοι το θυμούνται, το αναπολούν με νοσταλγία.

Δεν χρειάζονται περιγραφές και πολλές επεξηγήσεις. Τα όσα αναφέρουν οι αθλητές από μόνοι τους, αρκούν. Ακόμα και σήμερα, Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του. «Δεν υπήρχε περίπτωση να έχει κάποιος αθλητής στίβου πρό-βλημα και να μη το λύσει ο Σωκράτης», ατάκα που παίζει σε επανάληψη όταν ρωτάς όσους τον έζησαν.

Πάντα δίπλα τους, πάντα με το μέρος της. Στήριγμα στην καθημερινότητα, αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια, γεφυροποιός ανάμεσα στο «πρόβλημα» και τη «λύση». Ίσως η μοναδική υπογραφή που έφερνε πωλήσεις στις εφημερίδες για μια σελίδα του στίβου, ένα μονόστηλο, ένα άρθρο. Για οτιδήποτε δικό του. Με πελάτες τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Αθλητές, προπονητές, γονείς.

Λάμπρος Παπακώστας: «Χρειάζεται στήριξη ο κλασικός αθλητισμός»

Ο Σωκράτης Γκιόλιας έκανε το εξής απλό. Έγραφε ό,τι ήξερε, αφιλτράριστα. Δεν ωραιοποίησε κάποια κατάσταση. Φρόντισε να αναδείξει τόσο τα καλά, όσο και τα στραβά του αθλήματος. Χωρίς περιστροφές και κυβιστήσεις. Η (με κάθε τρόπο) βοήθειά του προς τους αθλητές είναι αυτό που μένει.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Sportime για να τιμήσει τη μνήμη του είναι μια στήλη με όλα τα νέα για το στίβο. Κι όλα αυτά με ένα νέο παιδί, τον Τάσο Βιουγιουκλίδη. Φοιτητής της δημοσιογραφίας, αθλητής που προσλήφθηκε για αυτό το εγχείρημα. Ο σκοπός είναι ένας: Να προσπαθήσουμε συνολικά να βαδίσουμε στο δικό του δημοσιογραφικό μονοπάτι. Κοντά στον αθλητή. Από τις δικές του κουβέντες ξεκινάμε…


Sportime Extras