ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Ο συνωστισμός στην Ομόνοια αποδεικνύει πως δικαίως φωνάζουμε τόσο καιρό

Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Εγώ μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Εσύ όχι».
Ο συνωστισμός στην Ομόνοια αποδεικνύει πως δικαίως φωνάζουμε τόσο καιρό

Δεν έχει νόημα η φτηνή ρητορική του «στην Ομόνοια δεν κολλάει, αλλά στην Κυψέλη… κολυμπάει». Ούτε καν το γεγονός πως έβαλαν πρόστιμα στη λιτανεία εικόνας, την ώρα που έξω από το Μαξίμου ήταν κάμποσοι νοματαίοι για το σόου του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Είναι η εικόνα, το νόημα, το μήνυμα… «Εγώ μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Εσύ όχι».

Ο Χριστιανός Ορθόδοξος δεν μπορούσε να πάει στη Θεία Λειτουργία ή να προσκυνήσει τον επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή κάποιος αυλικός του ωστόσο, ήταν σε θέση να βγει έξω από το Μαξίμου με καμιά 40αριά άτομα, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να κάνει τον… ωραίο στη συναυλία στο δρόμο της Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ούτε καν τώρα ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να πάει στο χωριό του, στο νησί του, στο εξοχικό του εκτός Αττικής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς όμως, ακόμα και τον πιο «κρίσιμο» διάστημα, πήγαινε Ξάνθη, Λάρισα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, έβγαζε selfie με τον κόσμο και έκανε συγκεντρώσεις σε αίθουσες με 20 άτομα.

Ο νεαρός που βράζει το αίμα του δεν μπορεί να παει στην πλατεία. Δεν μπορεί να δει τους φίλους του, δεν μπορεί να πιει ένα ποτό. Αν όμως κάποιος ειναι καλεσμένος στα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλατείας Ομονοίας παρουσία του Δημάρχου Αθηνών, ελεύθερα όλα!

Από αυτή εδώ τη γωνιά σημειώθηκαν από την αρχή όλες οι ανορθογραφίες στον τρόπο που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη κρίση. Η χώρα θα γονατίσει και πλέον δεν είναι βέβαιο αν αυτό ήταν αναπόφευκτο. Αργά ή γρήγορα όλοι θα κλιθούν να ακολουθήσουν το μοντέλο Σουηδίας κι η απορία είναι για ποιο λόγο αυτό δεν αποτέλεσε από την αρχή επιλογή.

Ασφαλώς και μιλάμε πλέον εκ του αποτελέσματος. Με ασφάλεια. Δεδομένα δε, αν δεν είχαν παρθεί τόσο αυστηρά μέτρα ο αριθμός των θανόντων θα ήταν μεγαλύτερος. Από την αρχή όμως κάναμε λόγο για την εξίσωση στην οποία έπρεπε να υπολογιστούν πολλοί παράμετροι. Κυρίως έπρεπε να αναλογιστούν οι αρμόδιοι τι μπορεί να «σηκώσει» μια… βιασμένη χώρα και κοινωνία από τα μνημόνια και την κρίση.

Η προηγούμενη οικονομική κρίση έφερε για παράδειγμα πάνω από 3,500 αυτοκτονίες μέχρι το τα τέλος του 2011. Ας μη μιλήσουμε για πόσους ξενιτεύτηκαν και πόσους άλλους απλώς φυτοζωούν. Ας ελπίσουμε να μη δούμε ανάλογο αριθμό τα επόμενα χρόνια.

Οι επιστήμονες λέγεται πως δεν μπορούν να εξηγήσουν τα χαμηλά ποσοστά νεκρών και κρουσμάτων στην Ελλάδα. Καραντίνα και αυστηρά μέτρα πήραν κι άλλες χώρες, αλλά δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με εμάς. Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει πολλά πράγματα. Ανάλογα με το πώς θέλει να το διαβάσει κανείς. Αυτός που πιστεύει πως είναι όλα καλώς καμωμένα, θα πει –με κολλημένη τη βελόνα- πως τα έγκαιρα μέτρα είναι η εξήγηση. Αυτός που θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα τη σκέψη του θα αντιληφθεί για ποιο λόγο η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα ήταν παραπλανητική. Άθελά του; Ας το δεχτώ

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο σε μία χώρα (πάντα αναλογικά με τον πληθυσμό τους) πεθαίνουν «Α» και σε μία άλλη «μισό Α». Ο ίδιος ο ΠΟΥ σε όσα αναφέρει σαν οδηγίες και συμπεράσματα… πηγαινοέρχεται ουκ ολίγες φορές.

Το συμπέρασμα είναι πως στη χώρα μας το βασικό έσοδο που είναι ο τουρισμός, χάθηκε για ένα χρόνο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Αν θα καλυφθεί. Η βασική ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι άλλη από την εστίαση. Εκεί κι αν είναι ανήκουστο πως δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα καταστήματα. Πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, για να μην αναφέρουμε τα χρήματα που έχασε το κράτος από το ΦΠΑ και θα αναγκαστεί να τα καλύψει με δανεισμό, ήτοι μνημόνιο. Κι άλλοι κλάδοι βέβαια απειλούνται με «αφανισμό». Media (όσα δεν τροφοδοτήθηκαν με τα «πακέτα» του «μένουμε σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς»), Γυμναστήρια, χώροι διασκέδασης, καλλιτέχνες, τραγουδιστές…

Κι όμως. Από όλα αυτά, ο κόσμος συζητά και… βράζει σήμερα για τον συνωστισμό στην Ομόνοια χωρίς κανένα μέτρο. Ασφαλώς και δεν είναι αυτό το πρόβλημα του/μας. Το ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι το θέμα. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ελεύθερη βούληση. Πολλώ δε όταν αρχίζει να καταλαβαίνει πως το θέμα με τον κορονοϊό δεν ήταν τόσο σοβαρό όπως μας το παρουσίαζαν τελικά…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο συνωστισμός στην Ομόνοια αποδεικνύει πως δικαίως φωνάζουμε τόσο καιρό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…