ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Ευλογημένοι στην τοποθεσία Ελλάδα: Μεγαλόκαρδος ο πρωθυπουργός που επιτρέπει σε εφημερίδες να υπάρχουν ακόμα

Δηλώνουμε ευγνώμονες που δεν έχουμε γίνει ακόμη Βόρεια Κορέα στην ενημέρωση, άλλα κοντεύουμε. Ο πρωθυπουργός φροντίζει και γι' αυτό.
Ευλογημένοι στην τοποθεσία Ελλάδα: Μεγαλόκαρδος ο πρωθυπουργός που επιτρέπει σε εφημερίδες να υπάρχουν ακόμα

Ενάμιση μήνα μετά τα διθυραμβικά σχόλια των «πετσωμένων» ελληνικών μέσων ενημέρωσης για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο όπου έκαναν ρεπορτάζ μέχρι και για το πόσες φορές χτύπησαν παλαμάκια οι γερουσιαστές, ήρθε η χθεσινή ομιλία που έκανε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έφερε την απότομη προσγείωση στην ευρωπαϊκή και ελληνική πραγματικότητα.

Η υποδοχή στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επεφύλαξε για τον πρωθυπουργό ούτε «standing ovations», ούτε γεμάτα καθίσματα, ούτε επιδοκιμαστικά νεύματα και πανηγυράκια χολιγουντιανού τύπου. Εκεί δεν υπήρξε αποθέωση του «Μωυσή» της πολιτικής, άλλα μια θάλασσα από άδεια καθίσματα και μερικά «ραπίσματα» σκληρής κριτικής για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ποια η διαφορά μεταξύ Κογκρέσου και Ευρωκοινοβουλίου; Ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο χειροκροτήθηκε για όσα χάρισε στις ΗΠΑ, στο ευρωκοινοβούλιο κατακρίθηκε για όσα στέρησε από την Ελλάδα. Και όπου δεν υπάρχουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης και το κανάκεμα τους, ο βασιλιάς αποδεικνύεται γυμνός. Αμήχανος και εριστικός ο πρωθυπουργός, μάταια επιχείρησε να αντικρούσει το σφυροκόπημα που δέχθηκε.

«Ιδού τα έργα σας»…

Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με την κριτική που άκουσε; Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Δεξιάς του  ID, Gunnar Beck, μίλησε για την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ακραίες ανισότητες στην Ελλάδα. Είπε πως μια ξαπλώστρα στη Μύκονο φτάνει να στοιχίζει όσο ο κατώτατος μισθός των φτωχοποιημένων Ελλήνων. Έψεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι επιθυμεί να «λύσει» το δημογραφικό με εισαγωγή πληθυσμών από Ασία και Αφρική, αντί να δώσει προβάδισμα στην οικογενειακή πολιτική.

Και βεβαίως το άλλο φλέγον θέμα για το οποίο στρουθοκαμηλίζει η κυβέρνηση για διόμιση χρόνια τώρα, είναι η πρωτοφανής φίμωση του Τύπου που μεθοδεύεται από το Μαξίμου και έχει κάνει όλα τα διεθνή παρατηρητήρια να παραμιλάνε με αυτά που βλέπουν. Φτάσαμε σε ένα σημείο ιστορικής ντροπής, ξένοι πολιτικοί να υπερασπίζονται το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου που γεννήθηκε στην Ελλάδα, καλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να θυμηθεί τις αξίες της χώρας του!

Ο αντιπρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Renew Europe (των Φιλελεύθερων του Μακρόν), Μαλίκ Αζμανί, κατήγγειλε τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και την ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επικαλούμενος μια ρήση του Σωκράτη. Και που να ήξερε πως απευθυνόταν σε έναν Έλληνα πρωθυπουργό που αποκάλεσε «πείραμα» την δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα

«Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Μαλίκ Αζμανί.

Να λέτε πάλι καλά που υπάρχουν εφημερίδες…

Ο φανερά εκνευρισμένος Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποδείξει πως όλα λειτουργούν ρολόι στην ελευθεροτυπία της χώρας του, έδειξε τα εξώφυλλα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» τα οποία είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους που ασκούσαν κριτική στον πρωθυπουργό.

Πώς να το εκλάβει κανείς αυτό; Αντί να θεωρείται δεδομένο πως πρέπει να υπάρχει μερίδα του Τύπου που να ασκεί ελεύθερη κριτική στον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παρουσιάζει ως δείγμα πολιτικής… μεγαλοθυμίας; Δηλαδή θα έπρεπε να του πουν και «ευχαριστώ» που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να έχει εφημερίδα; Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη που δεν έχουμε αδελφοποιηθεί και επίσημα με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας;

Και τι να πούμε για τη (ν)τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση, η οποία άλλαξε το νόμο περί Τύπου σε ότι αφορά τις εφημερίδες, αλλάζοντας την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου, θεσπίζοντας εξοντωτικά πρόστιμα και προσδίδοντας μια αυθαίρετη λειτουργία στο ΕΣΡ για να μπορεί να «παίρνει κεφάλια»;

Τι να πούμε για το ότι προχθές το βράδυ καιγόταν η Άμφισσα, το Κρανίδι, η Ιτέα, η Ηλεία, η Αχαΐα και στα κανάλια έπεσε προεκλογική βουβαμάρα, μη τυχόν και χαλάσει η εικόνα της καταπληκτικής ποιότητας διακυβέρνησης; Τι να πούμε για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μίλησε στο Κογκρέσο, ένα από τα θέματα που εισηγήθηκε ήταν η φίμωση του διαδικτύου, γιατί θεωρεί τα social media «τοξικά» και «επικίνδυνα για τη δημοκρατία»;

Τι να πούμε για την ποιότητα ενημέρωσης στην περίοδο της πανδημίας, όπου μια κλειστή κάστα ακαταδίωκτων «ειδικών» με παρότρυνση της κυβέρνησης κατοχύρωσαν το επιστημονικό «αλάθητο», απέκλεισαν τον δημόσιο διάλογο, έσπερναν τον πανικό, στοχοποιούσαν πολίτες, λειτουργούσαν ως πλασιέ των φαρμακευτικών και μετά το πέρας δύο ετών εθεάθησαν σε συνέδρια της ΝΔ ή βολεύτηκαν σε υπέροχες «θεσούλες»;

Τι να πούμε για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, τις διώξεις, τις παρακολουθήσεις και τις λίστες «Πέτσα»;

Αν απαριθμούσαμε όλα τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης στον τομέα της ανεξάρτητης ενημέρωσης, θα συμπεραίναμε πως την 108η θέση – διεθνώς – στην ελεθεροτυπία, μάλλον την λες και τιμητική.

Το να ανεμίζει ο πρωθυπουργός δυο επικριτικά πρωτοσέλιδα και να τα εμφανίζει ως καύχημα, είναι χειρότερη ντροπή για τη δημοκρατία μας, και από τα όσα «έσουραν» οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά της χώρας μας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευλογημένοι στην τοποθεσία Ελλάδα: Μεγαλόκαρδος ο πρωθυπουργός που επιτρέπει σε εφημερίδες να υπάρχουν ακόμα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.