H Basket League δεν πρόκειται να μας αφήσει να βαρεθούμε κι αυτό είναι το βέβαιο καθώς η ΑΕΚ πέρασε στην αντεπίθεση μετά τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόίος

Δύο σερί ανακοινώσεις από την ΚΑΕ ΑΕΚ με αιχμές κατά πολλών. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στο να αποκρυπτογραφήσουμε πίσω από τις λέξεις. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Γιατί η ΚΑΕ ΑΕΚ προχώρησε σε δύο ανακοινώσεις το απόγευμα της Παρασκευής (27/5) που ήταν γεμάτες αιχμές αλλά και ιδιαίτερα επιθετικό τόνο;

Στην προσπάθειά μας να διαβάσουμε τις ανακοινώσεις της ΑΕΚ πίσω από τις λέξεις, οδηγηθήκαμε σε ορισμένα συμπεράσματα (χρήσιμα). Απ’ εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις διαπιστώσεις του.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η ΑΕΚ στην πρώτη από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης» της ομάδας.

Και μέσα σε αυτά αναφέρεται σε εκείνους που «ποδηγετούν ή τρομοκρατούν την Ενημέρωση, η οποία μετεξελίχθηκε σε «αριθμητήριο» των bans, απέκρυψε πραγματικά γεγονότα, αρνήθηκε να κάνει «ρεπορτάζ» για το Γήπεδο και το «στοιχειωμένο» κονδύλι, απαξιοί να θέσει τον δάκτυλον «επί τον τύπον των ήλων» και να ψηλαφίσει τις πληγές συλλήβδην στο πολύπαθο μπάσκετ, στο οποίο «όλα βαίνουν καλώς», και το οποίο θεραπεύτηκε κατά πως φαίνεται ως διά μαγείας μέσα σε 8 μήνες και το πρόβλημα έγκειται μόνο στην ΑΕΚ»

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν σαφείς αιχμές σε βάρος Media και για τον τρόπο που καλύπτουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ (και όχι απαραίτητα ειδικά για την «Ένωση») το ρεπορτάζ του μπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ευθύνονται τα ΜΜΕ για τα ban της ΑΕΚ αλλά ο ίδιος ο Οργανισμός και κάποιες (όχι λίγες) λάθος επιλογές.

Όμως εδώ μπαίνουμε στο πρώτο θέμα: Το «στοιχειωμένο κονδύλι» που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΕΚ

Κι εδώ υπάρχει η πρώτη αιχμή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στη διοίκηση του ΣΕΦ. Πρόκειται για ένα κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής το οποίο ανέρχεται στις 900 χιλιάδες ευρώ και το οποίο είχε εγκριθεί στις 31 Αυγούστου του 2021.

Που «κολλάει» το ΣΕΦ; Μα το κλειστό των Άνω Λιοσίων υπάγεται στη διοίκηση του ΣΕΦ και σύμφωνα με πληροφορίες στην ΑΕΚ θεωρούν ότι απ’ εκεί έχει «κολλήσει» η υπόθεση και δεν έχουν φτάσει τα χρήματα που ήταν για την «προμήθεια και εγκατάσταση απαραίτητων υλικών για την στεγανοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Άνω Λιοσίων».

Μάλιστα σε ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2021 με αφορμή κάποια δημοσιεύματα για τα έργα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, η ΚΑΕ ΑΕΚ είχε αναφέρει τα εξής:

«Για να προστατεύσει λοιπόν την -για τα επόμενα 20 έτη- επένδυσή της η ΑΕΚ BC τοποθέτησε προσωρινά ειδική κατασκευή για να περιοριστεί η ζημία στην οροφή του Κλειστού, στην οποία απαιτείται εγκατάσταση υγρομόνωσης για τη στεγανοποίησή της και αυτός είναι ο βασικός λόγος της διεκδίκησης κονδυλίου από τη Διοίκηση του ΣΕΦ προς την Περιφέρεια. Παράλληλα, η ΑΕΚ ΒC με δική της χρηματοδότηση και με δικά της έργα και προσωπικό μόχθο των εργαζομένων της- δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να μπούμε έγκαιρα στο «Σπίτι» μας, και να καταστεί αυτό άμεσα λειτουργικό. Και ας μην είναι ακόμα το «Παλάτι» που ονειρευόμαστε, αλλά υπό προϋποθέσεις θα γίνει «Παλάτι» τους επόμενους μήνες»

Και μάλιστα λίγο παραπάνω είχε τονίσει- ειδικά για το κονδύλι- τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά στο κονδύλι. Είναι ψεύδη τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ότι λάβαμε κονδύλι. Άλλωστε, ουδέποτε ζητήσαμε κονδύλι. Η Διοίκηση του ΣΕΦ, στην οποία εκ του Νόμου ανήκει η διαχείριση του ΟΚΑΛ, έχει καταθέσει σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής»

Απ’ εκεί και πέρα η ΑΕΚ προχώρησε και σε δεύτερη ανακοίνωση (απάντηση σε νέα σενάρια) όπου αναλύονται τα εξής:

Κατά πρώτο λόγο αναφέρονται τα εξης:

«Συμφωνούμε 100% με όλα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Ευάγγελος Λιόλιος, σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού Μπάσκετ και την εναρμόνιση του καταστατικού με το καταστατικό της FIBA και περιμένουμε να θέσει σε εφαρμογή το 5ετές πλάνο αποπληρωμής χρεών, που ο ίδιος – από τις 24 Ιανουαρίου 2022- εξήγγειλε, κατά την τηλεσυνδιάσκεψη με τις ΚΑΕ»

Εδώ είναι ξεκάθαρο αυτό που σας αναφέραμε σε ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών σχετικά με τις ομάδες που έχουν ban αλλά και την ανάκληση δελτίων των ξένων παικτών του Άρη. Η εναρμόνιση του καταστατικού της FIBA και της ΕΟΚ μπορεί να βάλει τις ομάδες σε πενταετές πλάνο αποπληρωμής των οφειλόμενων ΜΕ ΕΓΓΥΗΤΗ την Ομοσπονδία, αλλά η υπόθεση ουσιαστικά θα αφορά τη Διεθνή Ομοσπονδία και τον ΕΣΑΚΕ.

Πλέον αν μια ομάδα δεν καλύπτει δόση οφειλομένων θα γίνεται ανάκληση δελτίων. Μάλιστα πέρυσι ο Άρης δέχθηκε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο ενώ η ΑΕΚ προτίμησε να «πολεμήσει» μόνη της τα προβλήματα.

Και βέβαια το τελευταίο κομμάτι αναφέρει: «Επιτακτική ανάγκη δε, είναι ν’ ανοίξει συζήτηση για όλους και για όλα, σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των φακέλων αδειοδότησης, δίχως εξαιρέσεις, αστερίσκους και δεσμεύσεις»

Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ η ΑΕΚ θέλει να δείξει ότι έχει μεν πρόβλημα αλλά δεν είναι και το μοναδικό στο ελληνικό μπάσκετ.