ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Έλεγχος διαιτησίας: Η «σκούπα» του VAR και ο by the book Στίλερ!

Δεν είχε «αρκούδες», «μαϊμούδες» και φαντάσματα η αγωνιστική
Έλεγχος διαιτησίας: Η «σκούπα» του VAR και ο by the book Στίλερ!

Διαιτησία: Θετικό το πρόσημο για την 25η αγωνιστική. Δεν είχε «αρκούδες», «μαϊμούδες» και φαντάσματα. Τα όποια λάθη έγιναν, διορθώθηκαν από τους VARίστες.

Αναλυτικά:

Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 1-1 (Μανούχος)

Είχε λάθη αρκετά η διαιτησία του Μανούχου, αλλά θα σταθούμε στα πιο… χοντρά.

Στο 47′ αν και ο Μανούχος είναι κοντά και «έχει» τη φάση, δεν βλέπει το πάτημα του Τασουλή στον Νάγκι. Πέναλτι που αρχικά δεν καταλογίστηκε, αλλά μετά από επικοινωνία με τον Σιδηρόπουλο, βλέπει τη φάση στο μόνιτορ και το δίνει.

Ο βοηθός που ελέγχει τη γραμμή τέρματος, δεν βλέπει ότι ο Παπαδόπουλος δεν έχει -ξεκάθαρα- κανένα πόδι πάνω στη γραμμή κατά την εκτέλεση. Σωστά δόθηκε επανάληψη από το VAR.

Στο 65′ η δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ζαχίντ είναι υπερβολική. Ο ρέφερι πήγε με το γράμμα και όχι με το πνεύμα του κανονισμού. Κακώς αποβλήθηκε ο παίκτης του Παναθηναϊκού. Ήταν 2η κίτρινη, δεν μπορούσε να παρέμβει το VAR.

Στο 86’ σωστά μέτρησε το γκολ του Αστέρα. Τη στιγμή που γίνεται η σέντρα, όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι σε κανονική θέση. Η μπάλα βρίσκει σε παίκτη του ΠΑΟ και όχι σε ποδοσφαιριστή του Αστέρα, οπότε μετράει η τελευταία επαφή της μπάλας από επιτιθέμενο και όχι από αμυνόμενο.

Λαμία – Άρης 2-2 (Φωτιάς)

Σωστά καταλογίζεται πέναλτι στο 16′ υπέρ της Λαμίας στο μαρκάρισμα του Βέλεθ στον Καραμάνο. Το μαρκάρισμα δεν ήταν για δεύτερη κίτρινη και σωστά δεν αποβλήθηκε ο αμυντικός του Άρη. Από το ριπλέι δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν ο Κούεστα έχει το ένα πόδι στη γραμμή, οπότε εφόσον δεν προκύπτει ξεκάθαρο διαιτητικό λάθος, ο VAR ορθά κάνει support στην απόφαση του ρέφερι να συνεχιστεί το παιχνίδι χωρίς να δοθεί επανάληψη.

Στο 32′ το φάουλ το κάνει ο παίκτης της Λαμίας και όχι ο Δεληζήσης. Κακώς «κιτρινίστηκε» ο στόπερ του Άρη.

Πολύ καλή η διαιτησία στη Λαμία.

Παναιτωλικός – Πανιώνιος 1-0 (Φωτιάδης)

Ότι έβλεπε, σφύριζε ο Φωτιάδης. Στο 75′ κακώς έδωσε αρχικά πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού. Μετά από επικοινωνία με τον Ευαγγέλου και on field review, πήρε πίσω την απόφαση του. Σωστή η δεύτερη κίτρινη στον Κόρμπο. Αν εξαιρεθεί το πέναλτι, ήταν καλός.

Ατρόμητος – Ξάνθη (Σκουλάς)

Από τα πιο εύκολα, διαιτητικά, παιχνίδια της αγωνιστικής. Δεν είχε θέματα ο Σκουλάς στο Περιστέρι. Μικρολαθάκια που δεν επηρέασαν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Βόλος ΝΠΣ – ΑΕΛ (Διαμαντόπουλος)

Και εδώ το VAR βοήθησε. Στο 49′ ο Μάρκοβιτς πάει με το πόδι υψωμένο και προτεταμένο στον αντίπαλο του. Αρχικά ο Διαμαντόπουλος δεν καταλόγισε την παράβαση, αλλά μετά από επικοινωνία με τον Κομίνη, είδε ξανά τη φάση και απέβαλε σωστά τον παίκτη της ΑΕΛ με κόκκινη κάρτα.

ΑΕΚ – ΟΦΗ (Τάσης)

Μια φάση στο ματς. Λάθος αρχικά του βοηθού να σηκώσει τη σημαία του για οφσάιντ στο 3ο γκολ της ΑΕΚ. Μετά από έλεγχο από τον VAR, Γκορτσίλα, το τέρμα μέτρησε κανονικά.

Ο Τάσης ήταν καλός.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (Στίλερ)

By the book o Γερμανός. Ευτυχώς που το ματς στη Τούμπα το σφύριξε Γερμανός και είχε και συμπατριώτες του στο VAR. Δύο φάσεις, που αν στο VAR ήταν Έλληνας μπορεί να ήταν ακόμα στο κτήριο στην Κηφισίας.

Αρχικά, η φάση της επίτευξης του τέρματος που έκρινε την αναμέτρηση. Αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ή όχι, είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε με βεβαιότητα, ποτέ. Κάποιοι απόρησαν γιατί ο ρέφερι δεν πήγε ο ίδιος να δει τη φάση στο μόνιτορ.

Αντιγράφουμε από τις διευκρινίσεις που εστάλησαν από το IFAB σε όλες τις Ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν το VAR, το περασμένο καλοκαίρι:

«Για τις αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά (π.χ. σημείο τέλεσης ου παραπτώματος, θέση των ποδοσφαιριστών σε οφσάιντ, παράπτωμα του τερματοφύλακα κατά την εκτέλεση πέναλτι ή λακτίσματος από το σημείο του πέναλτι, μπάλα εντός/εκτός παιχνιδιού, κ.λπ.), ο διαιτητής VAR πρέπει να ενημερώνει τον διαιτητή του αγώνα εφόσον υπάρχει σαφής απόδειξη από την επανάληψη της φάσης (ριπλέι).

Εφόσον η απόδειξη από την επανάληψη της φάσης (ριπλέι) δεν είναι σαφής (λόγω της θέσης/γωνίας της κάμερας, δυσκολία στον καθορισμό της ακριβούς στιγμής κατά την οποία παίζεται η μπάλα, κ.λπ.), τότε ο διαιτητής VAR δεν επεμβαίνει».

Δεύτερη περίπτωση, το ακυρωθέν -σωστά- γκολ του Βαρέλα, ο οποίος κάνει κίνηση να παίξει τη μπάλα, όντας σε θέση οφσάιντ. Κάποιοι αναρωτήθηκαν, είτε από άγνοια, είτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γιατί ο Γερμανός, εν αντιθέσει με τη φάση της επίτευξης τέρματος, πήγε ο ίδιος να δει τη φάση.

Αντιγράφουμε από το πρωτόκολλο του VAR: «For subjective decisions, e.g. intensity of a foul challenge, interference at offside, handball considerations (position, intent etc.), an ‘on-field review’ (OFR) is often appropriate».

 

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έλεγχος διαιτησίας: Η «σκούπα» του VAR και ο by the book Στίλερ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μαρκάτος

Η καθημερινή του «επίσκεψη» για μια τριετία στο κτίριο της Λ. Αθηνών, όπου στεγάζεται το ΦΩΣ, του κόλλησαν το... μικρόβιο της Δημοσιογραφίας. Δεν υπήρχαν και οι μάσκες τότε! Αφού το σπούδασε το αντικείμενο, άνοιξε πρώτη η πόρτα της ΩΡΑΣ των ΣΠΟΡ. Στη 12ετή διαδρομή του, έκανε στάσεις στην ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ ΩΡΑ και στην SportDay. Mέχρι τον Ιούνιο του 2017. Mετά Sportime. Από την πρώτη μέρα της επιστροφής του στα Περίπτερα! Γουστάρει ότι οι περισσότεροι λατρεύουν να... μισούν. Τη διαιτησία!