ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Άλλο το τεστ, άλλο το διαγώνισμα για τον Φαν’τ Σχιπ

Ενδιαφέρον τα φιλικά παιχνίδια, ειδικά των εθνικών ομάδων, δεν έχουν. Δεν είναι τυχαίο πως η UEFA τα κατάργησε, αντικαθιστώντας τα με το Nations League.
Άλλο το τεστ, άλλο το διαγώνισμα για τον Φαν’τ Σχιπ

Ενδιαφέρον τα φιλικά παιχνίδια, ειδικά των εθνικών ομάδων, δεν έχουν. Δεν είναι τυχαίο πως η UEFA τα κατάργησε, αντικαθιστώντας τα με το Nations League.Η πρόσκαιρη, φετινή, επαναφορά τους στο καλεντάρι δεν συνιστά αναδίπλωση ή παραδοχή ενός λάθους, αλλά μια αναγκαιότητα προκειμένου να προσαρμοστεί ο ποδοσφαιρικός κόσμος με τις συγκυριακές, αλλά ανεπανάληπτες συνθήκες που έχει επιβάλλει στα πάντα η πανδημία.

Αυτονόητο λοιπόν πως από το χτεσινό της Εθνικής, ο μόνος που θα μπορούσε – και μακάρι – να γίνει σοφότερος είναι ο εκλέκτορας. Ιδέες, νέα πρόσωπα που δεν μπορούν να τσεκαριστούν στην πίεση των επίσημων, διάθεση, νοοτροπία, τρεξίματα και συνεργασίες σε κάθε γραμμή είναι αυτά που – συνήθως – αξιολογούνται και κρίνονται από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς.

Δεν περιμένει, πρακτικά επεκτείνοντας το, ο Φαν’τ Σχιπ να παίξει στο φινάλε του Nations League την ερχόμενη εβδομάδα με την Σλοβενία, ξεκινώντας με ενδεκάδα όπως η χτεσινή. Δεν τρέφει αυταπάτες ο Ολλανδός και γνωρίζει πως σχήμα με ρόλους και διάταξη α λα Μάντσεστερ Σίτι, με ένα δηλαδή «εξάρι» (Ζέκα), τέσσερις μεσοεπιθετκούς, τους δύο εξ αυτών «δεκάρια» (Φορτούνης, Μπακασέτας) αλλά σε ρόλο… οκταριών, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από την Εθνική μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνικές ομάδες: Φιλικά, αλλά είχε ματσάρες! (vids)

Για ένα ημίχρονο όμως, σε φιλικό με την (αποψιλωμένη πέραν των υπολοίπων) Κύπρο, μια χαρά δοκιμάζεται. Σε τέτοιο παιχνίδι, μπορείς να βάλεις βασικούς τέσσερις ουσιαστικά debutants Μιχαηλίδη, Τζόλη, Χατζηγιοβάνη και Γιακουμάκη δηλαδή (η 1 συμμετοχή που είχε ο Τζόλης, προφανώς και δεν προσμετράται ως ικανή διαφοράς).

Και να περιμένεις αλήθεια, χωρίς πίεση, να πάρεις πράγματα, να δεις κάποια από τα προσεχώς που περιμένεις. Και η αλήθεια είναι πως εκ του αποτελέσματος, της διάθεσης, αλλά και των ενεργειών των περισσότερων της συγκεκριμένης (για παράδειγμα) τετράδας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει να κρατήσει. Την πραγματικά σεντερφορίσια παρουσία του Γιακουμάκη, τον αεικίνητο Χατζηγιοβάνη, τον ολοένα και περισσότερο εκρηκτικό σε κάθε του πάτημα Τζόλη.

Η δουλειά έγινε λοιπόν. Η μίνιμουμ δουλειά που τέτοια παιχνίδια απαιτεί. Ήρθε και η νίκη. Απαραίτητη αφενός για βαθμολογικούς λόγους, αφού ακόμη και στα φιλικά δίνονται και χρειάζονται βαθμοί για την Εθνική προκειμένου ν’ αποφύγει την περαιτέρω κατρακύλα στο FIFA Ranking εν όψει της κλήρωσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και αφετέρου για το mood της ομάδας.

Πάντα οι νίκες, πάντα η ενέργεια, πάντα το καλό και το γεμάτο ποδόσφαιρο, βοηθάνε στην ψυχολογία, τονίζουν αυτοπεποίθηση, φτιάχνουν κλίμα. Και δεδομένα, με τη «γαλανόλευκη» να ψάχνει δύο νίκες σε Μολδαβία την Κυριακή και με την Σλοβενία την επόμενη Τετάρτη για να αποφύγει το κάζο και να τερματίσει πρώτη στον όμιλο της στο Nations League, το κλίμα, το καλό κλίμα, επιβάλλεται, αφού μεταξύ άλλων προσδίδει και στην εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΣΑΠ: Οι διεθνείς ζητούν επανεξέταση για την έναρξη των Super League 2, Football League

Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ και ζητούμενο των τελευταίων παιχνιδιών του… τρισκατάρατου 2020 για την Εθνική: η εμπιστοσύνη. Στο όποιο πλάνο, στις δυνατότητες των νέων, στη λογική της ανανέωσης και της γενικότερης στελεχειακής πολιτικής. Και αυτή, θα έρθει – για όλους στην ομάδα – μόνο με αποτελέσματα. Όχι σε φιλικά, όπως το χτεσινό, αλλά στα επίσημα, που έπονται.

Υ.Γ. Ό,τι και να πεις για την ανεκδιήγητη ΕΠΟ, είναι ελάχιστο. Ξεπερνάει τα όρια της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε η απίστευτη, στα όρια της εγκληματικής αμέλειας ή ελαφρότητας, απόφασή της να στείλει την Εθνική στη Θεσσαλονίκη, την πιθανώς πιο επιβαρυμένη πόλη της Ευρώπης σε θετικότητα στον κορoνοϊό τη δεδομένη στιγμή, για το ματς με την Σλοβενία. Όποιος μπορεί, έχει ευθύνη και συναίσθηση, ας τους μαζέψει επιτέλους…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άλλο το τεστ, άλλο το διαγώνισμα για τον Φαν’τ Σχιπ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…