ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Σάλος με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Σουρωτήρι» τα προσωπικά μας δεδομένα – Διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο!

Η διαρροή στοιχείων των απόδημων Ελλήνων, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι καθόλου ασφαλή
Σάλος με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Σουρωτήρι» τα προσωπικά μας δεδομένα – Διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο!

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα παραμείνουν απαραβίαστα με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, έρχεται το σκάνδαλο με την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για να φανεί (για άλλη μια φορά) η ωμή αλήθεια: τα στοιχεία των πολιτών που καταχωρούνται στο Gov.gr έχουν γίνει λάφυρα που περιφέρονται παράνομα από χέρι σε χέρι και από σκοπιμότητα σε σκοπιμότητα.

Σάλος έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη ότι η κα Ασημακοπούλου απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας χιλιάδων απόδημων Ελλήνων και τους έστειλε προεκλογικά διαφημιστικά, ζητώντας την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Το σκάνδαλο αναδείχθηκε μετά από σωρεία επώνυμων καταγγελιών από Έλληνες του εξωτερικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα επίμαχα e – mail στάλθηκαν ακόμα και σε διευθύνσεις ταχυδρομείου που δεν είχαν καν δηλωθεί στην πλατφόρμα του Gov.gr για την επιστολική ψήφο. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα e-mail από τους εκλογικούς καταλόγους που δικαιούνται να ζητήσουν οι υποψήφιοι από το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα είναι ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στην επίσημη μορφή τους δεν περιέχουν e- mail και η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την παροχή των e-mail των ψηφοφόρων, σε υποψήφιους και κόμματα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το σκάνδαλο, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου όπου αναφέρεται ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν παραχωρήθηκαν πουθενά, καθώς κάτι τέτοιο θα παρέβαινε τον σχετικό νόμο.

Αφού ξέσπασε το σκάνδαλο και αφού αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι τα προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων (εντός και εκτός συνόρων) έχουν γίνει «σουρωτήρι», η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr (εκεί που οι απόδημοι Έλληνες εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού) άρχισε να εμφανίζει προειδοποιητικό μήνυμα ότι η σύνδεση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν είναι πλέον ασφαλής και ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μπορεί να κλαπούν από επιτήδειους.

Αυτό βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να υπονοηθεί ότι δήθεν τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων υποκλάπηκαν από κακόβουλους… hacker και κατά έναν… ανεξιχνίαστο τρόπο, βρέθηκαν στην κατοχή της κας Ασημακοπούλου.

Φυσικά αν δεν είχαν βγει στη φόρα οι καταγγελίες για τα προεκλογικά mail, δεν θα εμφανιζόταν σήμερα κανένα προειδοποιητικό μήνυμα και η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr θα λειτουργούσε κανονικά. Μετά τον σάλο που ξέσπασε όμως, η πλατφόρμα μεταφέρεται σε νέα διεύθυνση (apodimoi.ypes.gov.gr) για να φύγει η «ρετσινιά» της παλιάς διεύθυνσης και να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι… ασφαλή τώρα, γιατί «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Και η Κεραμέως έχει κάνει τα ίδια και χειρότερα…

Η Νίκη Κεραμέως μπορεί να αποτινάσσει τις ευθύνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, ωστόσο το ιστορικό της δείχνει ότι δεν το έχει σε τίποτα να παραχωρεί προσωπικά στοιχεία πολιτών και να χρησιμοποιεί παρόμοιες ψηφοθηρικές πρακτικές με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Φτάνει μόνο να θυμηθούμε το σκάνδαλο Cisco όπου με υπογραφή της Κεραμέως παραχωρήθηκαν δεδομένα 1.5 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που είχαν καταχωρηθεί για τη λειτουργία του προγράμματος τηλεκπαίδευσης Webex.

Επίσης η Νίκη Κεραμέως τον Μάϊο του 2023, καταπατώντας τους θεσμούς είχε στείλει προεκλογικά mail σε εκπαιδευτικούς ζητώντας ξεδιάντροπα να την ψηφίσουν, κάνοντας επί της ουσίας προεκλογική καμπάνια μέσω του συστήματος Εκπαίδευσης. Μάλιστα η κα Κεραμέως σε αυτά τα mail υπέγραφε ως υπουργός Παιδείας ενώ δεν ήταν, αφού τότε τα ηνία είχε αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση ως τις εκλογές. Η κα Κεραμέως ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε τη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ ως μοχλό πίεσης και με αυτά τα mail άσκησε ψυχολογικό πόλεμο στους εκπαιδευτικούς, υπενθυμίζοντας τους έμμεσα ότι θα την ξαναβρούν μπροστά της, την επόμενη μέρα των εκλογών.

Με λίγα λόγια, τα όσα φέρεται να έκανε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα και αδιάβλητο των εκλογών, είναι «ψωμοτύρι» για τη Νίκη Κεραμέως. Επομένως κανένας δεν θα έπεφτε από τα σύννεφα αν αποκαλυπτόταν ότι όντως το υπουργείο Εσωτερικών έκανε «δωράκι» στη κα Ασημακοπούλου, τα προσωπικά στοιχεία χιλιάδων αποδήμων.

Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβιβάσει αυτό το μέγα σκάνδαλο, η πραγματικότητα δεν κρύβεται πλέον. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν μετατραπεί σε παρασκηνιακό προϊόν αγοράς προς πολιτική και εμπορική εκμετάλλευση. Και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η υποκλοπή και κατάχρηση προσωπικών δεδομένων, είναι φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης του κράτους δικαίου.

Φυσικά αν μια ανάλογη καταγγελία γινόταν για υποψήφιο ευρωβουλευτή άλλης χώρας, θα είχε προκαλέσει καταιγιστικές εξελίξεις, δηλαδή παραιτήσεις και ποινικές διώξεις. Στην Ελλάδα όμως, τα προσωπικά στοιχεία μπορούν να γίνονται προεκλογικά φειγ βολάν και οι εμπλεκόμενοι απλά να σφυρίζουν αδιάφορα μέχρι να καταστρωθεί σχέδιο κουκουλώματος. Αυτή λοιπόν είναι η «προστασία» των προσωπικών στοιχείων που καλούμαστε να εμπιστευτούμε και σε μια ηλεκτρονική ταυτότητα….

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σάλος με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Σουρωτήρι» τα προσωπικά μας δεδομένα – Διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.