ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Ο Δ.Παπαστεργίου παρουσίασε τον Μεγάλο Αδερφό στην Ελλάδα: Το ακοίμητο «μάτι» των μικροδορυφόρων φέρνει το τέλος της ιδιωτικότητας

Οι μικροδορυφόροι παρουσιάζονται ως «λύση» για περιβαλλοντικά ζητήματα ενώ στην πραγματικότητα είναι η ρίζα του απόλυτου κακού
Ο Δ.Παπαστεργίου παρουσίασε τον Μεγάλο Αδερφό στην Ελλάδα: Το ακοίμητο «μάτι» των μικροδορυφόρων φέρνει το τέλος της ιδιωτικότητας

Ο Μεγάλος Αδερφός της Νέας Τάξης, πέρα από τα ηλεκτρονικά μάτια των καμερών και των drones, θα χρησιμοποιεί ως ύψιστο εργαλείο παρακολούθησης τους δορυφόρους. Και συγκεκριμένα όχι τους παραδοσιακούς βραδυκίνητους και τεράστιους δορυφόρους που περιφέρονται στο διάστημα, όσο τους – νέας τεχνολογίας – μικροδορυφόρους (βάρους 100 κιλών περίπου) που κινούνται σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα και μπορούν να απεικονίζουν αντικείμενα ως και 10 εκατοστών.

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έριξε τη βόμβα για το πού οδηγείται το σχέδιο μαζικής επιτήρησης. Η εταιρεία Open Cosmos και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή σμήνους ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων παρατήρησης γης υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος.

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία. Για παράδειγμα, με τους εφτά αυτούς μικροδορυφόρους θα έχουμε πολυφασματικά δεδομένα που θα καλύπτουν καθημερινά όλη την ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”».

Οι μικροδορυφόροι θα γίνουν το βασικό μάτι του Μεγάλου Αδερφού με πρόσχημα το αφήγημα της κλιματικής κρίσης και σε πρώτη φάση θα παρουσιαστούν ως «εργαλεία» που θα προλαμβάνουν πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, θα περιπολούν θάλασσες και ακτές (για ακραία φυσικά φαινόμενα, διαρροές πετρελαίου και δραστηριότητες αλιείας), θα παρακολουθούν τα δάση και τις καλλιέργειες, θα αξιολογούν πού μπορεί να γίνουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ, θα παρακολουθούν τις… επιπτώσεις της «κλιματικής αλλαγής», αλλά όπως ομολόγησε ο Δ.Παπαστεργίου θα χρησιμοποιούνται και για πολεοδομικές παραβάσεις και εντοπισμούς αυθαιρέτων. Σημειωτέο ότι αυτοί οι δορυφόροι μπορούν να παρακολουθούν και τη νύχτα.

Παρόμοιοι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς είναι και οι μικροδορυφόροι της διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink, του Ίλον Μασκ. Υπηρεσία που μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς σκοπούς από την Ουκρανία, αφού το δίκτυο του Starlink έγινε το «νευρικό σύστημα» των ουκρανικών υποδομών επικοινωνίας για τα πεδία των μαχών. Τα στρατιωτικά drones (που είδαμε τι φονικό ρόλο έχουν στη σύγχρονη μορφή πολέμου) βασίζονταν στο διαδικτυακό σύστημα Starlink για να μπορούν να επιχειρούν. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Ουκρανοί κατηγόρησαν την SpaceX (τη εταιρεία που ανήκει το Starlink) ότι συνεργάζεται και με τη Ρωσική πλευρά, με την εταιρεία του Ίλον Μασκ να το διαψεύδει.

Ο ουρανός γίνεται «σκουπιδοτενεκές» της διαστημικής βιομηχανίας

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.500 δορυφόροι Starlink σε τροχιά πάνω από όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια, από αυτήν αλλά και από άλλες εταιρείες. Σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 10.000. Σε μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από μια πρώην φυσικό της NASA, την Δρ. Sierra Solter-Hunt, εκτιμάται ότι το Starlink αποβάλλει στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από 21,3 τόνους διαστημικών σκουπιδιών κάθε ώρα, δημιουργώντας ένα μεταλλικό στρώμα «αγώγιμων σωματιδίων» που μπορεί να διαταράξει το μαγνητικό πεδίο της γης που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία.

