menu

Το ελληνικό Πόλο είναι το άθλημα των κορυφών – Ο Φιλίποβιτς είναι μία ακόμα απόδειξη

Γεράσιμος Μανωλίδης
Το ελληνικό Πόλο είναι το άθλημα των κορυφών – Ο Φιλίποβιτς είναι μία ακόμα απόδειξη

Το πόλο τα έχει καταφέρει. Με το μεράκι των ανθρώπων που το μεταδίδουν από γενιά σε γενιά. Ο Ολυμπιακός του Φιλίποβιτς, το αποδεικνύουν.

Το πόλο τα έχει καταφέρει. Με το μεράκι των ανθρώπων που το μεταδίδουν από γενιά σε γενιά. Ο Ολυμπιακός του Φιλίποβιτς, το αποδεικνύουν.

Πόλο: Άλλο άθλημα, συνεπέστερο με τις επιτυχίες, τις διακρίσεις σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, σε άνδρες και γυναίκες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μακράν του δεύτερου, πέραν και εκτός κάθε ανταγωνισμού. Και αυτό, πάντα και συγκριτικά.

Σε κάθε επίπεδο. Οικονομικών δεδομένων, στήριξης (και υποστήριξης), προβολής, επικοινωνίας, οτιδήποτε τέλος πάντων που επιτρέπει σε ένα σπορ να ανθίσει και να αναπτυχθεί, δημιουργώντας υπόβαθρο τέτοιο που θα δικαιολογεί συνεχείς επιτυχίες.

Το πόλο όμως τα έχει καταφέρει από μόνο του. Με το μεράκι των ανθρώπων που λες και γονιδιακά, κληρονομικά, από γενιά σε γενιά, μεταδίδουν το πάθος και την αφοσίωση στους επόμενους, σε μια συνέχεια, μια σκυταλοδρομία που μόνο σκοπό και στόχο έχει τη διατήρηση των ομάδων, συλλόγων και εθνικών, σε κορυφαίο επίπεδο. Και προφανώς δεν έχουν νόημα οι αφελείς ερωτήσεις και τα ανεδαφικά σχόλια για το (για παράδειγμα) πόσες χώρες στον κόσμο παίζουν πόλο, γιατί ανάλογα μπορεί να εξαιρεθούν δεκάδες για – π.χ. – το μπάσκετ, στο οποίο αυτάρεσκα ως Έλληνες θεωρούμαστε διεθνής δύναμη και πως έχουμε σχολή.

Το πόλο λοιπόν με αλλεπάλληλες συμμετοχές στο κορυφαίο επίπεδο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ολυμπιακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά, το πόλο με διεθνείς τίτλους και σταθερή εκπροσώπηση σε κάθε παρακλάδι του στην απόλυτη κορυφογραμμή του αθλήματος, τι ακριβώς παραπάνω χρειάζεται να κάνει – συνολικά – προκειμένου να κερδίσει όσα (διαχρονικά) δεν του αποδίδονται από κοινό, media, πολιτεία;

Και όταν ακόμη και μεμονωμένα έστω, όπου υπάρχει η ευχέρεια, η προσπάθεια όχι υπέρβασης – γιατί είπαμε η κορυφή είναι η νόρμα για όλους στο ελληνικό πόλο – αλλά διατήρησης κυριαρχίας και της ανωτερότητας σε διεθνές επίπεδο να αναγνωρίζεται. Δυστυχώς ο συσχετισμός θα γίνει ποδοσφαιρικά. Ο Ολυμπιακός λοιπόν ανακοίνωσε χτες τη συμφωνία του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο του πόλο, τον αρχηγό της εθνικής Σερβίας (της κατά πολλούς δηλαδή, για δεκαετίες, κορυφαίας ομάδας του πλανήτη) Φιλίπ Φιλιποβιτς.

Ο 33χρονος Σέρβος έχει αναδειχτεί τέσσερις φορές την τελευταία επταετία κορυφαίος πολίστας του πλανήτη, όσες δηλαδή και οι Χρυσές  Μπάλες που έχει κερδίσει σε αυτό το διάστημα (έχει άλλη μία στην καριέρα του, το 2012) ο Πορτογάλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου. Σύγκριση για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αθλητή, ο οποίος αν δεν είναι ο – σταθερά – κορυφαίος του σπορ, είναι σίγουρα στην κορυφαία επτάδα του, ακλόνητα, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια.

Και αυτός λοιπόν ο πολίστας έρχεται στην Ελλάδα κοσμώντας τις πισίνες. Δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης του Ολυμπιακού. Αυτό είναι αυτονόητο και ενδεχομένως να είναι και δευτερεύον, αφού έτσι κι αλλιώς, οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινάνε κάθε χρονιά αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους υποψήφιους για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Το σημαντικότερο, το κυριότερο είναι το άθλημα. Που επανειλημμένως και ανεξαρτήτως του τρόπου και του μέσου, αφήνοντας στην άκρη οπαδικά γυαλιά (που στο τέλος τέλος δεν του ταιριάζουν κιόλας), δικαιολογεί το στάτους του, πόσο μάλλον με κινήσεις σαν κι αυτήν της συμφωνίας με τον Φιλίποβιτς. Εκτός αν έχουμε πολλούς «Κριστιάνο Ρονάλντο» στα  μέρη μας, σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Αυτονόητα τα συγχαρητήρια και τα μπράβο σε όσους συνέβαλλαν σε χαλεπούς καιρούς στο να γίνει η συγκεκριμένη μεταγραφή, αλλά και πάλι το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Δεν είναι ποιος πλήρωσε, ποιος έβαλε το λιθαράκι του για να δοθεί στο πόλο ακόμη μια αφορμή (συνολικά) περηφάνιας. Το σημαντικό είναι πως το πόλο συνεχώς επιβεβαιώνει και αποδεικνύει πως δεν νοείται να μην βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, να μην του αποδίδονται – από όλους όσοι συνθέτουν το αθλητικό μωσαϊκό της χώρας – τα όσα, απολύτως μοναδικά και ξεχωριστά του αναλογούν.

Γιατί συνεχώς, δεκαετίες τώρα, το πόλο τα κερδίζει…

Διαβάστε επίσης:

ΑΕΚ-Μιλόγεβιτς: Έτσι φτάσαμε στο deal

MasterChef highlights 26/5: Αυτοί έκαναν το μεγάλο βήμα προς τον τελικό (vids)

Λιόλιος εναντίον Βασιλακόπουλου: Εκλογές τώρα με νόμιμο τρόπο

Sportime Extras