ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Άρσεναλ: Για την γκάφα του Τζάκα φταίει ο… Πεπ Γκουαρντιόλα

Η απίθανη γκάφα του Γκρανίτ Τζάκα κόστισε ακριβά στην Άρσεναλ (1-1) κόντρα στην Μπέρνλι και έφερε στην επιφάνεια ένα τακτικό ζήτημα.
Άρσεναλ: Για την γκάφα του Τζάκα φταίει ο… Πεπ Γκουαρντιόλα

Η απίθανη γκάφα του Γκρανίτ Τζάκα κόστισε ακριβά στην Άρσεναλ (1-1) κόντρα στην Μπέρνλι και έφερε στην επιφάνεια ένα τακτικό ζήτημα.

Θα το έχετε πιθανότατα δει μέχρι τώρα. Αν όχι, αξίζει πραγματικά ένα «κλικ» για να δείτε πώς ο Γκρανίτ Τζάκα ήταν ο μοιραίος για την Άρσεναλ απέναντι στην Μπέρνλι. Φταίει, όμως, μόνο ο Ελβετός μέσος; Ή αποτελεί παράπλευρο θύμα μιας γενικότερης επιλογής, ενός βάρους που δεν του αναλογεί στο 100%;

Το πραγματικό πρόβλημα στην εν λόγω φάση έγκειται στον τρόπο παιχνιδιού των «Κανονιέρηδων». Πιο σωστά, στην διδαχή του Μικέλ Αρτέτα για build-up play, βρέξει-χιονίσει, από την άμυνα. Απαγορεύεται να διώξει κανείς όπως να ‘ναι και όπου να ‘ναι. Η επίθεση πρέπει να χτίζεται μεθοδικά, με υπομονή, ταχύτητα και σχέδιο, από πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τερματοφύλακας, οι αμυντικοί και οι αμυντικοί μέσοι μετατρέπονται σε αυτούς από τους οποίους αρχίζουν όλα και για να το πούμε απλά, πρέπει να «ξέρουν μπάλα».

Απλοποίηση δια της διαχείρισης

Στη θεωρία, στόχος είναι η απλότητα μέσω αυτού που μοιάζει σύνθετο. Κανείς παίκτης δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το σύνολο, όσο καλός και να είναι. Μόνο μαζί και οι 11 δημιουργούν τις συνθήκες ώστε η ομάδα να επιβιώσει και μετά να ανθίσει. Και βεβαίως, όλα είναι πολύ πιο εύκολα όταν η έναρξη της επίθεσης γίνεται σωστά. Η βάση είναι (η) αρχή.

Οι προπονητικοί υπέρμαχοι αυτής της σχολής επιμένουν ότι αυτό που κάνει δύσκολο το ποδόσφαιρο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης, όχι απλοποίησης. Ότι οφείλεις να δημιουργείς τις αρχές και τις συνήθειες εκείνες που θα κάνουν τους παίκτες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις υπό συνθήκες πίεσης. Και ότι με την τακτική αυτή γεννάς υπεραριθμίες στην αμυντική γραμμή ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά και επιτυχώς ένας αντίπαλος που πιέζει ψηλά.

Αν μια ομάδα μάθει να παίζει σωστά έτσι, τότε πραγματικά αντί να αυξάνει το ρίσκο, είναι πιο ασφαλής από πλευράς πιθανοτήτων. Και όντως, βγάζει περισσότερο νόημα από το άναρχο διώξιμο. Μόνο που υπάρχει κάποια στιγμή, στο χώρο και στο χρόνο, που ίσως οφείλεις να γυρίσεις στο… παραδοσιακό «διώχτη την μπάλα να πάει στο… διάολο!». Ειδικά αν οι παίκτες δεν είναι απόλυτα ικανοί να εφαρμόσουν σωστά αυτή την τακτική, να υπηρετήσουν αυτό το στιλ.

 

Δεν είναι όλοι (οι παίκτες) για όλα

Ο Τζάκα απλώς ακολούθησε τις εντολές του προπονητή του. Φταίει αυτός αν δεν είναι απόλυτα ικανός να το κάνει; Ή αν ο Μπερντ Λένο του έδωσε μια πάσα που τον έφερε σε τόσο δύσκολη θέση; Γνωρίζοντας αυτό, αλλά και όντας υπέρμαχος της φιλοσοφίας, ο Αρτέτα έσπευσε να τον υπερασπιστεί: «Αν κάποιος κάνει λάθος επειδή θέλει να παίξει, θα είμαι πάντα στο πλευρό του. Αν κάποιος κρύβεται, όχι».

Για τον Ισπανό νεαρό κόουτς ήταν, είναι και θα είναι θέμα ζυγίσματος και κατανόησης των ρίσκων. Επίσης (θα πει ότι) ποτέ δεν φταίει το σύστημα, αλλά η εφαρμογή του. Δεν αντιλέγουμε. Όμως οι προπονητές θα πρέπει και να κατανοούν πού απευθύνονται. Ότι, κυρίως, δεν είναι όλοι (οι παίκτες) για όλα.

Αυτό που εφαρμόζει ο Πεπ Γκουαρντιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι είναι εφικτό επειδή πάνω από όλα διαθέτει τους κατάλληλους παίκτες και επειδή το έχει δουλέψει σε βάθος, μακροχρόνια. Ο Αρτέτα, ως βοηθός του Πεπ, αυτό το ποδόσφαιρο έμαθε, αυτό θέλει να διδάξει. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο η θεωρία να γίνει πράξη. Διόλου τυχαίο ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και ο επίσης μαθητής του Πεπ, Βενσάν Κομπανί στην Άντερλεχτ.

Είναι ωραίο να θες να παίξεις σαν τη Σίτι, αλλά δεν είναι όλοι… Σίτι. Απαιτεί αυτοματισμούς, απαιτεί ασταμάτητη κίνηση και τρεξίματα, απαιτεί 11 παίκτες υψηλής τεχνικής κατάρτισης που θα παίζουν σαν ένα σώμα. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η παραμικρή απώλεια προσοχής, το όποιο ίχνος αμφιβολίας.

Ο Αρτέτα θέλει να μεταφέρει (και) αυτή τη διδαχή στην ομάδα του. Μπορεί να τα καταφέρει μελλοντικά. Προς ώρας ωστόσο, αυτό το ποδόσφαιρο οδηγεί και σε λάθη, μοιραία ενίοτε όπως του Τζάκα. Ισχύει ότι η εξάσκηση τελειοποιεί. Ισχύει επίσης ότι αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Όμως, είναι ένα ερώτημα αν η Άρσεναλ έχει την πολυτέλεια χρόνου να περιμένει. Ο Ολυμπιακός, σίγουρα, θα παρατηρούσε προσεκτικά. Και σίγουρα σημείωσε αρκετά στη λίστα με τις «αδυναμίες» της προσεχούς αντιπάλου του στους «16» του Europa League...

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άρσεναλ: Για την γκάφα του Τζάκα φταίει ο… Πεπ Γκουαρντιόλα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.