Μαρσέιγ – Ολυμπιακός: Να κάνει αυτό που του πρέπει


Γεράσιμος Μανωλίδης

Μαρσέιγ – Ολυμπιακός: Να κάνει αυτό που του πρέπει


Η σύνθεση του ομίλου δεν άφηνε ερωτηματικά. Οι ρόλοι και το στάτους και των τεσσάρων που τον στελέχωσαν σαφείς, ξεκάθαροι. Στον δικό της κόσμο η Σίτι, με τον κάθε ένα από τους υπόλοιπους να εύχεται να την αντιμετωπίσει στο φινάλε, χαλαρή, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της, μπόσικη να δώσει βαθμούς που στην οικονομία του γκρουπ, πρακτικά, ισοδυναμούν με πρόκριση.

Στο τελευταίο σκαλί και αυτό λόγω απειρίας και απουσίας για χρόνια από την τριβή των κορυφαίων η Μαρσέιγ. Και στο κονταροχτύπημα της Πόρτο με τον Ολυμπιακό, οι «δράκοι», παρότι αποδυναμωμένοι φέτος, παρότι ελλιπέστεροι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, ήταν αυτοί που έβγαιναν – λογικά και στα χαρτιά – μπροστά.

Ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος αφού το πρόγραμμα τον έφερε στη μέση του δρόμου να παίζει με το θεριό. Δύο ήττες, εντός προγράμματος, την ώρα που η Πόρτο έχτιζε κόντρα στην πλέον αδύναμη (και εμπράκτως) του ομίλου, διαφορά και άνεση. Εχοντας και το πλασματικό 2-0 του παιχνιδιού στο «Ντραγκάο» με τους πρωταθλητές Ελλάδας, το σκηνικό που προδιαγράφονταν αμέσως μετά την κλήρωση, εύκολα μετουσιώνονταν σε πραγματικότητα.

Και αυτή είναι που υφίσταται και απόψε, στην προτελευταία στροφή των ομίλων. Ο Ολυμπιακός στο «Βελοντρόμ» εμφανίζεται να έχει διττή σκοπιμότητα. Να καπαρώσει την 3η θέση, χωρίς να περιμένει το φινάλε της ερχόμενης εβδομάδας και παράλληλα να μείνει ζωντανός στη διεκδίκηση της 2ης θέσης τότε.

Το πρώτο το καταφέρνει αν αποφύγει την ήττα από τη Μαρσέιγ. Το δεύτερο το εξασφαλίζει μόνο με δική του νίκη και παράλληλα νίκη και της Σίτι στην Πορτογαλία.  Ακόμη και αν κάτσει το ιδανικό, το ευκταίο για τους «ερυθρόλευκους», πάλι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν ένα βουνό (ακόμη) να ανέβουν αφού ακόμη και η σκέψη της ανατροπής του 0-2 του πρώτου παιχνιδιού με τους «δράκους» είναι επώδυνη, πόσο μάλλον η υλοποίησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Champions League: «Ματσάρες» σε Γερμανία και Μαδρίτη

Ένα ένα όμως τα βήματα. Απόψε «Βελοντρόμ». Για πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το φινάλε των ομίλων ο Ολυμπιακός πρέπει να φύγει αλώβητος από τη Μασσαλία. Πρώτα και κύρια για να μην υπονομεύσει ο ίδιος το διεθνές του στάτους. Οσο καλές και αν ήταν οι εμφανίσεις του (ή όχι, υποκειμενικό είναι αυτό), ο λογαριασμός, τα νούμερα είναι αμείλικτα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μόνο μία νίκη, έχοντας σημειώσει μόνο ένα γκολ, στις καθυστερήσεις του αγώνα της πρεμιέρας κόντρα στη Μαρσέιγ. Εκτοτε, μόνο ήττες, χωρίς γκολ και στην καλύτερη των περιπτώσεων, κερδισμένες μόνο εντυπώσεις. Αυτονόητη συνεπώς η προσδοκία, η απαίτηση αν θέλετε, για ουσιαστικότερο κέρδος, ειδικά κόντρα στην ομάδα που – αρχικά τουλάχιστον – απειλεί την ευρωπαϊκή συνέχεια των πρωταθλητών Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρσέιγ – Ολυμπιακός: Η σκέψη για ενδεκαδάτο Βρουσάι

Πόσο μάλλον όταν και οι ίδιοι δεν υποτιμούν καθόλου το Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που φάνηκε από την περυσινή τους αντιμετώπιση και φιλοδοξία στον συγκεκριμένο θεσμό. Και επιπρόσθετα, όταν άπαντες από του χρόνου γνωρίζουν πως για τις ελληνικές ομάδες, η συγκεκριμένη διοργάνωση ίσως και να αποτελεί το ταβάνι (συλλογικά, ως χώρα) με το Τσάμπιονς Λιγκ το μακρινό όνειρο.

Επιβεβλημένο συνεπώς για τον συνεπέστερο ευρωπαϊκό εκπρόσωπο της Ελλάδας να μην προσαρμοστεί από νωρίς σε συνθήκες… Κόνφερενς Λιγκ. Επιβεβλημένο να πάρει το αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να μην αγωνιά ως το φινάλε της επόμενης εβδομάδας για να το αν η νέα χρονιά θα τον βρει στις διεθνείς διοργανώσεις. Επιβεβλημένο για τη φιλοδοξία του, για τη διαχρονική του ευρωπαϊκή συνήθεια (πλέον) να κάνει αυτό που αδιαμφισβήτητα μπορεί απόψε και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να παίξει, τότε, για την ανατροπή.

Ας ξεκινήσει όμως απόψε…


Sportime Extras