ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Πριν το κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας

Πριν εισέλθουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, να πετάξουμε όλα τα άχρηστα και να πάρουμε μαζί μόνο τα εφόδια της νηστείας, της προσευχής και της εγκράτειας
Πριν το κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Εβδομάδα: Ο Θεός μας αξίωσε για άλλο ένα έτος να φτάσουμε ως το κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας. Και μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, να διαβούμε τη θεοβάδιστη θύρα της και να εισέλθουμε στο οικοδόμημα της Εκκλησίας όπου θα σταθούμε με δέος μπροστά στα άγια και φρικτά πάθη του Κυρίου.

Ως ευλαβείς προσκυνητές μπροστά στα χνάρια του Θεανθρώπου που οδηγούν προς τη Σταύρωση και την ένδοξη Ανάσταση Του, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις έγνοιες και τις ανησυχίες μας, να ημερώσουμε τυχόν κακίες μας, να ξεχάσουμε για λίγο τις απαιτήσεις του εαυτού μας, να κλείσουμε ερμητικά το παράθυρο που εισβάλλει η βουή του κόσμου και να ησυχάσουμε, με το βλέμμα προσηλωμένο στο Θείο Δράμα.

Είναι η ώρα εκείνη που οτιδήποτε άλλο πέραν του Χριστού πρέπει να ξεθωριάσει για τα σωματικά και ψυχικά μας μάτια, και με το πνευματικό οξυγόνο που προσφέρει η προσευχή, να πάρουμε βαθιά ανάσα για να σηκώσουμε ο καθένας το σταυρό του στον ώμο και να ανηφορίσουμε προς τον Γολγοθά, εκεί που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει ο κόσμος.

Οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο σε αυτήν την ανηφόρα πρέπει να φύγει από τη μέση, γιατί μας αποσπά από τα βήματα Εκείνου που προπορεύεται. Αν ξεφορτωθούμε τους άχρηστους και επιζήμιους λογισμούς, αν φιλιώσουμε με τον κάθε αδερφό μας, αν κρατήσουμε έναν αγώνα νηστείας, αν εξασφαλίσουμε για τη ψυχή μας το λουτρό της εξομολόγησης, τότε δεν θα ξεμακρύνουμε από την πομπή στην Οδό του Μαρτυρίου.

Έτσι δεν θα μας αποτραβήξουν τα αιμοχαρή και βλάσφημα πλήθη που στέκονται δίπλα στην περπατησιά του Χριστού μόνο και μόνο για να τον εμπαίξουν και για να νοιώσουν λίγη χαιρέκακη ανακούφιση στην κενότητα των ψυχών τους, αφού δεν θέλουν να παραδεχθούν πως Αυτός που περνά από δίπλα τους δεν κουβαλά μόνο έναν ξύλινο σταυρό, άλλα τις αμαρτίες όλου του κόσμου.

«Συμπορευθώμεν Αυτώ και Συσταυρωθώμεν»

«Δεῦτε οὖν καὶ ἡμεῖς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθῶμεν αὐτῷ, καὶ συσταυρωθῶμεν, καὶ νεκρωθῶμεν δι’ αὐτόν, ταῖς τοῦ βίου ἡδοναῖς…», λέει ένα υπέροχο Τροπάριο της Μεγάλης Δευτέρας.

Εμπρός λοιπόν και εμείς, αφού καθαρίσουμε τις διάνοιές μας (από κάθε κακή σκέψη) ας βαδίσουμε μαζί με Αυτόν και ας σταυρωθούμε μαζί Του, και χάριν Αυτού ας νεκρώσουμε τον εαυτόν μας ως προς τις ηδονές του βίου.

Αυτό είναι ολόκληρο το νόημα της εισαγωγής ενός χριστιανού στο τελευταίο στάδιο της Μεγάλης Σαρακοστής. Ακριβώς όπως ο αθλητής φωνάζει το σύνθημα πως θα τα «δώσει όλα» λίγο πριν την έναρξη του τελικού αγώνα, έτσι και ο πνευματικός αθλητής ανασκουμπώνεται σωματικά και πνευματικά την Κυριακή των Βαΐων, και μετά αναχωρεί για μια στερνή συνοδοιπορία με τον Χριστό μέχρι τη Σταύρωση, και μέχρι να Τον αντικρύσει ξανά να ανατέλλει από τον τάφο.

Να σταυρωθούμε μαζί Του, σημαίνει να σταυρώσουμε τα φθοροποιά πάθη μας στον προσωπικό σταυρό της ζωής μας. Ειδικά τώρα που φτάνουμε κάτω από τη σκιά του Τίμιου Σταυρού, να μην πετάξουμε εμείς τον δικό μας σταυρό, όσο και να μας βάρυνε, όσο και αν μας κούρασε, όσο και δυνατό νοιώθουμε τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια χάριν της ανακούφισης του εγώ μας.

