ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

«Δικτατορία» της μίας επιστημονικής αλήθειας: Πως τα social media «έθαψαν» την αντίθετη επιστημονική άποψη στον καιρό της πανδημίας

O Mark Zuckerberg παραδέχτηκε πως δέχτηκε πιέσεις για να μην προβάλλεται η αντίθετη επιστημονική άποψη - Τα social media και τα «hoaxes», πρωτοστάτησαν στη φίμωση του επιστημονικού λόγου
«Δικτατορία» της μίας επιστημονικής αλήθειας: Πως τα social media «έθαψαν» την αντίθετη επιστημονική άποψη στον καιρό της πανδημίας

Social Media: Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την οργανωμένη εκστρατεία φίμωσης της αδέσμευτης επιστημονικής φωνής, στον καιρό της πανδημίας.

Αποκαλύπτεται όλο και πιο φανερά πλέον πως η «αστυνομία» φίμωσης του διαδικτύου (δηλαδή οι αντι – hoaxes ιστοσελίδες που επιστρατεύτηκαν από τα ΜΚΔ) λειτούργησε ως ένα άτυπο παγκόσμιο «υπουργείο» προπαγάνδας που είχε ως στόχο να συντηρεί μια πλασματική εικόνα απόλυτης ασφάλειας για τον εμβολιασμό, και από την άλλη φρόντιζε να γίνεται «ιερά εξέταση» για την αντίθετη επιστημονική άποψη.

Τα όσα παραδέχθηκε ο Mark Zuckerberg στο podcast του Lex Fridman, απλά επιβεβαιώνουν πως οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, σε συνεργασία με τους δήθεν «προστάτες» της αλήθειας, έγιναν υποκινούμενοι κήρυκες της «μίας, μοναδικής και αδιαμφισβήτητης επιστημονικής αλήθειας» ως αναντίρρητο υγειονομικό «δόγμα» (θυμηθείτε το μνημειώδες: «δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης», του Κυριάκου Μητσοτάκη), επιβάλλοντας μεσαιωνικό σκοτάδι στην πολυφωνία της επιστήμης.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta (Facebook) Mark Zuckerberg ομολόγησε ότι το επιστημονικό «κατεστημένο» (και βεβαίως οι κυβερνήσεις που το υποκινούσαν) ζήτησε από την πλατφόρμα του να «λογοκρίνει» δημοσιεύσεις σχετικά με την COVID-19 που κατέληξαν τελικά να είναι «συζητήσιμες ή αληθινές». Οι πιέσεις της κυρίαρχης επιστημονικής κοινότητας για φίμωση κάθε άλλης φωνής και η συμμόρφωση του Facebook σε αυτό το απολυταρχικό δόγμα «μοναδικής αλήθειας», τελικά έβλαψε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη, άλλα και στη «βιομηχανία» επικύρωσης της αλήθειας, γενικότερα.

Ασφαλώς αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης διόλου δεν περιορίζει την πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, αφού πλέον η πειθώ έχει αντικατασταθεί με τον ωμό εξαναγκασμό.

Επιστημονικές φωνές που έκαναν λόγο για σοβαρότατες παρενέργειες του πειραματικού σκευάσματος και εκλιπαρούσαν να μπει φρένο στον μαζικό εμβολιασμό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες, τέθηκαν στο περιθώριο του διαδικτύου (και του δημόσιου διαλόγου γενικότερα) για να μην διαταράσσεται η πελατειακή σχέση μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των πολιτών που είτε τρομοκρατούνταν, είτε εκβιάζονταν.

Ασφαλώς δεν είναι να μας προξενεί και μεγάλη εντύπωση το ότι ο κροίσος των Social Media, Mark Ζuckerberg, παραδέχεται ανοιχτά πλέον πως ευνόησε την παραπληροφόρηση (ή έστω την ημι-πληροφόρηση) για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι εμβολιασμός, και δεν κουνιέται παγκοσμίως ούτε «φύλλο».

Δεν είναι μόνο το Facebook όμως που μετετράπη σε λαιμητόμο της αντικειμενικής ενημέρωσης.  Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δύο ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Virginie Joron , Catherine Griset ), με ερώτηση τους προς την Κομισιόν αποκαλύπτουν ότι, η λογοκρισία του Twitter εμπόδισε την αποκάλυψη γνήσιων παρενεργειών των σκευασμάτων για τη νόσο COVID. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι αυτές οι πράξεις λογοκρισίας αποκαλύφθηκαν μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ στα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Η τερατώδης λογοκρισία που επιβλήθηκε στον καιρό της πανδημίας, δεν είναι παρά μια μικρή πρόγευση του τι πρόκειται να εφαρμοστεί στην επόμενη παγκόσμια κρίση (είτε αυτή είναι υγειονομική, είτε οικονομική, είτε γεωπολιτική, είτε περιβαλλοντική), αφού ήδη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις του για περεταίρω φίμωση και χειραγώγηση των social media για να καταπολεμηθούν τα «στεγανά έντασης που βλάπτουν τη Δημοκρατία μας», όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Ελλάδα δε, η νοοτροπία της «μοναδικής αλήθειας» ζει ακόμα ημέρες «Τσιόδρα – Χαρδαλιά», αφού το επιστημονικό (και το δημοσιογραφικό) κατεστημένο παρουσιάζει ακόμα τον μαζικό εμβολιασμό κατά της Covid – 19 ως ένα πανίερο επιστημονικό «ευαγγέλιο» που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και καμίας ένστασης, ενώ όσοι τολμούν να μιλήσουν για παρενέργειες και θανάτους, χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως «ψεκασμένοι».

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.