×

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Δεν είναι ασύμβατη η ιατρική με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη


    Γεράσιμος Μανωλίδης

Δεν είναι ασύμβατη η ιατρική με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη


Το έχουν βάλει σκοπό. Επιθυμούν να το επιβάλλουν. Είναι πεπεισμένοι πως θα τα καταφέρουν. Κίνητρα; Είτε από άγνοια, είτε κινούμενοι από την αντιχριστιανική τους μανία. Μικρή σημασία έχει. Το πράττουν.

Βλέποντας την ευλάβεια και την προσήλωση των πιστών Χριστιανών που προσεύχονται αυτές τις δύσκολες ώρες που έχουμε χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο από τον κορονοϊό, διατυμπανίζουν την παράλογη παρακάτω φράση: «αν αρρωστήσετε εσείς οι χριστιανοί να πάτε στον παπά και στις Εκκλησίες όχι στους γιατρούς. Στους γιατρούς θα πάμε εμείς οι λογικοί».

Δυστυχώς όμως δεν είναι λογικοί. Είναι ημιμαθείς ή τυφλωμένοι από το αντιχριστιανικό τους μίσος. Αγνοούν οι δύστυχοι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τους αιώνες είναι αρωγός, τίμησε και στήριξε την ιατρική και εκατομμύρια μέλη της αφιερώθηκαν στην επιστήμη της ιατρικής.

Κάποιοι μάλιστα με την θυσιαστική τους αγάπη και τον χριστιανικό βίο τους αγίασαν. Τα παραδείγματα πολλά. Όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής και Απόστολος που είναι ο πρώτος ιατρός που έγινε χριστιανός. Ο Άγιος Αντύπας Επίσκοπος Περγάμου που ασκούσε αφιλοκερδώς την ιατρική, έχοντας μάλιστα ειδίκευση στη θεραπεία των δοντιών. Ο Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος που και αυτός θεράπευε χωρίς αμοιβή, όπως οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα. Ο Άγιος Βλάσιος Επίσκοπος Σεβαστείας, οι Αγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός που ζητούσαν μόνο πίστη από τον Θεό, ο Αγιος Παντελεήμων ο ιαματικός, ο σύγχρονος μας ο Άγιος Λουκάς Επίσκοπος Κριμαίας και Συμφερουπόλεως που σε δύσκολες εποχές και συνθήκες πρόσφερε τις υπηρεσίες του.

Ο Κύριος λοιπόν στο πρόσωπο των Αγίων Του ανύψωσε και ευλόγησε την επιστήμη της ιατρικής. Μας το επιβεβαιώνουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, για παράδειγμα ο Μέγας Βασίλειος που και ο ίδιος είχε σπουδάσει ιατρική, έγραψε χαρακτηριστικά: «ἡ ἰατρική τέχνη ἔχει ἐπιτραπῆ ἀπό τόν Θεόν, ὁ Ὁποῖος ρυθμίζει ὁλόκληρον τήν ζωήν μας, ὥστε νά εἶναι εἰκών τῆς θεραπείας τῆς ψυχῆς, ὑποδεικνύουσα τήν ἀπόθεσιν τῶν περιττῶν καί τήν προσθήκην ὅσων λείπουν».

Διαβάστε ακόμα
Αυτό που ζούμε είναι μια κρυμμένη ευλογία

Κάποιοι Άγιοι του Θεού έγιναν προστάτες ασθενών και θεραπευτές ασθενειών. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι μαρτυρούν την θαυματουργική ίαση τους από αυτούς, από τον Άγιο Βησσαρίωνα, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Ρηγίνο, τον Άγιο Ελισσαίο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Χαράλαμπο, την Αγία Βαρβάρα, τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Ακόμα και στις μέρες όμως πολλοί ιερείς είναι ταυτόχρονα και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και αναρίθμητοι άλλοι ιατροί είναι πολύ πιστοί Χριστιανοί και επικαλούνται προσευχόμενοι το όνομα του Ιησού Χριστού και των Αγίων Του.

Αν μελετήσουμε την Αγία Γραφή σε πολλά χωρία της αναφέρονται διάφορες ασθένειες και μάλιστα σπάνιες, όπως και οι μέθοδοι θεραπείας κάποιων. Η Αγία Γραφή επαινεί την ιατρική, θεωρώντας τη δώρο και προσφορά του Θεού αλλά τονίζει και την τιμή που αξίζουν οι ιατροί, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαβάζουμε στη Σοφία Σειράχ: «Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος·παρὰ γὰρ Ὑψίστου ἐστὶν ἴασις, καὶ παρὰ βασιλέως λήψεται δόμα. ἐπιστήμη ἰατροῦ ἀνυψώσει κεφαλὴν αὐτοῦ, καὶ ἔναντι μεγιστάνων θαυμασθήσεται».

Είναι κακό για τους εμμονικούς εκκλησιομάχους που ακόμα και τώρα λειτουργούν με γνώμονα τις παρωχημένες ιδεοληψίες τους και δεν χάνουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το μίσος τους. Δε βοηθούν κανέναν, αλλά διχάζουν και βλάπτουν το κοινό καλό ως φορείς του ιού του μίσους!

Ουδείς Χριστιανός προσπαθεί να βλάψει με το λόγο του αυτόν που δεν είναι Χριστιανός. Δεν τον αποξενώνει, δεν είναι ρατσιστής απέναντί του. Κανείς δεν Χριστιανή δεν έχει διάθεση να «φορέσει» σε οποιονδήποτε άνθρωπο κάτι που δεν είναι. Είναι ανήκουστο να επιχειρείται μέσα από φράσεις που γίνονται… μόδα στα social media, να εξισωθεί η προσευχή και επίκληση στα Θεία με την ιατρική. Προσεύχομαι για να είμαι καλά. Προσεύχομαι για να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ και όλος ο κόσμος. Προσεύχομαι γιατί αυτό μου δίνει δύναμη. Προσεύχομαι γιατί πιστεύω.

Δεν είναι ασύμβατη η ιατρική με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρώτος ιατρός ψυχών και σωμάτων και γνωρίζει καλύτερα από όλους τα μυστήρια της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος. Ο Θεός να φωτίζει και να προστατεύει τους γιατρούς όλου του κόσμου!