ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Αφγανιστάν: Κι όμως κάποτε η Καμπούλ ήταν «το Παρίσι της Ανατολής» (pics)

Κοιτάξτε τη φωτογραφία και πιστέψτε ότι πρόκειται για το Αφγανιστάν και για δρόμο της πρωτεύουσας, Καμπούλ. Με διαφορά πενήντα και πλέον ετών
Αφγανιστάν: Κι όμως κάποτε η Καμπούλ ήταν «το Παρίσι της Ανατολής» (pics)

Το Αφγανιστάν δοκιμάζεται εδώ και χρόνια, η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και η χώρα κατηφορίζει με μεγάλη ταχύτητα στον Μεσαίωνα!

Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει τίποτα ανώτερα από το νόμο των Ταλιμπάν. Δηλαδή των «σπουδαστών του κινήματος της ισλαμικής γνώσης». Είναι ένα θεοκρατικό καθεστώς που εφαρμόζει με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο τη «σαρία», δηλαδή τον ισλαμικό θρησκευτικό κώδικα διαβίωσης.

Οι άντρες ντύνονται αποκλειστικά σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση. Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν όπως και να εργάζονται σε παραγωγικό τομέα. Παρά μόνο στις υπηρεσίες υγείας για να βοηθούν γυναίκες ασθενείς.

Αν μια γυναίκα… τολμήσει να εκφράσει την επιθυμία να σπουδάσει ή να εργαστεί, τότε θα υποστεί τις συνέπειες: Ραβδισμό ή λιθοβολισμό σε δημόσιο χώρο, για παραδειγματισμό! Μάλιστα οργανώθηκαν «κρυφά σχολεία» στο Αφγανιστάν αλλά όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Το 2010 καταγράφηκαν 7 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες στα «κρυφά σχολεία» του Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν και αγόρια.

Παρά τις έντονες εθνικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες, στα κρυφά σχολεία του Αφγανιστάν φοιτούσαν μαζί γυναίκες από διάφορες εθνότητες ή μουσουλμανικά δόγματα. Για να έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα, φορούσαν τσαντόρ – κάτω απ’ τα οποία έκρυβαν τα σχολικά είδη – και συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα του φιλικού τους περιβάλλοντος.

Σε ομάδες γυναικών που δεν υπήρχε τέτοιος διαθέσιμος, μια γυναίκα παντρευόταν για το σκοπό αυτό, ή πλήρωναν κάποιον άνδρα να τις συνοδεύει.

Κι όμως το Αφγανιστάν δεν ήταν πάντοτε έτσι

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι αυτή η φωτογραφία είναι από την Καμπούλ, το 1971;

Καμπούλ το 1971

Ταλαιπωρημένο από εσωτερικές συγκρούσεις και ξένες επεμβάσεις για αιώνες, το Αφγανιστάν έκανε αρκετά (έστω και δειλά) βήματα προς τον εκσυγχρονισμό στα μέσα του 20ού αιώνα.

Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, έγιναν μερικά μεγαλύτερα βήματα προς έναν πιο φιλελεύθερο και δυτικοποιημένο τρόπο ζωής. Παράλληλα όμως προσπαθούσαν να διατηρήσουν το σεβασμό για τις πιο συντηρητικές ομάδες πολιτών.

1959: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αϊζενχάουερ γίνεται εκτός στην Καμπούλ από παραδοσιακούς χορευτές. Μόλις είχε φτάσει από το Καράτσι στο Αφγανιστάν

Αν και επίσημα ήταν ουδέτερο έθνος, το Αφγανιστάν δέχτηκε και επηρεάστηκε από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποδεχόμενοι σοβιετικά μηχανήματα και όπλα αλλά και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η φωτογραφία είναι από το 1962. Φοιτήτριες της Ιατρικής στην Καμπούλ. Εικόνα που πλέον φαντάζει ψεύτικη στο Αφγανιστάν

Αυτή η περίοδος ήταν μια σύντομη, σχετικά ειρηνική εποχή, όταν κατασκευάστηκαν μοντέρνα κτίρια στην Καμπούλ μαζί με παλαιότερες παραδοσιακές κατασκευές από λάσπη.

Όταν η μπούρκα έγινε προαιρετική για κάποιο χρονικό διάστημα. Και η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια πιο ανοιχτή, ευημερούσα κοινωνία.

Η πρόοδος σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Καθώς άρχισε μια σειρά από αιματηρά πραξικοπήματα, εισβολές και εμφύλιους πολέμους, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα. Αντιστρέφοντας σχεδόν όλα τα βήματα προς τον εκσυγχρονισμό που έγιναν στη δεκαετία του ’50 και του ’60.

Η Καμπούλ, ήταν μια πανέμορφη πόλη, με τις γυναίκες να ακολουθούν το δυτικό τρόπο ενδυμασίας. Να συμμετέχουν στα κοινά, να σπουδάζουν και να έχουν σημαντικό ρόλο…

Την αποκαλούσαν «Παρίσι της Ανατολής»

Πανοραμική άποψη της Καμπούλ τον Αύγουστο του 1969 με έντονη την προσπάθεια εκμοντερνισμού. Στην κορυφή του λόφου, το μαυσωλείο του Βασιλιά Μοχαμαντ Ναντίρ Σαχ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αφγανιστάν: Κι όμως κάποτε η Καμπούλ ήταν «το Παρίσι της Ανατολής» (pics)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College