ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Κατακρίνατε το «αφήστε με να ζήσω», στέλνοντάς μας μηνύματα για «καλό ψόφο». Έλεος…

Ποιες αμβλώσεις, ποια δικαιώματα πάνω στο σώμα της γυναίκας; Ποιο «σκοταδιστικό»; Τρομάρα σας, κάνατε και… trend τον σκοταδισμό, υπηρετώντας τον σε όλο του το φάσμα.
Κατακρίνατε το «αφήστε με να ζήσω», στέλνοντάς μας μηνύματα για «καλό ψόφο». Έλεος…

Λίγες ώρες μετά τα… πρωτοβρόχια. Δηλαδή τις «ομορφιές» που άρχισαν να γράφονται μετά τις πρώτες αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο του Sportime. Έγραψα στο twitter, πως: «είναι πάντα θεμιτό και σημαντικό να παίρνεις θέση. Αρέσει δεν αρέσει αυτή. Το βραδάκι, σχολιάζοντας τις «εξελίξεις», ανέβηκε κείμενο στο site του Sportime πως «κέρδος» θα είναι να προβληματιστούμε με τους αριθμούς και το να «ανοίξει» η κουβέντα στο θέμα των αμβλώσεων. Κείμενο που ερμηνεύτηκε από… εξαπτέρυγο του SDNA που τελικά έχει πολλούς ρόλους να επιτελέσει, σαν… απολογία. Ούτε καν.

Το πρόβλημα της κοινωνίας μας ωστόσο, είναι βαθύτερο. Ποιες αμβλώσεις, ποια δικαιώματα πάνω στο σώμα της γυναίκας; Ποιο «σκοταδιστικό»; Τρομάρα σας, κάνατε και… trend τον σκοταδισμό, υπηρετώντας τον σε όλο του το φάσμα. Παρότι κανείς στο Sportime δεν έγραψε «είμαστε κατά των εκτρώσεων», αυτό «χρεώθηκε». Ας πούμε λοιπόν, για την οικονομία της συζήτησης –όχι πως ισχύει, πως αυτό ήθελε το πρωτοσέλιδο να πει. Γράφω εγώ: «είμαι κατά των εκτρώσεων». Απαντάει ο άλλος στο facebook, δημόσια, με καμιά 30.000 ακόλουθους –και πολλοί ακόμα. «Είστε βλαμμένοι και καριόληδες χωρίς το ένα αναιρεί το άλλο, που λέτε τέτοια πράγματα». «Καλό ψόφο». Ο πρώτος είναι φασίστας, σκοταδιστής, επικίνδυνος. Ο δεύτερος είναι προοδευτικός, μοντέρνος και… Ευρωπαίος.

Ο Βολταίρος το είχε αποδώσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Αλλοίμονο, εάν στην Ελλάδα του 2020, μετά από παγκόσμιες μάχες κινημάτων, δημοσιογράφων και διανοούμενων, να «κράζουμε» με τέτοιο τρόπο όποιον έχει άποψη! Ποιος θα σκεφτόταν πριν 100 χρόνια, ότι ο καθένας μας θα είχε δικαίωμα μέσα από το κινητό του, να ανεβάζει tweets, facebook posts και instagram stories καταδικάζοντας όποια άποψη θεωρεί αντίθετη, βρίζοντας και συκοφαντώντας τον εκφραστή της εντελώς ανενόχλητος! Πόσο δεδομένο θεωρούμε όλοι μας…. αυτό το δικαίωμα; Πόσο εύκολο είναι άραγε, να φτιάξουμε ένα #hashtag και να κράζουμε ομαδικά ότι μας χαλάει! Πόσο εύκολο και υποκριτικό είναι άραγε μια ομάδα γυναικών αυτοαποκαλούμενες ως οργισμένες…. «μήτρες» να επιτίθεται σε μια εφημερίδα με τρικάκια και να βανδαλίζει ανενόχλητη! Πόσο αυτονόητη θεωρούμε την σιωπή όλων μας σε αυτή την παρωδία;

Κι όλα αυτά, επειδή, κάποιοι ενδεχομένως αδαείς, ενδεχομένως υποκινούμενοι, ενδεχομένως απλά υποκριτές, πιστεύουν ότι η υπεράσπιση της αξίας της ζωής ενός αγέννητου παιδιού δήθεν θίγει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στον αυτοκαθορισμό του σώματός της! Σε έναν ακραίο και άλογο παραλληλισμό, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην ασφάλεια που φέρνει αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών θίγει τα δικαιώματα των βάνδαλων στην ατιμωρησία!

