ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Πυρκαγιές: Τελικά οι «αλιτήριοι» εμπρηστές συνεχίζουν να «αλητεύουν» ανεμπόδιστοι σε αυτή τη χώρα

Παρά τις κούφιες κυβερνητικές υποσχέσεις, το μόνο που έγινε ήταν μερικές «διακοσμητικές» προσαγωγές και τα δίκτυα εμπρηστών παραμένουν αλώβητα
Πυρκαγιές: Τελικά οι «αλιτήριοι» εμπρηστές συνεχίζουν να «αλητεύουν» ανεμπόδιστοι σε αυτή τη χώρα

Εμπρηστές – Ελλάδα: Τελικά έχει και η κοροϊδία τα όριά της; Απ’ ότι μας δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει όριο σε αυτό το πολιτικό «άθλημα».

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τότε που το νέο κύμα πυρκαγιών ξεκίνησε να σαρώνει τη χώρα, και μετά την πανελλήνια κατακραυγή για την αφασία στην οποία είχε περιέλθει η κυβέρνηση μπροστά σε ένα ολοφάνερο σχέδιο αποσταθεροποίησης, ο Βασίλης Κικίλιας ξύπνησε από τον κλιματικό λήθαργό του για να απειλήσει τους «αλιτήριους» εμπρηστές, ότι θα τους βρει και θα λογοδοτήσουν.

Αμέσως έγιναν πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, οι προσαγωγές διαφόρων ατόμων που συγκέντρωναν σοβαρές πιθανότητες να εμπλέκονται σε προσπάθειες εμπρησμού. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα «φούσκωναν» τις ειδήσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει ρολόι και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.

Και τελικά τι είδαμε να γίνεται;

Δύο άτομα που προσήχθησαν για απόπειρα εμπρησμού στο Μενίδι γιατί βρέθηκαν να κινούνται μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή, ισχυρίστηκαν ότι ήταν εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δύο άλλοι ύποπτοι για εμπρησμό στον Αυλώνα, έγιναν ολόκληρο «σίριαλ» στα ΜΜΕ, μέχρι να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα ότι ο ένας αφέθηκε ελεύθερος και ο άλλος αντιμετωπίζει… ψυχολογικά προβλήματα.

Δύο άλλοι ύποπτοι για εμπρησμό στην Πάρνηθα, προσήχθησαν την Πέμπτη (24/8) γιατί σε έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό τους, εντόπισαν 10 αναπτήρες και ένα αποσμητικό σπρέι. Μάλιστα, ο ένας εκ των προσαχθέντων βρισκόταν στα σημεία πυρόσβεσης στην Πάρνηθα δήθεν βοηθώντας. Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι δύο, καθώς τα στοιχεία σε βάρος τους κρίθηκε ότι δεν επαρκούσαν.

Άλλος ένας ύποπτος συνελήφθη στη Χαλκίδα για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Δοκό, για τον οποίο υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από κάμερες, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, πρόκειται να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του.

Και τέλος, έχουμε τους 13 παράνομους μετανάστες συριακής και πακιστανικής καταγωγής, που «συνελήφθησαν» από 3 πολίτες στον Έβρο να επιχειρούν να βάλουν φωτιά, έχοντας εκρηκτικές ύλες στην κατοχή τους.

Εδώ έχουμε το παράδοξο ότι τιμωρούνται οι εμπρηστές, άλλα τιμωρούνται και αυτοί που (φέρεται τουλάχιστον) να έκαναν τη δουλειά που δεν κάνει το κράτος. Να πιάσουν τους εμπρηστές επ’ αυτοφώρω δηλαδή. Ωστόσο αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά «περίεργη», και χρειάζεται να φωτιστούν όλες οι πτυχές της για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Μπορούμε όμως να βγάλουμε βέβαιο συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητα του κράτους ως τώρα, στο κυνήγι των εμπρηστών. Παρά τις απειλές που διάβαζε στο autocue ο «σκληρός» Βασίλης Κικίλιας, τα αποτελέσματα είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα. Έχουμε 5 υπόπτους που αφέθηκαν ελεύθεροι, έναν 45χρονο πρώην δικηγόρο που επικαλείται «ψυχικό πρόβλημα», έναν επιβεβαιωμένο εμπρηστή και 13 αλλοδαπούς που συνελήφθησαν από… πολίτες.

