ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Πολυτέλεια το ΕΚΑΒ και οι άνθρωποι πεθαίνουν: Ξύπνα Έλληνα γιατί το μέλλον σου βρίσκεται σε κάποια καρότσα

Το μέλλον της «υγείας» μας φάνηκε στην Κω και τη Νέα Μάκρη - Ένα διαλυμένο ΕΣΥ που αφήνει ανθρώπους να «σβήνουν» αναμένοντας το ΕΚΑΒ
Πολυτέλεια το ΕΚΑΒ και οι άνθρωποι πεθαίνουν: Ξύπνα Έλληνα γιατί το μέλλον σου βρίσκεται σε κάποια καρότσα

Διάλυση ΕΣΥ – ΕΚΑΒ: Θλίψη, οργή και αποτροπιασμός. Δεν υπάρχουν άλλα συναισθήματα να απαντήσουν στον όλεθρο που κληροδότησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ρημαγμένο τοπίο της Υγείας.

Στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ακόμα και χωρίς να είναι πρωθυπουργός, «καίγοντας» χιλιάδες ευρώ σε λειτουργικά έξοδα, για να πετάγεται σε περιοχές της Ελλάδας και να μιλά σε 50-100 νοματαίους.

Σε έναν παράλληλο κόσμο, μακριά από τα προνόμια της Αριστείας, άνθρωποι σβήνουν στον δρόμο χωρίς να βρίσκουν υπηρεσιακό μέσο να τους μεταφέρει σε ένα νοσοκομείο. Σε μια χώρα που έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στην Ευρώπη, το ξεχαρβαλωμένο κράτος δεν μπορεί να σου παρέχει ένα ασθενοφόρο για να μην πεθάνεις αβοήθητος σαν να ζεις σε κάποια έρημο.

Στην Κω, μια 63χρονη ξεψύχησε πάνω στην καρότσα του φορτηγού που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που υπάρχει στο νησί, βρίσκονταν απασχολημένο σε άλλο περιστατικό. Στη Νέα Μάκρη, μια 19χρονη έγκυος «έσβησε» μαζί με το αγέννητο μωράκι της, γιατί περίμεναν για 4μιση ολόκληρες ώρες το ΕΚΑΒ να την μεταφέρει στο πλησιέστερο κέντρο Υγείας.

Ας μην αγωνιούμε μόνο για επόμενα «Τέμπη» σε κάποιο τριτοκοσμικό μέσο μετακίνησης. Αυτό το πολιτικό έγκλημα που συμβαίνει στον χώρο της Υγείας είναι μια συνεχιζόμενη και ακατάπαυστη τραγωδία «Τεμπών», που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες κόσμου από τον καιρό της πανδημίας έως σήμερα. Και αν δεν ενίσχυσαν το σύστημα Υγείας μετά από την τεράστια ανάγκη που ανέδειξε η πανδημία, δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ.

Είναι άθλιοι και τρισάθλιοι όσοι έχουν το θράσος να μιλάνε εκ των υστέρων για «προβλήματα» στην Υγεία που δεν… πρόλαβαν να διορθώσουν. Όλοι ξέρουμε και όλοι είδαμε ποιες ήταν οι προτεραιότητες τους στο ξόδεμα ζεστού κρατικού χρήματος. Όλοι είδαμε τη «σαλαμοποίηση» της δημόσιας Υγείας, τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα νοσοκομείων, την εγκατάλειψη του στόλου του ΕΚΑΒ για να κονομάνε οι ιδιώτες, τις ανύπαρκτες προσλήψεις.

Είναι ελεεινοί και ξεδιάντροποι γιατί «πουλάνε» ως προεκλογική τους δέσμευση την ενίσχυση της Υγείας, την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Πολίτες χάνουν τις ζωές τους παγιδευμένοι μέσα στα συντρίμμια της Υγείας που παρέδωσαν αυτοί που τώρα το παίζουν αυριανοί «σωτήρες» μας και χθεσινοί «ευεργέτες» μας. Είναι οικτροί υποκριτές, γιατί δεν παρέλειψαν να δημιουργήσουν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος για να επιβάλλουν την απολυταρχική διακυβέρνηση τους, άλλα απέφυγαν να δημιουργήσουν στοιχειώδεις υποδομές για να εξυπηρετείται η υγεία του κόσμου.

H Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Μια δυσανάλογη αστυνομική δύναμη που οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται περισσότερο για ανάγκες καταστολής και φύλαξης προσώπων και πολύ λιγότερο για την ουσιαστική καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Την ίδια στιγμή, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό της χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) υπάρχει έλλειψη 15.000 ατόμων νοσοκομειακού προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών), τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω από 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ.

Μεταξύ των νησιών που διαθέτουν ένα μόνο ασθενοφόρο για ολόκληρο το 24ωρο είναι η Λήμνος, η Χίος, η Σύρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Ίος, η Κως, η Κάρπαθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Θάσος, η Σκιάθος, η Τήνος, η Ικαρία, η Κάλυμνος. Το ίδιο συμβαίνει στην ηπειρωτική χώρα σε περιοχές όπως Φλώρινα, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Καλάβρυτα, Διδυμότειχο, Φιλιατρά, Πύργος, Γρεβενά, Ιστιαία, Κάρυστος.

Αυτά είναι αποκαΐδια της Υγείας που άφησαν πίσω τους οι ολετήρες του κράτους Πρόνοιας.

Πεθαίνεις; Περιμένεις μήπως σε σώσει μια καρότσα αγροτικού και ένα περιπολικό που ανοίγει τον δρόμο. Καίγεσαι; Περιμένεις μήπως σε σώσει κανένα αγροτικό υδροφόρο, την ώρα που έρχεται αστυνομία για να σου πει να εκκενώσεις το σπίτι σου. Βρίσκεσαι σε νησί και ψάχνεις γιατρό; Περιμένεις πότε θα αρχίσει η τουριστική σεζόν για να ποτιστεί μαζί με τον βασιλικό και η «γλάστρα», καθώς τότε «ευαισθητοποιούνται» λίγο περισσότερο οι ΥΠΕ και στέλνουν κανένα γιατρό παραπάνω για να μην πάρουν χαμπάρι οι τουρίστες σε τι τριτοκοσμική χώρα έχουν προσγειωθεί. Βρίσκεσαι στην παραμεθόριο και χρειάζεσαι άμεση ιατρική φροντίδα; Αναγκάζεσαι να περάσεις τα σύνορα πηγαίνοντας σε κάποιο νοσοκομείο γειτονικής χώρας, για να σωθείς.

Το μέλλον του Έλληνα σταματά να εξαρτάται από το ελληνικό κράτος, και βασίζεται σε μια καρότσα, σε ένα περαστικό ΙΧ, σε κάποιον φιλότιμο αστυνομικό, σε κάποιο ράντζο εφημερίας. Αυτά είναι τα νέα μας «δικαιώματα», και δυστυχώς η πλειοψηφία δεν το αντιλαμβάνεται ή το αντιλαμβάνεται και το αντιμετωπίζει εντελώς παθητικά. Κόσμος και κοσμάκης θα πηγαίνει σαν το «σκυλί στο αμπέλι», άλλα – όλα κι όλα – εμείς θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τη… «διαφορετικότητα» μας και τα σεξουαλικά δικαιώματα των οπισθίων και των εμπρόσθιων. Αυτή την αποχαύνωση κατάφεραν στην κοινωνία μας. Φωνάζει ο κόσμος για υπερασπιστεί όλα τα ασήμαντα και τα επιβλαβή, και «καταπίνει» όλα τα σημαντικά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πολυτέλεια το ΕΚΑΒ και οι άνθρωποι πεθαίνουν: Ξύπνα Έλληνα γιατί το μέλλον σου βρίσκεται σε κάποια καρότσα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.