Το διάστημα διαδραματίζει στην εποχή μας θεμελιώδη ρόλο στους πολέμους, τόσο στον τομέα της κατασκοπίας όσο και στην ανάπτυξη διαστημικών όπλων μαζικής καταστροφής που θα μπορούν στο μέλλον να επιφέρουν τεράστιες γεωπολιτικές ανατροπές και τρομακτικές συνέπειες. Δεδομένης της γεωπολιτικής κρίσης που βρίσκονται οι πυρηνικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν προβλέπεται να ακουστούν οι κραυγές απόγνωσης των επιστημόνων για το καλό της γης, αλλά τα αντιμαχόμενα κράτη αναμένεται να ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.

Η Δρ, Sierra Solter – Hunt εκτιμά ότι σε 10 με 15 χρόνια, οι μικροδορυφόροι που θα κινούνται γύρω από τη γη θα φτάσουν τους 100.000 και προειδοποιεί ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες. «Χρησιμοποιούμε την ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρα ως σκουπιδοτενεκέ της διαστημικής βιομηχανίας και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα», τονίζει.

Εδώ μπαίνει ένα σοβαρό ερώτημα κατά πόσο αυτή η διαταραχή της μαγνητόσφαιρας που ανενόχλητα προκαλούν οι διαστημικές βιομηχανίες, συμβάλλει στην κλιματική κρίση που οι κυβερνήσεις μας παρουσιάζουν ως αυθύπαρκτη. Και αν τελικά οι μικροδορυφόροι που «σηκώνονται» για να επιτηρήσουν την «κλιματική αλλαγή», είναι οι ίδιοι κομμάτι αυτής της ανισορροπίας. Ίσως εδώ πέφτουμε σε μια ακόμη περίπτωση όπου αυτοί που έρχονται ως από μηχανής θεοί να λύσουν ένα πρόβλημα, είναι εκείνοι που το δημιουργούν εξαρχής.

Και πόσο ακόμα καταστρέφεται ο φυσικός μηχανισμός της γης, αν προσθέσουμε στα σκουπίδια των μικροδορυφόρων, τα προγράμματα μετατροπής καιρού (ψεκασμοί με αλάτι ή ιωδιούχο άργυρο). Σε σχετική επερώτηση του 2001 που είχε γίνει στο ευρωκοινοβούλιο από την Ισπανή πολιτικό María Sornosa Martínez, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για επικίνδυνες συνέπειες που προκαλεί η χρησιμοποίηση του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων, όπως «η προσβολή της υγείας των ανθρώπων, η ρύπανση των υδάτων, η μείωση των βροχών και οι επιπτώσεις στη συγκομιδή».

Όσον αφορά το κομμάτι της μαζικής παρακολούθησης από τους μικροδορυφόρους για τους οποίους… καμαρώνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόκειται για μια γιγάντια κάμερα (αποτελούμενη από χιλιάδες «μάτια») που μονίμως θα παρακολουθεί πάνω από τα κεφάλια τους, τους ανυποψίαστους πολίτες. Σε συνδυασμό με τον μοναδικό αριθμό του πολίτη, το ψηφιακό φακέλωμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και το ψηφιακό νόμισμα, μιλάμε για ένα τερατώδες δίκτυο ελέγχου και παρακολούθησης που θα συνθλίψει το δικαίωμα της ιδιωτικότητας και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας δικτατορίας.

Προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους λαούς, οι κυβερνήσεις αρχικά θα πλασάρουν τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς ως λύση για όσα αναφέραμε παραπάνω και στη συνέχεια θα τους παρουσιάσουν ως το απόλυτο εργαλείο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ένας παντεπόπτης οφθαλμός από το διάστημα θα είναι πολύ αποτελεσματικότερος από τις περιορισμένες δυνατότητες των καμερών με τα «τυφλά» σημεία τους.

Με ένα πακέτο τεχνολογιών όπως ο γεωεντοπισμός, τα chip RFID, τα βιο – εμφυτεύματα, τα λογισμικά παρακολούθησης επικοινωνιών και διαδικτύου, το σύστημα αναγνώρισης προσώπων, η χρήση drones και οι μικροδορυφόροι, θα μπορεί να χτιστεί η απόλυτη ψηφιακή φυλακή που όμοια της δεν θα έχει γνωρίσει ποτέ η ιστορία. Από τη στιγμή που ο πολίτης θα γίνει τρόφιμος αυτού του παγκοσμιοποιημένου στρατόπεδου συγκέντρωσης, οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Δ.Παπαστεργίου παρουσίασε τον Μεγάλο Αδερφό στην Ελλάδα: Το ακοίμητο «μάτι» των μικροδορυφόρων φέρνει το τέλος της ιδιωτικότητας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.