ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αιώνια ευγνωμοσύνη για την Εθνική στο Euro 2004

Σε όλα τα αφιερώματα των ΜΜΕ του πλανήτη για τη μεγαλύτερη αθλητική έκπληξη, κατέχει περίοπτη θέση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ίσως είναι και η μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς την σπουδαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του. Η Ελλάδα σαν σήμερα πριν 16 χρόνια πέτυχε κάτι που ακόμα και...
Αιώνια ευγνωμοσύνη για την Εθνική στο Euro 2004

Σε όλα τα αφιερώματα των ΜΜΕ του πλανήτη για τη μεγαλύτερη αθλητική έκπληξη, κατέχει περίοπτη θέση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ίσως είναι και η μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς την σπουδαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του.

Η Ελλάδα σαν σήμερα πριν 16 χρόνια πέτυχε κάτι που ακόμα και τώρα φαντάζει αδιανόητο. Σα να είναι γεγονός φανταστικό.

Και όμως συνέβη. Όχι μόνο επειδή η, εξαιρετικά δομημένη, ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχε πίστη και τύχη, στοιχεία απαραίτητα για κάθε μεγάλο επίτευγμα.

Η 23άδα που είχε πάει στην Πορτογαλία πίστεψε στη μεγάλη επιτυχία και το πιο σημαντικό: δε φοβήθηκε να κοιτάξει στα μάτια ομάδες με ανυπέρβλητα ρόστερ όπως ήταν εκείνα της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας.

Παντού στο ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς τους παίκτες που απάρτιζαν εκείνες τις ομάδες. Όλες σχεδόν (ας εξαιρέσουμε λίγο ποδοσφαιρικά τη Ρωσία, δηλαδή και τη μοναδική ομάδα που κέρδισε τη δική μας Εθνική) από πλευράς ονομάτων φάνταζαν ανίκητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 Ιουλίου 2004: Είναι αλήθεια, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! (vids)

Εξάλλου, ήταν και στα φαβορί. Η Ισπανία του Ραούλ, η Γαλλία του Ζιντάν, η καλύτερη Τσεχία όλων των εποχών και η Πορτογαλία, των Φίγκο, Ρουί Κόστα και του Κριστιάνο Ρονάλντο που ξεκινούσε με άλματα το δρόμο του προς την παγκόσμια κορυφή. Η Εθνική, όμως, είχε κάτι πιο σημαντικό απ΄όλους τους αντιπάλους της.

Πλάνο σε κάθε αγώνα για το πως θα βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τις αρετές της και θα περιορίσει εκείνες των αντιπάλων. Από τον θρίαμβο στην πρεμιέρα με την κούρσα του Καραγκούνη και το πέναλτι του Μπασινά.

Από την ισοπαλία με την Ισπανία, που ο Χαριστέας έκανε σεφτέ και προειδοποιούσε για τη συνέχεια. Από το θρίλερ με τη Ρωσία και το πλασέ του Βρύζα μετά την κεφαλιά του Παπαδόπουλου.

Η λόμπα του Ζαγοράκη στον Λιζαράζου και η κεφαλιά-δυναμίτης του Χαριστέα με τη Γαλλία, η κεφαλιά-οβίδα του Δέλλα με την Τσεχία. Και φυσικά το αλησμόνητο γκολ του Χαριστέα ξανά με την Πορτογαλία!

Η Εθνική έγραψε ιστορία είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί για τις 4 Ιουλίου 2004. Το κακό είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο εγχώρια δεν έμαθε. Καμία πρόοδος.

Η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλακτη με την μπάλα να παίζει περισσότερο στις αίθουσες των δικαστηρίων παρά στα γήπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Euro 2004: Όλοι οι Έλληνες στον δρόμο – Όλη η «τρέλα» σε videos

Για την ιστορία:

*12/6/2004 Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2 (Κρ. Ρονάλντο 90+3’-Καραγκούνης 7’, Μπασίνας 51’ –πεν.), 16/6/2004 Ελλάδα-Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 66’ – Μοριέντες 28’)

*20/6/2004 Ρωσία-Ελλάδα 2-1 (Κιριτσένκο 2’ Μπουλίκιν 17’ – Βρύζας 43’)

*25/6/2004 Γαλλία-Ελλάδα 0-1 (Χαριστέας 65’),

*1/7/2004 Ελλάδα-Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105+1’),

*4/7/2004 Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1 (Χαριστέας 57’).

Την 23άδα του Ρεχάγκελ αποτελούσαν οι Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Κατεργιανάκης, Δέλλας, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Καψής, Φύσσας, Γκούμας, Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Καφές, Λάκης, Τσιάρτας, Βρύζας, Νικολαίδης, Παπαδόπουλος, Χαριστέας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αιώνια ευγνωμοσύνη για την Εθνική στο Euro 2004», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).