ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Ο Μητσοτάκης «άδειασε» την μειονότητα της Β. Ηπείρου – Δεν έφταιγε ο καιρός, άλλα ο «κακός μας ο καιρός»

Την ώρα που η Τουρκία έχει κάνει την Θράκη κέντρο διερχομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε την ομογένεια στη Β. Ήπειρο λόγω... κακού καιρού, που τελικά αποδείχθηκε λιακάδα
Ο Μητσοτάκης «άδειασε» την μειονότητα της Β. Ηπείρου – Δεν έφταιγε ο καιρός, άλλα ο «κακός μας ο καιρός»

Μητσοτάκης – Ράμα: Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως ο πολιτικός νανισμός δεν γνωρίζει όρια. Εκεί που νομίζεις πως κάποιος φτάνει στον «πάτο» της πολιτικής μικροπρέπειας, λαμβάνει χώρα ένα νέο φαινόμενο αίσχους που σε διαψεύδει πανηγυρικά.

Σε αυτό το – σπάνιας ασχημίας – διπλωματικό φιάσκο, ο κ. Μητσοτάκης «κατάφερε» να φανεί «λίγος» μπροστά στον Έντι Ράμα (αυτό και αν είναι κατόρθωμα) και κυρίως φάνηκε «λίγος» μπροστά στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την υπεράσπιση της ελληνικής μειονότητας που υποφέρει από τον Αλβανικό σωβινισμό.

Πριν πάει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Αλβανία για να συζητήσει το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ των γειτονικών χωρών, ο τουρκόφιλος Έντι Ράμα φρόντισε να φτιάξει αρνητικό κλίμα για να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε από την συνάντηση. Μιλώντας σε συνέντευξη για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, είπε πως αυτή θα επιτευχθεί με διαφάνεια και τήρηση των διαδικασιών και όχι όπως η Ελλάδα που εξαπάτησε για να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, υπονοώντας το θέμα των «greek statistics».

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφθασε στην Αλβανία, ως εκπρόσωπος μιας χώρας απατεώνων, αν λάβει κανείς υπόψη τα λεγόμενα του Αλβανού πρωθυπουργού. Μπορεί ο Έντι Ράμα με διάφορες γαλιφιές και επικοινωνιακές «κωλοτούμπες» να επιχείρησε να λειάνει τις δηλώσεις του εντελώς άγαρμπα, άλλα ο εξευτελισμός της χώρας μας παρέμεινε ως είχε.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Ελλάδας παρουσίασαν το θέμα ως… «συγγνώμη του Ράμα», άλλα ο Αλβανός πρωθυπουργός ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Το μόνο που είπε ο Ράμα ήταν πως «λυπάται» αν παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και πως θεωρεί ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την ΕΕ… παλιά (στον καιρό της… Τροίας όπως είπε) και όχι τώρα. Δεν μας είπε απατεώνες δηλαδή, άλλα… πρώην απατεώνες.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε ικανοποιημένος που καθυβρίζεται η Ελλάδα και όχι η αφεντιά του και χαμογέλασε μέχρι τα αυτιά όταν άκουσε τον Έντι Ράμα να χρησιμοποιεί φθηνές κολακείες, λέγοντας πως τον θεωρεί τον «καλύτερο πρωθυπουργό».

Εξάλλου είναι γνωστό τοις πάσι πλέον πως ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μονάχα τον εαυτό του και ποτέ την Ελλάδα και τα συμφέροντα της. Αφού λοιπόν αποκαταστάθηκε το επικοινωνιακό προφίλ του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα εξακολουθούσε να παρουσιάζεται ως χώρα απατεώνων χωρίς να ενοχλείται πλέον ο Λουδοβίκος του Μαξίμου.

Ένα άθλιο επικοινωνιακό «πούλημα» της ομογένειας

Όμως οι θρασύτητες και οι εξυπνακισμοί του Έντι Ράμα δεν ήταν η χειρότερη πτυχή αυτής της τραγικής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών. Ενώ στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη όπου κατοικούν Έλληνες Βορειοηπειρώτες, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς ματαιώθηκε λόγω… άσχημων καιρικών συνθηκών. Μια φθηνή δικαιολογία που δεν έπεισε κανέναν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλλιστα θα μπορούσε να πάει με διαφορετικούς τρόπους στα μειονοτικά χωριά. Με στρατιωτικό ελικόπτερο ή οδικώς. Δεν έγινε τίποτα από τα δύο και πάλι με χρησιμοποίηση ανόητων δικαιολογιών. Στην πραγματικότητα, ο Έντι Ράμα έθεσε «βέτο» στον Μητσοτάκη για να μην μεταβεί καθόλου στην Βόρεια Ήπειρο και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπάκουσε, φανερώνοντας πόσο αδιαφορεί για την ομογένεια και πόσο «μικρός» πολιτικός είναι μπροστά στα εθνικά μας συμφέροντα.

