ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΤΣΙΔΗ

Ταλέντα: Η δημοσιότητα δεν ενοχλεί αν έχουν βάσεις!

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα δίχως αμφιβολία ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικούς… κανόνες, ήθη και έθιμα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Ένα από τα ζητήματα, που συχνά πυκνά έρχονται αντιμέτωποι όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών και η προσωπική τους εξέλιξη. Αμέτρητες οι περιπτώσεις παικτών,...
Ταλέντα: Η δημοσιότητα δεν ενοχλεί αν έχουν βάσεις!

Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα δίχως αμφιβολία ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικούς… κανόνες, ήθη και έθιμα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Ένα από τα ζητήματα, που συχνά πυκνά έρχονται αντιμέτωποι όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών και η προσωπική τους εξέλιξη.

Αμέτρητες οι περιπτώσεις παικτών, που σε νεαρή ηλικία έκαναν το «μπαμ» αλλά η πορεία της καριέρας τους δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των προπονητών τους και τα γραφόμενα των δημοσιογράφων, με τις ευθύνες να καταλογίζονται σε μεγάλο βαθμό στους τελευταίους, που τους… φούσκωσαν τα μυαλά.

Φέτος στα play off της Super League, οι ομάδες λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί «ρίχνουν» στο γήπεδο νέους ποδοσφαιριστές και οι Έλληνες φίλαθλοι πρέπει να… διαχειριστούν το συγκεκριμένο γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόσα πήρε ο ΠΑΟΚ για τον Μπότη

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΠΑΟΚ. Ο 18χρονος Χρήστος Τζόλης αρχικά, και ο 20χρονος Γιάννης Μιχαηλίδης στη συνέχεια βρέθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στο επίκεντρο αφού με το «καλημέρα» έδειξαν τις δυνατότητές τους και όχι απλά στάθηκαν καλά στο γήπεδο αλλά έκαναν τη διαφορά στον κατά τα’ άλλα «υπνωτισμένο» ΠΑΟΚ.

Για τις εμφανίσεις των δύο νεαρών ποδοσφαιριστών και τα μέχρι στιγμής κατορθώματά τους γράφτηκαν πολλά. Και εμείς στο Sportime, φυσικά, γράψαμε για τα όσα έκαναν στο γήπεδο και για εκείνα, που έχουν την προοπτική να κάνουν στο μέλλον. Διθύραμβοι; Αποθεωτικά σχόλια; Αφιερώματα; Πείτε τα όπως θέλετε.

Ακούγεται πολύ συχνά η ατάκα «τους φουσκώνετε τα μυαλά, ακόμη δεν έκαναν τίποτα» ή η άλλη, σύμφωνα με την οποία τα μέσα ευθύνονται για πιθανή λοξοδρόμηση στην καριέρα των νέων ποδοσφαιριστών.

Τα πράγματα όμως, δεν είναι έτσι. Ή μάλλον είναι εντελώς διαφορετικά.

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη. Τα ποσά, που «παίζονται» γύρω του εξωπραγματικά και οι πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές, εκτίθενται από την πρώτη τους κιόλας επαγγελματική συμμετοχή σε εκατομμύρια μάτια. Συνεπώς, όταν για παράδειγμα ένας 18χρονος ποδοσφαιριστής ντεμπουτάρει σε μία μεγάλη ομάδα, είναι αυτόματα υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει και τον «θόρυβο», που γίνεται γύρω του. Είτε αυτός είναι θετικός είτε αρνητικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ: Δεν παραμυθιάζεται ο Ρέμπε!

Στην περίπτωση, που από την πρώτη στιγμή δείξει πως διαθέτει τις ικανότητες να πρωταγωνιστήσει, θα έρθει και η αποθέωση. Άμεσα. Από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη φάση. Αυτή είναι η δουλειά των ΜΜΕ, να σχολιάζουν όσα βλέπουν. Κι αν αυτό, που βλέπουν είναι εντυπωσιακό, όπως τα δείγματα γραφής των Τζόλη και Μιχαηλίδη στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, θα το γράψουν.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και οι νεαροί παίκτες, που έχουν όνειρο και στόχο να πρωταγωνιστήσουν γνωρίζουν τις συνθήκες.
Το θέμα της διαχείρισης είναι δικό τους και τω ομάδων. Εκεί, παίζει ρόλο η προσωπικότητα, οι επιρροές από τους δικούς τους ανθρώπους και αρκετοί ακόμα παράγοντες.

Όποιος δεν καταφέρει να διαχειριστεί αυτή την πίεση, δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, ίσως το σημαντικότερο ρόλο στο κομβικό σημείο της διαχείρισης από νεαρούς ποδοσφαιριστές παίζει η ομάδα. Η οργάνωσή της. Κατά πόσο «θωρακίζει» τον παίκτη και του δίνει τα κατάλληλα νοητικά εφόδια από μικρή ηλικία ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλον αυτόν τον «θόρυβο», που ίσως δημιουργήσει η ποδοσφαιρική του αξία πριν καν… ενηλικιωθεί.

Επίσης, αυτοί που πραγματικά λειτουργούν αρνητικά στη συνείδηση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή είναι συνήθως μερικοί ατζέντηδες, οι οποίοι προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους υπόσχονται μεταγραφές με πολλά χρήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, που αρκετοί στην πορεία «λυγίζουν» και χάνουν τον δρόμο τους, ο οποίος περιλαμβάνει τη διαρκή δουλειά, την υπομονή και την αφοσίωση στον στόχο, που βρίσκεται εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και μόνο.

Η ζωή του ποδοσφαιριστή περιλαμβάνει τις εφημερίδες, τα σάιτ, τα ραδιόφωνα, τα κανάλια.

Πρέπει να μάθει να ζει με αυτά και να μην επηρεάζεται στην καθημερινότητά του. Αυτά είναι τα δεδομένα και όπως κάθε επάγγελμα, έτσι και αυτό του ποδοσφαιριστή είναι για όσους αντέχουν.

Αλήθεια, όταν ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν 18 και τους γνώριζε ήδη όλος ο πλανήτης, γιατί δεν «φούσκωσαν τα μυαλά τους»;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ταλέντα: Η δημοσιότητα δεν ενοχλεί αν έχουν βάσεις!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.