Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν μπορεί να γίνει «μπαλάκι» σε ανακοινώσεις και… πληκτρολόγια οπαδογράφων


Γεράσιμος Μανωλίδης

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν μπορεί να γίνει «μπαλάκι» σε ανακοινώσεις και… πληκτρολόγια οπαδογράφων


Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα, προκειμένου να μεγαλώσει λίγο περισσότερο το μικρό μας πρωτάθλημα, έχοντας κάνει ήδη μία σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό.

Παπασταθόπουλος: Γιατί θα πρέπει είμαστε ρεαλιστές. Και όσοι ακόμη δεν είναι κατ’ επάγγελμα και επ’ αμοιβή. Ποδοσφαιρικά, το πρωτάθλημά μας είναι μια πολύ μικρή λιμνούλα, που όσο περνάνε τα χρόνια, όσο στενεύουν τα οικονομικά περιθώρια, όσο λείπουν τα κίνητρα από την πριμοδότηση (και αδειοδότηση) της UEFA– ας πρόσεχαν όσοι διεθνώς υποτιμούσαν τα όσα μπορούσαν να κερδίσουν κοιτάζοντας πάντα το δέντρο και ποτέ το δάσος – τα ψάρια που θα προσελκύει θα είναι πολύ, μα πολύ μικρά.

Όπως επίσης, και αυτά που θα μπορεί να κρατήσει πριν πάρουν τον δρόμο (όσα αξίζουν φυσικά) για τις μεγάλες θάλασσες. Το να μπαίνουμε λοιπόν, συλλογικά (ή όχι), κατ’ επάγγελμα και επ’ αμοιβή (ή, απλώς, κατά παραγγελία), στη διαδικασία, να μικρύνουμε ακόμη περισσότερο τα όρια της λίμνης μας, είναι εγκληματικό.

Προς το (όποιο) προϊόν συνεχίζουμε – ποδοσφαιρικά – να παράγουμε, να προβάλλουμε και να εξάγουμε, προς το (όποιο) αγοραστικό κοινό εξακολουθούμε να απευθυνόμαστε. Όλοι. Ομάδες, media (χορηγούμενα ή όχι), δημοσιογράφοι (και μη), ο πάσα ένας ο οποίος – λέει πως – τρέφεται από το ποδόσφαιρο και καθορίζει τη βιωσιμότητα του από την ευημερία του αθλήματος.

Τι λέτε λοιπόν, το ελληνικό ποδόσφαιρο, «αξίζει» προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές με την καριέρα, το background, τις παραστάσεις, την αναγνωρισιμότητα του Σωκράτη και του Μήτρογλου; Έστω και έχοντας, αμφότεροι πατήσει για τα καλά τα πρώτα -άντα; Τι λέτε, μας αξίζει, ως ποδοσφαιρικό περιβάλλον, ως επαγγελματίες (κάθε πόστου και κλάδου) να έχουμε αυτούς τους δύο, Κυριακή παρά Κυριακή, για τον επόμενο 1,5 χρόνο τουλάχιστον, ξανά στα γήπεδα μας, από το να παρακολουθούμε, απλώς και από μακριά, τα κατορθώματά τους;

Τι λέτε; (Τους) αξίζει η μικρότητα και η μικρονοϊκή οπαδική φαγωμάρα, τα υστερόβουλα σίγουρα, ενίοτε κατευθυνόμενα, προφανώς πικρόχολα και δεδομένα ιδιοτελή, καθ’ υπαγόρευση ίσως και σε κάθε περίπτωση μειωτικά σχόλια; Η ακόμη ακόμη, είμαστε, όλοι εμείς, ικανοί κριτές της επαγγελματικής αξιολόγησης του (οποιουδήποτε) άλλου επαγγελματία;

Τι σημαίνει δηλαδή το παρελθόν και οι προτιμήσεις για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή; Στο τέλος τέλος, τι σημαίνει και το συναίσθημα; Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ποτέ δεν έκρυψε πως θα ήθελε να επιστρέψει στην ΑΕΚ στο φινάλε της καριέρας του. Δεν το έκανε. Και αυτό τι σημαίνει; Πως είναι «προδότης»; Σοβαροί να ‘μαστε. Επαγγελματίας είναι. Προτεραιότητά του, μέχρι και πριν μια εβδομάδα ήταν να μείνει στο εξωτερικό.

Δέχτηκε δύο προτάσεις από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Τις αξιολόγησε, όπως θα έκανε κάθε επαγγελματίας και έτσι, επαγγελματικά, με γνώμονα το επαγγελματικό του συμφέρον, αποφάσισε πως εφόσον δεν ήθελε να ρισκάρει περιμένοντας άλλες προσφορές από το εξωτερικό, να επαναπατριστεί, επιλέγοντας όμως την πλέον συμφέρουσα γι’ αυτόν πρόταση.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Ποιος ακριβώς ο λόγος να τα αναγάγουμε όλα σε συναισθηματικό επίπεδο; Ποιος ακριβώς ο λόγος να μην αναγνωρίζουμε το συμφέρον του κάθε επαγγελματία, πόσο μάλλον όταν μπροστά του διακυβεύονται εκατομμύρια; Και άντε και λόγω της αγνότητας (λέμε τώρα) των όσων στέκονται απέναντι και θυμούνται αλλοτινές, σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο και συνθήκες δηλώσεις και αναφορές, να δεχτείς πικρία.

Να εκμηδενίζεις όμως; Διάολε, για τον ποδοσφαιριστή με καριέρα και σταθμούς που όμοια του δεν είχε κανείς άλλος Ελληνας μιλάμε. Για τον ποδοσφαιριστή που δεν συζητούσε πριν λίγες μόνο μέρες την πιθανότητα επιστροφής στο τοξικό ποδοσφαιρικά ελληνικό περιβάλλον, γιατί ακριβώς δεν άντεχε αυτήν την τοξικότητα. Και εμείς, αντί να μακαρίζουμε πως – ανεξαρτήτως ομάδας – επέστρεψε για να αυξήσει κάπως τα όρια της λιμνούλας μας, φροντίζουμε αντί για καλωσόρισες, να τον υποδεχόμαστε με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Για κάποιους τελικά, ακόμη και τα μικρά όρια της (ποδοσφαιρικής) λιμνούλας μας, ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα της αντίληψής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λιβάια: Έντονη φημολογία για μεγάλη πρόταση από τον Ολυμπιακό

Μανωλάς στον Σωκράτη: «Πώς σου πάνε τα κόκκινα αδερφέ μου»! (pic)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Παπασταθόπουλος

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras