ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Έλεγχος διαιτησίας: Και με VAR και χωρίς VAR…

Μικρή σημασία έχει αν το VAR πρόλαβε να τσεκάρει τη φάση στη Λαμία. Τι λέει ο κανονισμός για την περίπτωση του Σεμέδο. Καλύτερα να… κόλλαγε το VAR και στο ΟΑΚΑ! Αναλυτικά ο έλεγχος διαιτησίας: Λαμία – ΠΑΟΚ 0-1 (Σέζος) «Πόλεμος» για το γκολ του ΠΑΟΚ. Είτε δούλευε το VAR, είτε όχι, άκρη (χωρίς τη γραμμή)...
Έλεγχος διαιτησίας: Και με VAR και χωρίς VAR…

Μικρή σημασία έχει αν το VAR πρόλαβε να τσεκάρει τη φάση στη Λαμία. Τι λέει ο κανονισμός για την περίπτωση του Σεμέδο. Καλύτερα να… κόλλαγε το VAR και στο ΟΑΚΑ!

Αναλυτικά ο έλεγχος διαιτησίας:

ΛαμίαΠΑΟΚ 0-1 (Σέζος)

«Πόλεμος» για το γκολ του ΠΑΟΚ. Είτε δούλευε το VAR, είτε όχι, άκρη (χωρίς τη γραμμή) δεν θα  έβγαινε. Η ΚΕΔ τοποθετήθηκε αναφέροντας ότι η φάση τσεκαρίστηκε από τον Σιδηρόπουλο στο VOR. Οκ. Δεν θα μάθουμε ποτέ. Εξάλλου το τελευταίο διάστημα η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας λέει καλημέρα και είναι νύχτα και βρέχει!

Το ριπλέι δεν διαφωτίζει, ούτε αν το γκολ είναι κανονικό, ούτε αν ο Μάτος είναι σε θέση οφσάιντ. Η θέση του βοηθού Τζουβάρα είναι λάθος. Αυτό είναι δεδομένο. Η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου. Μέχρι να μπει η γραμμή του οφσάιντ στο VAR, αυτά θα υπάρχουν.

Ο VAR, βάσει πρωτοκόλλου, είναι υποχρεωμένος, εφόσον δεν υπάρχει ξεκάθαρο διαιτητικό λάθος, να κάνει support στην αρχική απόφαση.

ΟΦΗΟλυμπιακός 0-1 (Μανούχος)

Η ενέργεια του Σεμέδο στο τέλος του αγώνα, να τραβήξει και να ρίξει στο χορτάρι ένα ball boy, ήταν ενέργεια που έπρεπε να τιμωρηθεί από τον Μανούχο με κόκκινη και όχι κίτρινη (2η) κάρτα.

Στον κανόνα 12 (Παραβάσεις και Ανάρµοστη συμπεριφορά), αναφέρεται το εξής:

Τα παραπτώματα που τιμωρούνται µε κόκκινη κάρτα συµπεριλαµβάνουν (µη περιοριστικά) τα ακόλουθα:

*προβαίνουν σε σωµατική βία ή έχουν επιθετική συµπεριφορά (µεταξύ αυτών φτύνουν ή δαγκώνουν) απέναντι σε έναν αντίπαλο ποδοσφαιριστή, αναπληρωµατικό, αξιωµατούχο οµάδας, αξιωματούχο αγώνα, θεατή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο (π.χ. παιδί για τις µπάλες, αξιωματούχο ασφάλειας ή της διοργάνωσης κ.λπ.).

Ο Σεμέδο αν και το ball boy πετάει την μπάλα, δεν το αφήνει, παρά συνεχίζει το τράβηγμα μέχρι το παιδάκι να πέσει στο έδαφος.

Αναφορικά με τη φάση του 55ου λεπτού. Το μαρκάρισμα του Τσιμίκα στον Νέιρα είναι καθόλα νόμιμο. Η ενέργεια του αμυνόμενου, εντός περιοχής, δεν έχει μεγάλη ένταση, αλλά ο επιτιθέμενος πέφτει.  Το γεγονός ότι το μαρκάρισμα έιναι ώμο με ώμο, η μοναδική περίπτωση μαρκαρίσματος που επιτρέπεται, κι ενώ η μπάλα είναι σε τροχιά διεκδίκησης και από τους δυο παίκτες, δικαιώνουν τον ρέφερι που δεν καταλόγισε καμία παράβαση.

Στο 15′ σωστά ο Τριανταφύλλου υποδεικνύει σε θέση οφάιντ τον Ελ Αραμπί και το γκολ δεν μέτρησε.

Στο 66′ ο Σωτηρίου έδιωξε την μπάλα και στη συνέχεια ο Μασούρας έπεσε πάνω στον τερματοφύλακα. Καμία παράβαση πέναλτι, σωστός ο Μανούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ο Ντουρμισάι και τα ερωτηματικά για το Αγρίνιο

ΠαναθηναϊκόςΑτρόμητος 3-0 (Κουμπαράκης)

Καλύτερα χωρίς VAR στο ΟΑΚΑ! Άλλαξε δύο φορές σωστή απόφαση στο ΟΑΚΑ ο Κουμπαράκης!

Στο 27′ ο Μακέντα σκόραρε ωστόσο ο διαιτητής Κουμπαράκης ενώ αρχικά δεν είχε υποδείξει παράβαση, μετά από OFR, ακύρωσε το γκολ για φάουλ του Ινσούα στον Χαρίση. Ο παίκτης του ΠΑΟ στην προσπάθειά του να κλωτσήσει τη μπάλα, βρίσκει το πόδι του αντιπάλου του με τρόπο αδιάφορο και χωρίς διάθεση να τον κτυπήσει. Δεν υπάρχει παράβαση. Κακώς άλλαξε την απόφαση του ο νησιώτης ρέφερι.

Στο 30′ ο Κιβρακίδης χρησιμοποιώντας τις τάπες του παπουτσιού του, κτυπά τον Δώνη στη κνήμη. Δεν χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη, ούτε η ένταση είναι μεγάλη, ούτε “μένουν” οι τάπες στο καλάμι του αντιπάλου. Ήταν μαρκάρισμα για κίτρινη κάρτα, την οποία αρχικά έδειξε ο Κουμπαράκης, αλλά μετά από εισήγηση του Γκορτσίλα που ήταν στο VAR, είδε ξανά τη φάση στο μόνιτορ και άλλαξε ξανά -και πάλι λανθασμένα- την απόφαση του.

Στο 49′ ο Κουρμπέλης καταφέρνει να ξεφύγει από τον Κατράνη και να περάσει μπροστά του. Στην όλη προσπάθειά του αμυνόμενος, αντιδρώντας φυσιολογικά, έχει απλώσει τον βραχίονά του και ακουμπά το στήθος του αντιπάλου του ο οποίος πέφτει. Ο αμυνόμενος δεν έχει σκοπό να τον ρίξει. Δεν υπάρχει παράβαση πέναλτι.

Αστέρας ΤρίποληςΠανιώνιος 2-0 (Κομίνης)

Στις καθυστερήσεις χάλασε η διαιτησία του Κομίνη στη Τρίπολη.

Το πέναλτι που καταλογίζει στο 33′ υπέρ του Αστέρα Τρίπολης είναι σωστό. Η απόσταση του χεριού από το σώμα του Μασούρα είναι μεγάλη και ο παίκτης του Πανιωνίου αποκομίζει, με τη χρήση του χεριού, πλεονέκτημα και κατοχή μπάλας, έναντι του αντιπάλου του.

Στο 42′ σωστά ακυρώνεται ως οφσάιντ το γκολ του Αραμπούλι, με υπόδειξη του β’ βοηθού Μαυρουδή.