Με αυτό το ανδρειωμένο πνεύμα γίνεται η μυστική βίωση της Μεγάλης Εβδομάδας, που αποκαλύπτει τα μοσχομυριστά άνθη της σε κάθε καρδιά και την κάνει να σκιρτά από αυτό το ασύγκριτο αίσθημα χαρμολύπης.

Τότε μόνο θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το Νυμφίο Χριστό σε κάθε σταθμό της πορείας του προς την ολοκλήρωση του θεϊκού σχεδίου. Θα βιώσουμε μέρα με τη μέρα τη Μεγάλη Εβδομάδα «ίνα μη μείνωμεν έξω του Νυμφώνος». Και κάθε ημέρα αυτής της ευλογημένης περιόδου θα μας αποκαλύπτει το πνευματικό περιεχόμενο της σε όλο της το μεγαλείο.

Έτσι θα βιώσουμε την Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα, θα πιάσουμε τη συχνότητα τους όπως πραγματικά συντονίζεται με τον χτύπο μιας αλλοιωμένης καρδιάς. Όχι σαν φολκλορικό γεγονός. Όχι για τα φαγητά και τα τραπέζια και τις κραιπάλες. Όχι για να μας βρει αυτό το Χριστός Ανέστη ακόμα πιο αναίσθητους απ’ ότι μας άφησε το προηγούμενο.

Άλλα για να κλείσουμε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα στις ψυχές μας σαν ατίμητο θησαυρό ζωής και να φωτίζει πάντοτε τις υπάρξεις μας το ανέσπερο φως της Αναστάσεως.

Ελευθέριος Ανδρώνης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Δούρειος ίππος τα social media - Η Αυστραλία φέρνει την ψηφιακή ταυτοποίηση από την πίσω πόρτα - Οι ΗΠΑ απαιτούν το ιστορικό 5 χρόνων από τους τουρίστες!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Η φύση δεν εκδικείται αλλά ενίοτε μας θυμίζει με τραγικούς τρόπους ότι δεν χωρά στα καλούπια της υποκειμενικής «φιλοζωίας» μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Μάθημα «Ηθικής» μπαίνει στα σχολεία αντί για Θρησκευτικά –  Εγχειρίδιο για το πώς να γίνεις «καλός άθεος»

Μάθημα «Ηθικής» μπαίνει στα σχολεία αντί για Θρησκευτικά – Εγχειρίδιο για το πώς να γίνεις «καλός άθεος»

Κονσερβαρισμένο «ήθος» - Το υπουργείο Παιδείας θα μαθαίνει τα παιδιά πώς να είναι «ηθικοί» χωρίς έννοια Θεού και χωρίς προοπτική σωτηρίας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η παραχάραξη των Χριστουγέννων συνεχίζεται – Απρόσωπη «συμπεριληπτική» φάτνη έστησαν στις Βρυξέλλες

Η παραχάραξη των Χριστουγέννων συνεχίζεται – Απρόσωπη «συμπεριληπτική» φάτνη έστησαν στις Βρυξέλλες

Κενά τα πρόσωπα, νεκρά τα νοήματα - Παρόμοια εκτρώματα στήνουν και δήμοι της Ελλάδας, ευτελίζοντας τα Χριστούγεννα με τα λεφτά των δημοτών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Δεν είπα ποτέ γιατί Θεέ μου» – Το μεγαλείο πίστης του Γιάννη που βούτηξε για τον σταυρό στα Θεοφάνεια και έλαβε τον «σταυρό» της αναπηρίας

«Δεν είπα ποτέ γιατί Θεέ μου» – Το μεγαλείο πίστης του Γιάννη που βούτηξε για τον σταυρό στα Θεοφάνεια και έλαβε τον «σταυρό» της αναπηρίας

Ο Γιάννης Δαμιανός έσπασε τον αυχένα του και έμεινε τετραπληγικός τα Θεοφάνεια του 2021 - Στα σχόλια περί «άδικου Θεού» απαντά αφοπλιστικά με τη βιωματική του αλήθεια

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ουκρανία: «Πόλεμος πατήρ κερδών» – Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταρρέουν και μας παρασύρουν στον χαμό

Ουκρανία: «Πόλεμος πατήρ κερδών» – Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταρρέουν και μας παρασύρουν στον χαμό

Στην Ουκρανία «παίζεται» το μέλλον της ευρωπαϊκής ατζέντας και το συμφέρον των πολυεθνικών που κρατούν τα νήματα των ηγετών της ΕΕ

Ελευθέριος Ανδρώνης