Για να φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας, ρίχνοντας μια ματιά στον καιρό της Χειμάρρας την Τετάρτη, βλέπουμε πως είχε μια ηλιόλουστη (σχεδόν ανοιξιάτικη) ημέρα με 3 μποφόρ αέρα και μηδενικό πρόβλημα ορατότητας. Άρα δεν φταίει ο καιρός για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράτησε στα κρύα του λουτρού την μειονότητα. Φταίει ο «κακός μας ο καιρός» που κυριαρχεί στο τιμόνι της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξαφνικά έγινε… φοβικός με τις μετακινήσεις του, είναι ο ίδιος άνθρωπος που πήρε στρατιωτικό ελικόπτερο για να πάει στην… Επίδαυρο και να παρακολουθήσει Αρχαία Τραγωδία ή που «πετάχτηκε» για λίγο στο Boston College για να μοστράρει την τήβεννο και να μιλήσει στην Τελετή Αποφοίτησης. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, άλλωστε.

Ως απολύτως λογική συνέπεια του μεγαλοπρεπούς «αδειάσματος» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, η μειονότητα ένοιωσε προδομένη και παρατημένη στην μοίρα της. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τους άφησε «ξεκρέμαστους», μπροστά στις απαιτήσεις του Έντι Ράμα. Εδώ και χρόνια έχουν βιώσει στο πετσί τους την πλήρη εγκατάλειψη τους από την Ελλάδα, απλά τώρα το συνειδητοποίησαν με κάθε επισημότητα.

Στη Δερβιτσάνη, πάνω από 1.000 άτομα ετοίμαζαν θερμή υποδοχή στον «ακριβοθώρητο» Έλληνα πρωθυπουργό με παραδοσιακές ενδυμασίες και εκδηλώσεις με έντονο ελληνικό χρώμα. Οι δρόμοι των μειονωτικών χωριών τελικά παρέμειναν έρημοι, όπως και η εξωτερική πολιτική της «Μητέρας – Ελλάδας» που πούλησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά της, για μερικά «deals» πίσω από τις κάμερες. Έρημη παραμένει και η τιμή στην μνήμη του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, από έναν πρωθυπουργό που αντιλαμβάνεται τους εθνομάρτυρες ως ενοχλητικά αγκάθια στις… διμερείς σχέσεις.

Και όλο αυτό το αίσχος έγινε, για να γυρίσει και να πει στο τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός πως «έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ».

Άλλοι στηρίζουν ανύπαρκτες μειονότητες και άλλοι αγνοούν τις υπαρκτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο για παραπάνω από 3 χρόνια και δεν έχει φιλοτιμηθεί μια φορά να πατήσει το πόδι του στα χωριά της ομογένειας. Επιχείρησε να το κάνει έστω και τώρα, για προεκλογικούς σκοπούς, και η πολιτική του μικρότητα δεν του επέτρεψε να φέρει εις πέρας αυτήν την επίσκεψη.

Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός απαξιοί να περιφέρει την «μεγαλειότητα» του στα μειονοτικά χωριά της Β. Ηπείρου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έρχονται απροειδοποίητα για ταξιδάκι ακόμα και με… πούλμαν στην Θράκη για να κάνουν συνεχείς περιοδείες, ομιλίες, εκδηλώσεις, ακόμα και συνεντεύξεις Τύπου, προκειμένου να στηρίξουν το ψευδαφήγημα της «τουρκικής μειονότητας». Ξάνθη και Κομοτηνή έχουν γίνει «ξέφραγο αμπέλι», άλλα στην Χειμμάρα φυσάει πολύ και θα μας χαλάσει το μαλλί.

Ουσιαστικά το ελληνικό κράτος παραδίδει μια απολύτως υπαρκτή μειονότητα στα «δόντια» του Αλβανικού εθνικισμού χωρίς καμία αξίωση και το τουρκικό κράτος υποστηρίζει με όλες του τις θεμιτές και αθέμιτες δυνάμεις μια ανύπαρκτη «μειονότητα». Χαοτική η διαφορά των πολιτικών. Όσο χαοτικός είναι και ο εθνομηδενισμός που διακρίνει την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Θυμόμαστε πως κάποτε ο καιρός έφταιγε που ο… αέρας πήρε την Ελληνική σημαία στα Ίμια. Σήμερα φταίει πάλι ο… καιρός που η μειονότητα αφήνεται καρφωμένη πάνω στον σταυρό της. Πάντα ο «κακός μας ο καιρός», φέρνει τα εθνικά εγκλήματα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης «άδειασε» την μειονότητα της Β. Ηπείρου – Δεν έφταιγε ο καιρός, άλλα ο «κακός μας ο καιρός»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.