×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Βίγια: μια αξιοθαύμαστη εξαίρεση


    Γιώργος Καραχάλιος

Βίγια: μια αξιοθαύμαστη εξαίρεση


Στην εποχή της φασαρίας και των διογκωμένων «εγώ», η περίπτωση του Νταβίντ Βίγια υπήρξε πάντα θαυμαστή λόγω της εξαιρέσεως που εξέφρασε. Ένας σταρ, αντιστάρ. Προτιμούσε πάντα να μιλάει με τις εμφανίσεις του, με το παράδειγμα, με τα γκολ του. Και τα είπε ωραία, ο μπαγάσας…

Δεν ήρθε χωρίς κόστος αυτή η μετριοπάθεια. Δεν έλαβε, βλέπετε, την αναγνώριση που θα έπρεπε. Υποτιμήθηκε. Ίσως η ανακοίνωσή του ότι σταματάει την μπάλα τον ερχόμενο Ιανουάριο να επιφέρει δικαιοσύνη. Να καταλάβουν δηλαδή περισσότεροι ότι ήταν ένας από τους καλύτερους ever επιθετικούς στο ισπανικό – και όχι μόνο – ποδόσφαιρο.

Κι ας είναι δύσκολο να προτάξεις ένα χαρακτηριστικό του ως ξεχωριστό.  Στην πραγματικότητα, ήταν ένας μάλλον διακριτικός killer – αντιφατικό κι αν ακούγεται. Η ενσάρκωση της αέναης κίνησης με ή χωρίς την μπάλα. Μια σπάνια ένωση αντίληψης, οξυδέρκειας, ταχύτητας σκέψης και εκτέλεσης.

Πόσες και πόσες φορές οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν πρόλαβαν καν να δουν τι τους έκανε. Πόσες και πόσες φορές δημιουργούσε χώρους εκεί που (νομίζαμε ότι) δεν υπήρχαν.

Εξίσου σημαντικό όταν μιλάμε για Βίγια, είναι η θέλησή του. Όταν ήταν παιδί, το… Παιδί (Guaje στην αστουριανική γλώσσα, το παρατσούκλι του) βίωσε την απόρριψη. Άλλοτε λόγω ύψους, άλλοτε λόγω έλλειψης δύναμης. Πάντοτε κατάφερνε εν τέλει να εκθέτει τους επικριτές του.

Κάποια στιγμή ωστόσο, απλώς δεν πάει άλλο. ‘Η όπως το έθεσε ο ίδιος «είναι καλύτερο να αφήσω το ποδόσφαιρο πριν το ποδόσφαιρο με αφήσει». Στα 37 του πια, είχε καιρό που σκεφτόταν τους τίτλους τέλους. Η επιλογή του να πάει πρώτα στο MLS και εδώ και λίγους μήνες στην Ιαπωνία, στη Βίσελ Κόμπε, ήταν στο πλαίσιο του να κερδίσει χρόνο (και χρήμα, βεβαίως) σε κάτι πιο βατό από την Ευρώπη.

Η επόμενη μέρα θα τον βρει πάντα στο χώρο του ποδοσφαίρου,. Επενδυτής σε ένα νέο κλαμπ που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη (Κουίνσμπορο), το οποίο θα παίξει στην Β’ Κατηγορία των ΗΠΑ. «Είναι όνειρό μου να χτίσω μια ομάδα από το μηδέν», σχολίασε. Ας το θεωρήσουμε βέβαιο πως ό,τι και να κάνει, θα το κάνει καλά. Ο… κανόνας που επιβεβαιώνει την εξαίρεση.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram