Χαλάει την εικόνα και τον μύθο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Πισωγύρισμα αποδεικνύεται.

Χαλάει την εικόνα και τον μύθο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Πισωγύρισμα αποδεικνύεται.

Είχε τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Όλα με το μέρος του. Όλα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέστρεψε στον ΠΑΟΚ θεωρώντας πως θα έχει καλύτερη θητεία από την πρώτη του εκεί. Μέγα σφάλμα. Ένα λάθος που πληγώνει τον μύθο και την υστεροφημία του. Η αποτυχία του κάνει τον Ιβάν Σαββίδη να παίρνει σημαντικές αποφάσεις.

Πήγε την Ξάνθη σε άλλο level. Μέχρι και τελικό Κυπέλλου Ελλάδας έφτασε μαζί της. Κατάφερε με τον ΠΑΟΚ αυτό που ονειρευόταν μια ολόκληρη πόλη εδώ και χρόνια. Πρωτάθλημα. Απέδειξε με την κατάκτηση του AFC Champions League πως δεν πήγε μόνο για τα χρήματα στην Αλ Χιλάλ. Γενικώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου τα έκανε όλα σωστά, μέχρι την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρουμάνος τεχνικός άφησε το στίγμα του στον Δικέφαλο του Βορρά. Πέτυχε σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Αποχώρησε νικητής και με τον μύθο του αξεπέραστου να τον ακολουθεί. Αυτός μεγάλωσε κιόλας από τα όσα πέτυχε και μετά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ.

O 52χρονος τεχνικός αποφάσισε να επιστρέψει. Συμφώνησε να είναι το απόλυτο αφεντικό. Αποδέχθηκε ένα τεράστιο νούμερο ως ετήσιες απολαβές για τις υπηρεσίες του. Γύρισε καβάλα στο άλογο και με όλες τις προϋποθέσεις καλύτερες από αυτές που άφησε με δυο λόγια. Το Financial fair play δεν αποτελεί πια μέγγενη, μέγγενη που δημιουργήθηκε και στη δική του θητεία και… καθαρίστηκε από τον Αμπέλ Φερέιρα που συζητά την επιστροφή του στην Ευρωήπη, ο κόσμος πίνει νερό στο όνομά του (όταν ανέλαβε για πρώτη φορά, δεν είχε πολλούς ένθερμους υποστηρικτές), ξέρει από πρώτο χέρι πως λειτουργεί ο οργανισμός του Δικεφάλου. Κι όμως, απέτυχε. Με ένα από τα πιο σοβαρά του λάθη να είναι πως δεν είχε τεχνικό διευθυντή.

Πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, βλέποντας μόνο το τυράκι αγνοώντας τη φάκα. Διότι οι προϋποθέσεις μπορεί να ήταν οι ενδεδειγμένες, αλλά δικαίωμα στην αποτυχία δεν υπήρχε. Από τη στιγμή που με μία ομάδα έχεις πάρει πρωτάθλημα, μίνιμουμ ο κόσμος περιμένει κάτι ανάλογο και στη δεύτερη θητεία. Μην ξεχνάμε πως και τη σεζόν που δεν κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, το διεκδίκησε μέχρι το τέλος. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός διεκδίκησης της πρώτης θέσης και ακόμα το ημερολόγιο δείχνει 30 Νοεμβρίου. Δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή και τον Ολυμπιακό. Είναι μια απόσταση που δεν καλύπτεται.

Αυτό φοβήθηκε το καλοκαίρι ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Το καλοκαίρι περίμενε να του έρθει κάτι θετικό από την Ιταλία και ομάδες της Serie A. Φοβήθηκε να μείνει εκτός μέχρι αρχές Ιουλίου και κλήθηκε να αποφασίσει. Ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Και πήρε στη θεωρία τον σίγουρο δρόμο, μας στην πράξη τον δύσκολο. Να διατηρηθεί στην κορυφή σε μια ομάδα που η έλευσή του εν τέλει μοιάζει με «ξαναζεσταμένο» φαγητό. Διότι οι προπονητικές του ικανότητες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν σε καμία περίπτωση, αλλά ως διαχειριστής καταστάσεων, ως μάνατζερ (με την ευρύτερη έννοια σε έναν ποδοσφαιρικό σύνολο) και φυσικά σε επίπεδο αντίληψης φαίνεται πως έχει έλλειμμα.

Η εικόνα του που με τόσο κόπο έχτιζε ο ίδιος χαλάει, η υστεροφημία του έχει ήδη φθαρεί και δεν φαίνεται πως αυτή η κατάσταση που βιώνει ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου αυτή τη στιγμή μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην e-sportime. Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη την ηλεκτρονική έκδοση ΕΔΩ.

Αν δεν έχετε κάνει ακόμα εγγραφή στην υπηρεσία μπορείτε πολύ απλά προσθέτοντας το e-mail σας.