Στο 52′ το γκολ του Αστέρα είναι κανονικό. Ο σκόρερ (Ιγκλέσιας) είναι σε κανονική θέση, ενώ ουδείς εκ των δύο παικτών του Αστέρα που είναι εκτεθειμένοι, επηρεάζουν τη φάση. Σωστή η απόφαση του Κομίνη.

Στο 86′ ο β’ βοηθός ακυρώνει γκολ και του Πανιωνίου για οφσάιντ στον Τασουλή, επίσης σωστή η απόφαση.

Στην αποβολή του Μπαράλες στις καθυστερήσεις, δεν υφίσταται παράβαση αντικανονικής χρήσης αγκώνα οπότε, δεν υπάρχει και κίτρινη κάρτα. Κακώς αποβλήθηκε ο φορ των Αρκάδων.

ΑΕΛΠαναιτωλικός 2-2 (Βάτσιος)

«Παίζει» ο Βάτσιος να έκανε και την καλύτερη διαιτησία του. Δύο πέναλτι και μια αποβολή, όλες οι αποφάσεις του σωστές.

Στο 77′ η μπάλα βρίσκει στο απλωμένο χέρι του Κέβιν, ο οποίος αποκομίζει και την κατοχή της μπάλας. Δεν είναι κοντά στο σώμα, σωστή η απόφαση του ρέφερι.

Στο 84′ ο Ντουάρτε κρατάει αντικανονικά και παρατεταμένα τον Ουάρντα, επίσης σωστή υπόδειξη πέναλτι από τον Βάτσιο.

Στο 89′ σωστά απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον Τσιγγάρα για μαρκάρισμα στον Ουάρντα.

ΒόλοςΑΕΚ 1-3 (Τσαγκαράκης)

Στο 31′ ο Σιμάνσκι έπεσε στη μεγάλη περιοχή του Βόλου, ύστερα από διεκδίκηση της μπάλας από το Δημόπουλο. Ο διαιτητής δεν καταλόγισε πέναλτι, ξαναείδε τη φάση στο μόνιτορ χωρίς εντέλει να αλλάξει την αρχική απόφασή του. Φαίνεται να υπάρχει μια επαφή, αλλά ο ρέφερι έκρινε οτι δεν ήταν τέτοια που να προκαλέσει την πτώση του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.

Το γκολ της ΑΕΚ στο 60′ σωστά με υπόδειξη του βοηθού Σινιοράκη δεν μέτρησε αφού ο Αλμπάνης ήταν σε θέση οφσάιντ.

ΆρηςΞάνθη 1-0 (Φωτιάδης)

Σωστό το πέναλτι που δίνει υπέρ του Άρη στο 57′. Ο Μπαξεβανίδης προσπαθεί μεν να βρει τη μπάλα, αλλά ανατρέπει τον Σάσα. Χωρίς κίτρινη κάρτα.

Καλή παρουσία του Φωτιάδη, σωστές οι κάρτες που έβγαλε, άσχετα αν ήταν πολλές. Ίσως να έπρεπε να βγάλει κάνα δυο ακόμα σε ποδοσφαιριστές της Ξάνθης.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έλεγχος διαιτησίας: Και με VAR και χωρίς VAR…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μαρκάτος

Η καθημερινή του «επίσκεψη» για μια τριετία στο κτίριο της Λ. Αθηνών, όπου στεγάζεται το ΦΩΣ, του κόλλησαν το... μικρόβιο της Δημοσιογραφίας. Δεν υπήρχαν και οι μάσκες τότε! Αφού το σπούδασε το αντικείμενο, άνοιξε πρώτη η πόρτα της ΩΡΑΣ των ΣΠΟΡ. Στη 12ετή διαδρομή του, έκανε στάσεις στην ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΗ ΩΡΑ και στην SportDay. Mέχρι τον Ιούνιο του 2017. Mετά Sportime. Από την πρώτη μέρα της επιστροφής του στα Περίπτερα! Γουστάρει ότι οι περισσότεροι λατρεύουν να... μισούν. Τη διαιτησία!