Κρεσέντο παραλογισμού

Σε αυτό το κρεσέντο… παραλογισμού και παράφρασης έχουν χώρο πολλοί ειδήμονες! Είναι πολύ εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους, γιατί «περνάνε» tagaρισμένα μηνύματα στο κοινό τους. Αλλοιώνουν την αλήθεια για να εξυπηρετήσουν την σκέψη τους και τα fakenews γίνονται παραδοχή, ώστε να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Είναι εύκολο να αποκτάς followers και να γεμίζεις likes, όχι για αυτό που λες, αλλά για αυτό που δεν τολμάς ή δεν γνωρίζεις να πεις κι αντ΄ αυτού βρίζεις!

Υπάρχει οποιοσδήποτε αναγνώστης που να διαφωνεί στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γυναίκας να κάνει ιατρική επέμβαση διακοπής κύησης; Θα ήταν τουλάχιστον αναχρονιστικό και στρουθοκαμηλισμός να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η πλειονότητα των γυναικών που καταλήγει σε αυτή την λύση, έχει περάσει από εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχει προβληματιστεί, έχει πληγεί και έχει πληγωθεί! Θα ήταν τουλάχιστον κοινότοπο να επαναλάβουμε ότι όλες οι γυναίκες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξουν την «επόμενη μέρα». Αυτά που ήθελε η εφημερίδα να αναδείξει με το πρωτοσέλιδό της, ήταν η ανάγκη που έχουν οι γυναίκες να προστατευθούν και να στηριχθούν από όλους μας και κυρίως από την πολιτεία. Στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα με αποδέκτες πολλές γυναίκες και πολλά ζευγάρια που λόγω συνθηκών δεν… τολμούν! Και φυσικά η ανάγκη της πρόληψης, η ανάγκη της ενημέρωσης και της προστασίας των γυναικών από αυτή την τραυματική εμπειρία.
Ποιοι απ΄όλους τους γνωστούς άγνωστους «ειδήμονες» είχε άραγε άποψη για αυτά τα σοβαρά ζητήματα και ποια είναι αυτή;

Αντί να ξεκινήσουν διάλογο για να προστατεύουν στην γυναίκα, εύκολα επιτέθηκαν στην εφημερίδα πολύ απλά γιατί έτσι… εξυπηρέτησαν το δήθεν του εναλλακτικού και του ελεύθερου. Θαυμάσαμε πολλά «μαργαριτάρια». Θαυμάσαμε άτοπους παραλληλισμούς περί νεοσυντηριτισμού, περί δήθεν επίθεσης στον φεμινισμό, περί σκοταδισμού και ναζισμού! Έλεος παιδιά!

Είναι πραγματικά κρίμα εν έτει… 2020 να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις περί θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για όλους τους κατ΄ επίφαση ίσους και ισότιμους με αυτές, άνδρες!

Είναι πραγματικά ντροπή να διαβάζουμε την ανακοίνωση των «μητρών» που μας επιτέθηκαν: «Τα σώματα μας είναι τα δικά μας οδοφράγματα. Εμείς αποφασίζουμε τι μπαίνει και τι βγαίνει από τις μήτρες μας. Κάνουμε έκτρωση στο σεξισμό, το μισογυνισμό, την καπιταλιστική εθνοπατριαρχία, την ομοφοβία και την τρανσφοβία». Να διαβάζουμε σχόλια για οικονομικά κίνητρα υπέρ του κεφαλαίου και του καπιταλισμού που… μας οδήγησαν να υπερασπιστούμε την ζωή των αγέννητων παιδιών (!!!) αλλά και εύκολους συμψηφισμούς για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα (!!!!) που ασφαλώς όλοι οι επαΐοντες πονούν αλλά κανείς δεν βοηθάει. Εάν κάποιος ήθελε να συνεχίσει αυτό το παραλήρημα λαϊκισμού θα είχε εντοπίσει και την αντίφαση. Οι γυναίκες που γέννησαν τα αβοήθητα προσφυγόπουλα, τα έφεραν στην ζωή σε τραγικές συνθήκες, ανιδιοτελώς κι από αγάπη σε αυτά τα αγέννητα παιδιά. Οι γυναίκες που επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά υπό τραγικές συνθήκες, είναι οι ηρωίδες αυτού του κόσμου! Αυτές τις «ηρωίδες» είναι που η πολιτεία πρέπει να ενημερώνει, να φροντίζει και να προστατεύει σε μια κύηση!

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατακρίνατε το «αφήστε με να ζήσω», στέλνοντάς μας μηνύματα για «καλό ψόφο». Έλεος…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…