Αποτυχία, απραξία και ορθοπολιτική «παράλυση» του κράτους

Αν αυτό είναι κυβερνητικό έργο απέναντι στον ασύμμετρο πόλεμο που δέχεται η χώρα, τότε πρέπει να το πάρουμε απόφαση από τώρα ότι σε μερικά χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα άκαυτο σε αυτή τη χώρα.

Την ώρα που η κυβέρνηση παίζει θέατρο με την αντιμετώπιση των εμπρηστών, έχουμε φτάσει (απ)αισίως στο τέλος ενός εφιαλτικού καλοκαιριού και έχει καεί περίπου 1.5 εκατομμύριο στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα, με την ΕΥΠ και τα αρμόδια υπουργεία να αγναντεύουν για τρείς μήνες από τις ξαπλώστρες τους, την καιόμενη Ελλάδα. Το περίφημο «επιτελικό κράτος» ωτακουστής του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπόρεσε να ακούσει πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, άλλα δεν μπορεί να ακούσει έγκαιρα τους πραγματικούς εχθρούς της χώρας.

Και αν μπορεί να τους ακούσει, είναι απαγορευμένο να ειπωθεί δημόσια η λέξη «Ερντογάν» ή να ανοίξει συζήτηση για εκείνους τους εισβολείς που περνούν τα σύνορα βρισκόμενοι σε εντεταλμένη υπηρεσία. Οπότε ρίχνουν όλες τις ευθύνες στο τρομοκρατικό «τοτέμ» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την κλιματική κρίση. Και έτσι μένει ευχαριστημένο και το ΝΑΤΟ και ο ορθοπολιτικός φασισμός που επιβάλλει η Δύση. Αυτά είναι άλλωστε πιο «σημαντικά» μεγέθη προς ικανοποίηση, από μερικά εκατομμύρια στρέμματα που θα καούν σε μια μπανανία των Βαλκανίων που δεν υπολογίζει κανείς, και πρώτα απ’ όλα η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Το αν ο Αλβανός που έπιασε τους 13 λαθρομετανάστες εμπρηστές στον Έβρο ενήργησε με κάποιο δόλιο σχέδιο ή απλά θεώρησε πως προέβη σε μια πράξη ευθύνης, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι οι Αρχές στη συγκεκριμένη υπόθεση έσπευσαν να δώσουν αμέσως το «σήμα» ότι η πολιτική «ορθότητα» είναι ζήτημα πολύ σπουδαιότερης σημασίας για το σύστημα, από μια ομάδα εμπρηστών που μπορούν να κάψουν έναν ολόκληρο Νομό.

Όλα τα συστημικά ΜΜΕ και τα κόμματα που υπηρετούν το ορθοπολιτικό αφήγημα, αφιερώνουν το 99,9% της κριτικής τους στους πολίτες που έστω και χονδροειδώς «συνέλαβαν» τους υπόπτους, και το 0,1% για τους ίδιους τους υπόπτους.

Αν είσαι εμπρηστής που ευθύνεσαι για την ερήμωση ατελείωτων δασικών εκτάσεων, για την καταστροφή περιουσιών, για την πρόκληση ανείπωτης αγωνίας σε χιλιάδες πολίτες, για τον θάνατο ζώων άλλα ακόμα και ανθρώπων, μπορεί να συγχωρεθείς αν «πουλήσεις» μια καλή ιστορία. Αν αποτρέψεις όλα τα παραπάνω, είσαι ασυγχώρητος, εφόσον σε βαφτίσουν «ρατσιστή».

Η κυβέρνηση μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα για να ξεσκεπάσει τα δίκτυα των εμπρηστών, άλλα – όλα κι όλα- οι πολίτες πρέπει να κάτσουν στα «αυγά» τους και να αφήνουν τη βρώμικη δουλειά στους αρμόδιους, δηλαδή στον Βασίλη Κικίλια που ψάχνει τους «αλιτήριους» με βλέμμα «Τσακ Νόρις», και στον Γιάννη Οικονόμου που άφησε έναν ολόκληρο στρατό από χούλιγκαν μαχαιροβγάλτες να κάνει παρέλαση στη χώρα.

Μπορούμε να αισιοδοξούμε…

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.